Slutjublat för poängmaskinen Stefan Söder. FOTO: OLIVER ÅSTRÖM & ELIN GRANEBRANDT

Slutar – efter 340 poäng på 322 matcher * Poängmaskinen Stefan Söder i stor avskedsintervju

Ett liv i hockeyns tjänst har till slut tagit ut sitt pris.

Poängmaskinen Stefan Söder, 32, tvingas nu lägga av – kroppen säger nej.

– När det gör ont i vardagen var det inget alternativ att fortsätta spela, säger han. 

FÖLJ OSS PÅ INSTAGRAM * Matchklipp * Silly season * Citat

 

Det är dags att tacka av ännu en profil och trotjänare i ligan.

Stefan Söder finns inte med i Strömsbros roster längre och har det inte varit officiellt tidigare blir det så här och nu.

Efter tio säsonger och ruggiga 340 poäng på 322 grundseriematcher i Hockeyettan berättar han själv för hockeyettan.se att är det över.

– Det känns väldigt konstigt att säga att man ska sluta, hockeyn har ju varit mitt liv i så många år. Men så är det, kroppen håller inte länge. Det hade såklart varit skönt att själv kunna bestämma när man vill sluta, men nu är det som det är. 

Stefan Söder – stockholmaren som flyttade till Gävle och Strömsbro förra våren efter att ha mött kärleken som han nu har en dotter tillsammans med – har länge plågats av skador i höfterna, men gjorde ändå 55 poäng på 45 matcher för ”Rallarbo” förra säsongen.

Men nu är det alltså slut.

– Hm, båda höfterna är dåliga, det är väl förslitningsskador efter alla år man lirat. Jag väntar på tid för magnetröntgen och sen blir det väl operation i höst. 

* Var det tufft att ta beslutet att lägga av?

– Både och. Fast egentligen inte, när man har ont i vardagen och har smärtor när man tränar och spelar…nej, det var inget alternativ att försöka en säsong till. Jag är rätt bekväm med det beslut jag tagit, även om jag vet att jag säkert kommer längta tillbaka till isen i vinter.  

– Sen vill jag också få mer tid tillsammans med familjen, det har såklart också spelat in här, lägger han till.

* Men om det blir en lyckad operation och suget kommer tillbaka i vinter…?

– Definitivt nej, svarar han bestämt. Gör jag en operation vill jag liksom inte förstöra det igen. Jag har haft en fin karriär ändå. 

Hm, det får vi sannerligen hålla med om.

Det är bara att titta på dessa siffror så förstår ni att det är en välmeriterade forward vi pratar om (och med).

  • 30-talet matcher med Djurgården i gamla elitserien.
  • Fem säsonger i HockeyAllsvenskan.
  • Utlandsspel i både Norge och Österrike.
Men det är framförallt i Hockeyettan som Stefan Söder gjort avtryck.

Tio säsonger i fyra olika klubbar (KRIF, Troja, Vallentuna och Strömsbro) och totalt 340 poäng på 322 matcher.

* Dom siffrorna skojar man inte bort!

– Jag får väl tacka alla duktiga tränare och spelare som jag lirat med, svarar han ödmjukt och skrattar lite. 

* Om du blickar tillbaka lite…när var du som bäst?

– Oj, det är svårt att säga själv. Siffrorna är ju inte allt här. När man var yngre jagade man ju mål och assist på ett annat sätt, nu är man – tycker jag – bättre över hela banan med den rutin och erfarenhet man skaffat sig.

– Så jag jag inte svara rakt på den frågan, faktiskt. Det får andra bedöma. Men det är klart att åren i KRIF var fina och när vi gick upp med Troja var också ett häftigt minne. Och alla man mötte och spelade med när man var i 20-årsålder. Vi hade ju ett grymt jäkla gäng i Djurgårdens juniorer. 

* Du blev uttagen i KRIF-veteranens Sebastian Magnussons All Star-lag här i våras.

– Hm, det var fina år där. Jag har KRIF att tacka för mycket, jag fick glädjen till hockeyn tillbaka där och kunde fortsätta min karriär sen. 

*  Nu när det är slut – är det nåt du ångrar? 

– Jamen, alltså…nåt klubbval kanske. Nåt fel har man säkert gjort. Men i slutändan känner jag mig ändå nöjd. Jag har varit på alla nivåer i Sverige och spelat utomlands. Nej, det känns bara bra.

* Hur har ligan utvecklats sen du debuterade i KRIF säsongen 11/12?

– Då var det mer skicklighet i ligan, det måste jag nog säga. De riktiga lirarna, som kunde bjuda på show och artisteri, har alltmer försvunnit, det går väl lite för fort för dom nu. Det har gått mot mer fart och träningsprodukter och många unga spelare – inte alla, det vill jag betona – är lite egoistiska och tänker mer ”jag, jag, jag” än att det ska gå bra för laget. 

* Men är det bättre spel nu?

– Farten är betydligt högre, men om själva hockeyn blivit bättre? Nej, det är tveksamt, tycker jag.

* Till sist – vad kommer du saknas mest från hockeyn?

– Det är klart att är sammanhållningen i en grupp och ”tjatet” i omklädningsrummet, det säger ju alla som slutat. Men för mig är det också den där adrenalinkicken man får när det är match. Den belöningen man får – av kompisar man tillbringar så mycket tid tillsammans med under en säsong – när man gjort något bra, ett mål, en pass eller ett bara bra byte. Det kommer jag sakna.

***

Namn: Stefan Söder. Ålder: 32. Jobb: Designar industirör på ett företag i Gävle.  Bor: I lägenhet i Gävle med sambon Anna och dottern Selma.  Moderklubb: Hammarby IF. Klubbar i karriären (i den här ordningen): Hammarby-Djurgården-Almtuna-Örebro-Djurgården-Västerås IK-KRIF-Djurgården-Sparta Sarpsborg-KRIF-Almtuna-KRIF-Troja/Ljungby-Pantern-KRIF-EC Bregenzerwald-Vallentuna-Strömsbro. Siffror i Hockeyettan: 10 säsonger, 322 matcher och 340 poäng (146+194). I play off: 58 matcher/34 poäng. Aktuell: Har bestämt sig för att sluta. 

Text: PeO Larsson

TRE SNABBA FRÅGOR TILL SÖDER

* Vem/vilka är de bästa spelarna du mött?

– Dom bästa spelarna jag mött är Peter Forsberg. Anze Kopitar och Bobby Ryan. 

* Vem/vilka är de bästa spelarna du spelat med?

– Oj, vi hade ju många duktiga spelare i Djurgårdens juniorer så jag vill nog säga några av dom som har blivit NHL-stjärnor. Gabriel Landeskog, Mika Zibanejad, Marcus Krüger är ju några av namnen. 

* Vilken arena är den bästa du spelat i – och den värsta?

– Bästa arenaminnet för mig blir när jag fick vara med på ett derby mellan Djurgården och AIK i SHL. I ett fullsatt Globen, det var mäktigt. 

– Värsta? Det blir nog oasen i Kungälv. Luktade bara en massa klor….det kändes som man spelade i en simhall.

Klart med tv-sändningar för Hockeyettan – Staylive blir ny samarbetspartner: ”Det här är ett stort avtal för oss” * Säkrat i fem år