Sura fick med sig en poäng i hemmapremiären

Det blev en jämn, tuff, spännande och högdramatisk match mellan Surahammar och Mariestad på onsdagskvällen. Overtime krävdes för att skilja lagen åt och där var det gästerna som drog längsta strået när de i numerärt överläge kunde avgöra till 3-2.

Det var annars en match med flera ansikten. Den inleddes i ett högt tempo från båda lagen och chanserna avlöste varandra. Surahammar tog ledningen med 1-0 efter dryga sex minuters spel när Lukas Söderlund fick pucken i backposition (!) och nöp till direkt utan chans för Anton Malmborg i gästernas mål. Mariestad kvitterade till 1-1 drygt fjorton minuter in i första perioden när laget i powerplay fick fram pucken till en omarkerad Lucas Larsson framför Surahammars mål som kunde placera in pucken mellan benen på målvakten David Otter. Resten av perioden blev ett ställningskrig med fortsatt högt tempo men utan några fler mål. Skotten i period 1 var 8-15.

Andra perioden höll sedan ett något lägre tempo och framför allt var passningsspelet från båda lagen betydligt sämre. Men dramatiken uteblev inte för det. Hampus Pettersson sköt ett skott som enligt TV-bilderna tog i nättaket innan pucken studsade ut. Domaren Douglas Hurtig hann inte se detta och när man är osäker så ska man hellre fria än att döma ett mål man inte sett. Fortsatt 1-1 i matchen. Hampus Pettersson skulle ändå få lite av en revanch när han tretton minuter in i mittronden gav Surahammar ledningen med 2-1. Ensam i ”slottet” fick han iväg pucken som letade sig in bakom Malmborg i Mariestads mål och Sura var återigen i förarsätet.

Mariestad hade sen en puck som eventuellt var inne. Domare Hurtig pekade först på mål men efter att pucken hittats under David Otter i Surahammars mål och efter protester från hemmalaget så blev även detta ”mål” bortdömt och vi hade väl sett någon form av rättvisa skipas.
Gästerna fick i alla fall sin kvittering. 2-2 kom med knappt två minuter kvar av mittperioden när Otto Henell hittade rätt och gjorde matchen så jämn den kan bli inför den tredje perioden. Skotten i andra perioden 7-11

Slutperioden blev något bättre än den andra. Tempot skruvades upp något och båda lagen hade ett antal halvchanser. Det blev mer och mer spänt ute på isen och känslorna svallade över både en och två gånger med handgemäng som följd. Med mindre än fem minuter kvar så fick Mariestad Erik Olsson fem minuters utvisning för en crosschecking och Surahammar fick ett gyllene läge att avgöra matchen. Man fick dock inte någon riktig ordning på sitt powerplay och matchen gick till overtime. Skotten i tredje perioden var 16-8.

I spelformen tre mot tre så blir det svajigt och spelet andas lätt hawaiikaraktär med småchanser åt alla håll med idel trötta ben som kämpar runt på ovalen. I slutet av overtime så får Surahammar en utvisning på Hampus Pettersson och med bara tio sekunder kvar till straffläggning lyckas gästernas Jesper Lindén peta in segermålet och säkra två poäng till gästande Mariestad.

Ett tydligt fall framåt för Surahammar jämfört med premiären borta mot Tranås (0-5). Bra attityd och framför allt mycket bättre fart på skridskorna. Nu visade man att man kan stå upp mot så bra lag som Mariestad och det bådar gott inför fortsättningen. Mariestad var marginellt det något bättre laget sett över tre perioder och hade framför allt kanske lite extra ork mot slutet när allt skulle avgöras.

Sura får glädja sig åt poängen, en på det stora mycket bra insats, slicka såren och ta nya tag på söndag då man möter HC Dalen på bortais.

SURAHAMMARS IF-MARIESTADS BOIS 2-3 (e OT)
(1-1, 1-1, 0-0, 0-1) Skott: 33-38

06:05 1-0 SUR Lukas Söderlund (ass: D.Lidström, A.Astley Rydberg)
14:17 1-1 MAR Lucas Larsson (Ass: K.Elo, A.Blomberg)
33:27 2-1 SUR Hampus Pettersson (Ass: A.Astley Rydberg)
38:18 2-2 MAR Otto Henell (Ass: J.Frick, E.Hedlund)

OT
64:50 2-3 MAR Jesper Lindén (Ass: O.Tellström, T.Aronsson)

Publik: 421