Staffan Lundh har två spännande nytillskott i ”nya”# Skövde IK i Emil Smedberg (mitten) och Josh Laframboise. FOTO: Sofie Alexandra Kitterød

”Det finns allsvensk potential här” * Intervju Skövdes nye coach Staffan Lundh * Om spännande nyförvärven

Skövde IK har en ny boss i båset.

Staffan Lundh, en evig hjälte i värsta rivalen Mariestad.

Här berättar den nye coachen om bland annat:

* Treårsavtalet: ”Det betyder ju inte att jag går här och hoppas att resultaten kommer först då”.

* Värvningen av Josh Laframboise, kanadensaren som gjorde ruggiga 117 poäng i fjol:  ”Gör man så inihelvete många mål i tvåan måste man göra det hyfsat även i Hockeyettan”.

* Hajpade tillskottet från konkurrenten:  ”Han har sett jäkligt bra hur, det finns finns allsvensk potential här”. 

* Målsättningen efter alla play off-missar: ”För oss handlar det mer om ett beteende och var det kan ta oss nånstans”.

FÖLJ OSS PÅ INSTAGRAM * Matchklipp * Silly season * Citat

 

Det var en av vårens tyngsta tränarnyheter i ligan.

Staffan Lundh, 59, ikon i Mariestads BoIS där han varit både spelare och coach, presenterades som ny huvudtränare för rivalen Skövde IK redan i början på april.

Men Lundh, som bor kvar i Mariestad, vill tona ned det där.

– Det var ju rätt många år sedan jag var i BoIS och jag har varit i en hel del andra klubbar under tiden så, nej, för mig personligen är det ingen stor grej. Klart att det finns en historia och rivalitet mellan klubbarna, och det ska det finnas, men det – att många förknippar med mig BoIS – var inget jag tänkte på då eller tänker på nu. Det här är ett nytt och spännande jobb, helt enkelt, säger han till hockeyettan.se.

Lundh skrev på för tre säsonger, vilket är ganska ovanligt i Hockeyettan.

– Skövde var tydliga mot mig att de ville bygga nåt mer på sikt. Jag kan ju också känna att det känns skönt att få lite tid på mig, det är ju ofta så att frukten av det jobb man lägger ned kommer först efter två eller kanske tre år. Men det betyder ju inte att det är så att går här och hoppas att resultaten kommer först då, säger han och skrattar.

Lundh, som jobbat som tränare i drygt 15 år och förutom Mariestad också tränat bland annat Färjestad J20, BIK Karlskoga i HockeyAllsvenskan och i fjol stod i båset i Vimmerby, började alltså sitt nya jobb tidigt i våras – och det anser han vara en stor fördel.

– Ja, men det är klart att det är det. Jag har ju varit med hela våren och sommaren och fått lära känna verksamheten och föreningen på ett annat sätt än om man skulle börja först nu till hösten.

Han har också varit inblandad i truppbygget, men kanske inte så intensivt som folk tror.

– Anders (klubbchefen Lundström) och jag har såklart haft en dialog om truppen och bollat en del namn, men det finns folk som är bättre än mig på att scouta och jaga spelare och ha kontakt med agenter. Jag brukar nöja mig med att jobba med det jag får, säger Lundh och skrattar igen.

* Men nåt av nyförvärven var du väl med och plockade in?!?

– Nja, det vet jag inte egentligen. Ja, jo, det skulle väl vara Josh (Laframboise, kanadensaren som gjorde ruggiga 117 poäng för Åmål i fjol). Jag har väl lite bättre koll på västra division två-serierna och hade hört lite om honom och tänkte väl att ”gör man så inihelvete många mål i tvåan måste man göra det hyfsat även i Hockeyettan”. Så, ja, jag var väl i alla fall med lite på ett hörn i den övergången. Men annars är det mest Anders som byggt den här truppen. 

Hur det gått hittills?

Jodå. 

Josh Laframboise, 26, smällde bland annat in in fyra mål mot Comet i helgens träningsmatch och har alla verktygen i lådan för att bli ett utropstecken även i serien.

Staffan Lundh:

– Han skapar mycket, det händer saker när man minst anar det. Det är en tung pjäs att möta, han bryter sig fram och skapar ytor för sig själv och andra på nåt sätt.

* Tempot då?

– Han har kommit in i det bättre än jag trodde. Jag såg han i nån kvalmatch med Åmål och var väl lite tveksam då, men Josh har på den här korta tiden växt in i det snabbt. Han ska bli intressant att följa, absolut.

Ett annat hajpat nyförvärv är Emil Smedberg, 22, som spelade U16 och J18 i SIK, och närmast kommer från serierivalen Forshaga, där han blev poängkung och gjorde 43 poäng på 45 matcher.

* Hur har han sett ut?

– Han har sett jäkligt bra ut, en spännande spelare som ju kommer från en fin fjolårssäsong. Fin puckbehandling, bra skott och bra blick för spelet. Han ska ju vara en poängspelare även hos oss, det finns allsvensk potential här, men han behöver bygga på sig lite mer fysik för att ta nästa steg.

Lundh lyfter också fram Jesper Emanuelsson – forwarden som varit skadedrabbat två säsonger i rad, men nu äntligen är hel och fräsch igen – och betydelsen av att backklippan Adam Thilander ”kom hem” efter en kortare utflykt till Norge i våras.

– Adam och ett gäng spelare till var ju grundbulten i laget i fjol, de som varit med och burit laget i ett par säsonger. Det ska inte underskattas att den stommen är kvar, det finns stor potential här.

* Apropå rutin och potential. Lagkaptenen och nyckelcentern Kristoffer Söder har saknats i laget både på en del träningar och matcher, har vi förstått. Hur illa är det med hans ryggproblem? Är det nåt som oroar dig så här med bara några veckor kvar till premiären?

– Han kör fullt sen en vecka tillbaka. Sen vilade vi honom en av två matcher i helgen som säkerhetsåtgärd.  Så jag går inte runt och oroar mig utan vi försöker tänka smart med alla våra små och stora skavanker så vi är så friska som möjligt under säsongen.

***

Hur Skövde startat försäsongen då?

Inte så tokigt.

Bland resultatet märks bland annat fina 4–0 mot seriekollegan Troja-Ljungby och 9–1 mot norska Colden.

* Troja har ju en stark trupp och siktar mot HockeyAllsvenska igen – den segern måste ha suttit fint?

– Det är klart att det stärker och ger en boost, ett kvitto på att det vi gör fungerar. Sen kanske inte alla underliggande siffror säger att det var en 4-0-match, men det är klart att det ger lite arbetsro. 

* Kommer vi se nån skilland på hur Skövde spelat förr och hur ni vill spela nu?

– Vi är fortfarande inne i en fas att bygga upp nåt hur vi vill spela och vi tittar på och gör igenom det vi pratat om och jag tycker vi börjar hitta rätt framförallt försvarsmässigt. Men det är inte läge att slå sig för bröstet nu, det finns fortfarande mycket att jobba på.

Skövde har, som ni säkert har koll på, några resultatmässigt svaga säsonger bakom sig.

De har gått till Allettan södra, men missat play off två säsonger i rad och säsongen innan dess nådde de inte ens Allettan.

Staffan Lundh är medveten om det.

– Det går inte att blicka bakåt, det ger ingenting. Det kommer bli ännu tuffare att ta sig till Allettan nu när både Dalen och Tranås spelar i västra serien. Inget är givet även om det är dit vi vill och många tycker vi ska ta oss dit.

* Så ni har ännu inte satt någon klar målsättning? 

– För oss handlar det mer om ett beteende och var det kan ta oss nånstans. Först ska vi uppfylla dom sakerna, sen kan vi prata resultatmål.

* …och att Skövde inte gått till play off-spel på flera år? 

– Visst är jag medveten om att man inte gått till playoff, men det är inget jag går och tänker på i mitt dagliga arbete med laget, jag blev mer påmind av dig om det nu.

***

Premiären i västra serien:

Lördag 1 oktober (15:00): Dalen-Lindlöven

Söndag 2 oktober (16.00): Tranås-Surahammar, Köping-Forshaga, Mariestad-Linden, Skövde-Borlänge.

HELA SPELSCHEMAT – klicka här!

Text: PeO Larsson

Josh Laframboise – vad kan Åmåls poängkung göra i ligan i vinter? FOTO: Sofie Alexandra Kitterød

Fakta – alla nya spelare i Skövde 22/23

William Eriksson, b, Forshaga

Oscar Johansson, f, Rögle J20

Isac Ollas Mattsson, b, Hudiksvall

Josh Laframboise, f, Åmål

Jonathan Ström, f, Forshaga

Lukas Smith, f, Kumla 

Emil Smedberg, f, Forshaga

Adam Thilander, b, Lillehammer

Experten rankar bästa värvningarna i ligan — här berättar Mjörnberg om sin lista * De är med på topp tio