Marcko bakom segern mot Borlänge

Surahammar tog en viktig seger i ”sexpoängsmatchen” mot Borlänge på onsdagskvällen. Matchen slutade 3-1 och en stor del i segern hade storspelande målvakten Linus Marcko som under hela matchen agerade lugnt och tryggt och stod för flera riktigt fina räddningar.

Det var en match mellan två lag som inlett säsongen med högst blandade resultat. Det blev en jämn och tät match i Surahallen där spelet böljade fram och tillbaka och kampen under långa stunder var mer framträdande än skönspelet. Sura inledde matchen bäst och hade ett flertal halvchanser. Borlänge tar över efter halva perioden och har också ett par farliga chanser, men Linus Marcko räddar flera farliga lägen och håller Sura kvar i matchen. Mållöst efter första perioden.

Andra perioden påminner mycket om den första. Sura får ett tidigt powerplay utan att lyckas skapa särskilt mycket. Efter det får Borlänge upp farten och har några farliga chanser. Sura försöker och kämpar i varje situation men har långa stunder svårt att komma riktigt nära Oliver Norgren i Borlänges mål. Avsluten kommer en bit ut och med två bra målvakter på isen krävs det lite mer finess för att göra mål. Borlänge har matchen med ett visst spelmssigt övertag men fortsatt är det hårt uppoffrande försvarsspel och en duktig Linus Marcko som håller matchen mållös.

Efter 14:42 i mittperioden så blir det problem med glaset bakom Suras mål så vaktmästarna får rycka in och fixa det. Efter avbrottet kommer Sura i en kontring där André Astley Rydberg och Lukas Söderlund släpper pucken till en släpande Christofer Udd som hittar en lucka mellan benen på Norgren och Sura tar ledningen med 1-0. Ett resultat som stod sig efter två perioders spel.

Tempot är bättre i tredje perioden men de farliga chanserna uteblir. Tio minuter in i tredje kommer kvitteringen till 1-1 genom Emil Lind, som lite slumpartat bli frispelad när en Borlänge spelare fälls och i fallet skickar pucken mot mål och det vill sig inte bättre äbn att den hamnar på bladet hos Lind som ensam till höger om Marcko bara behöver raka in pucken i det i stort sett tomma målet.

Borlänge tar nu över mer och mer och det var nog många av de 415 i publiken som oroligt funderade på var matchen var på väg. Suras passningsspel var inte bra och man föll in i gamla synder. Men så plötslig från ingenstans hamnar Sura i anfallszonen och pucken hamnar hos backen Mattias Eklund som skickar en puck mot mål och även denna hittar en lucka mellan benen på Norgren och Sura leder med 2-1.Efter Eklunds mål så byter lagen halvchanser med varandra innan Borlänge plockar ut målvakten i slutet på matchen och då lyckas Hampus Pettersson få tag på pucken bakom förlängd mållinje, runda den tomma Borlängekassen och spika slutresultatet till 3-1.

Sura får med sig tre viktiga poöng, mycket tack var Linus Marckos strålande målvaktsspel. Starkt att vinna en sån här kämpamatch utan att få spelet att stämma fullt ut. Målvaktsspelet, försvarsspelet överlag och de ganska enkla puckarna mot mål blev till slut avgörande till våran fördel. Nu väntar Lindlöven borta i nästa omgång på lördag 29 oktober. En ny streckmatch att vänta.
Surahammars IF-Borlänge HF 3-1 (0-0. 1-0, 2-1)
Skott: 29-32 (10-9, 9-15, 10-8)
Publik. 415