Hockeyettan-experten Mikael Mjörnberg har rankat de 30 bästa värvningarna i ligan. Här några spelare som är med på topp tio: Forsmark, Lidgren, Eriksson, Skladnichenko och Bergström. FOTO: LEIF HELLERIN, OLIVER ÅSTRÖM & MARIA PAULSSON

Experten rankar bästa värvningarna i ligan — här berättar Mjörnberg om sin lista * De är med på topp tio

Silly season är över, trupperna i stort sett klara och premiären är  minde än en månad bort.

Som vanligt har det varit sprängfyllt av tunga värvningar till och inom Hockeyettan.

Experten Mikael Mjörnberg har rankat de 30 bästa, enligt honom, i en lista i Sportbladet.

– Det är inte ofta det kommer så pass skickliga spelare till Hockeyettan, säger han om nummer ett.

FÖLJ OSS PÅ INSTAGRAM * Matchklipp * Silly season * Citat

 

Ni vet hur det är – en lista skapar alltid lite reaktioner och diskussioner. 

Så också denna över ligans 30 bästa värvningar, som Mikael Mjörnberg, 40, som jobbat som frilansjournalist med Hockeyettan som fokus i drygt tio säsonger, gjorde för Sportbladet 8 augusti.

* Hur har reaktionerna varit ”där ute” den här gången?

– Bra tycker jag. Folk tycker det är kul, det känns att tempen inför en ny säsong håller på att trummas upp igen.

* I fjol rankade du Calle Åsell, Väsby, som etta och det var ju inte så tokigt. Hur nöjd är du med den listan?

– Det blev väl en ganska bra lista tycker jag. Ska jag vara självkritisk kan konstateras att jag överskattade flera av de finländska värvningarna som kom in i Hockeyettan. Janne Kettunen i Nybro och Tranås-finnarna Miro Mäkinen och Niko Kivelä floppade ju ganska hårt. Ska man vara helt ärlig tog det väl längre tid än väntat för Calle Åsell att växa in i och anpassa sig till Hockeyettan, men har var ändå väldigt nyttig för Väsby när allt sammanfattades.

* Vilka spelare var nära att ta plats, som du tvingades välja bort i slutet?

– Det är klart att det fanns en del kantbollar. Anton Blomberg till Mariestad är ju en profilstark värvning och det ska bli väldigt spännande att se vad speedige Rasmus Koskinen kan få uträttat i KRIF. Men två spelare som inte kan klassas som nyförvärv, men ändå är nya i Hockeyettan till kommande säsong och som förtjänar att nämnas är Borås-keepern Konstantin Barulin och Trojas rutinerade Joakim Hillding. Snacka om häftiga meriter som kommer med nykomlingarna in i ligan!

* Det var en en knapp månad sedan du gjorde listan. Är det några namn som du skulle vilja kasta om eller ta bort/lägga till om du fick göra en ny lista här och nu?

– Nej inte direkt, en lista är en ögonblicksbild. Så fort den är publicerad släpper jag tanken på den och blickar framåt mot nästa. Sen är det upp till spelarna att bevisa på isen om de var värda sina listplaceringar eller inte när säsongen väl drar igång.

* Topp tre ser ju onekligen spännande ut – hur svårt var det att sätta KHK:s Alexander Bergström som etta?

– Det var inte särskilt svårt alls. Visst, han är 36 år fyllda, men det är bara något år sedan han var en produktiv kraft i SHL och det är inte allt för länge sedan han var en del av den svenska OS-truppen. En poäng i snitt per match i tyska högstaligan ifjol talar ganska tydligt om att han fortfarande har mer att ge. Det är inte ofta det kommer så pass skickliga spelare till Hockeyettan. 

* Finns det nåt upphaussat nyförvärv som du tror kan floppa i sin nya klubb? 

– Jag vill inte använda ett ord som flopp, men det blir ofta ofrånkomligt så att spelare som öst in poäng i J20 Nationell får orättvist höga förväntningar på sig när de tar klivet till Hockeyettan. Det är dokumenterat att det är svårt att ta klivet från junior- till seniorhockey och att man måste ge ynglingar tid att växa in i det. Det kommer bli jättekul att se spelare som Johannes Jämsén i Lindlöven, Nils Bolin i Väsby och Oscar Nilsson i Piteå, men vi ska nog vara försiktiga med att ha förväntningar på poängproduktion. Sen blir det förstås väldigt intressant att se hur Adam Hirsch kommer producera i Kalmar nu när han inte har vapendragarna från HC Dalen, bröderna Thörnberg, bredvid sig längre.

* Till sist – du har hunnit med en ny lista i Sportbladet med de 50 BÄSTA spelarna i ligan. Kommer många av de här namnen vara  med där också? Vad kan du berätta om den? 

– Precis, den är ute sen några dagar tillbaka och det är väl en tio, tolv av namnen från ”de bästa värvningarna” som återfinns även där. 

Text: PeO Larsson 

TOPP 10 – här är de tio bästa värvningarna, enligt Mjörnberg 

1. Alexander Bergström, forward, Karlskrona (från Krefeld Pinguine)

2. Tobias Liljendahl, forward, Väsby (från Almtuna)

3. Filip Cruseman, forward, Karlskrona (från Vita Hästen)

4. Nikolai Skladnichenko, forward, Nybro (från Kristianstad)

5. Alexander Bjurström, forward, Hudiksvall (från Troja-Ljungby)

6. Samuel Eriksson, forward, Hudiksvall (från Kalix)

7. Filip Forsmark, back, Tranås (från Karlskrona)

8. Linus Ryttar, målvakt, Väsby (från Västerås)

9. Felix Lidgren, forward, HC Dalen (från Östersund)

10. Lucas Jidenius, forward, KRIF (från Vimmerby)

LÄS HELA LISTAN HÄR – KOMMENTARER OM ALLA 30 SPELARNA (PLUS-INLÅST)

Ligans bästa fans – experten listar: ”Det smattrade på rätt bra med kommentarer från alla möjliga håll”