Linus Ryttar och Väsby har fått en pangstart i ligan – tio raka segrar. FOTO: MIKAEL EINARSSON

”Älskar ju att spela mycket” * Väsbys succémålvakt Linus Ryttar i intervju * Därför flyttade han hem

Han har varit med om att gå upp en gång tidigare med Väsby. 

Nu drömmer han om att göra det igen.

Möt Linus Ryttar, 26, i en längre intervju om bland annat.

* Varför han gav upp allsvenska drömmen efter bara ett år: ”Jag kände att jag ville ha tryggheten och hela paketet”.

* Sommarens tuffa försäsong med Djurgården: ”Den grunden jag la där har jag haft stor nytta av”.

* Målsättningen med Väsby 22/23: ”Vi kan inte gå omkring och tänka på play off och kvalserien nu, då finns det en risk att vi glömmer det vi ska göra här och nu”.

* ”Tre nyckelspelare för att Väsby ska gå långt i vår: ”Då säger jag…”

STÖTTA DIN KLUBB I LIGAN – KÖP ABONNEMANG HÄR

 

Det var nog några som ryckte till lite förvånat när Väsby IK – redan i början av maj – presenterade Linus Ryttar som hemvändare.

Var det inte lite tidigt att, efter att ha startat 35 allsvenska matcher de två senaste säsongerna, kliva tillbaka till Hockeyettan?

Linus Ryttar förklarar här sitt beslut.

– Jag ser inte det som att jag går nedåt. Här kommer jag få spela mycket och fortsätta utvecklas.

* Så det känns inte lite ”fegt” att bara testa ett år i Västerås?

– Nej, alltså…året i Västerås var jätteutvecklande både som person och som målvakt. Jag kanske inte riktigt nådde den nivån sportsligt som jag ville vara på och som jag vet att jag kan vara på, men så är det ibland i den här sporten, säger han till hockeyettan.se.

Där och då tog han alltså ett snabbt beslut.

Han ville tillbaka till Väsby, klubben han spelat för fem säsonger tidigare och varit med om både glädje (när de gick upp i Hockeyallsvenskan 2020) och sorg (när de åkte ut våren därpå).

– Jag gick till mig själv. Vad vill jag göra? Ska jag sitta och vänta på ett allsvenskt bud? Jag kände att jag ville ha tryggheten och hela paketet. Jag trivs socialt, kan bo i Stockholm, fick tillbaka samma jobb som jag haft tidigare och blev lovad en stor roll. Väsbys upplägg som de la fram till mig passade perfekt, helt enkelt. Allt stämde.

ss="Apple-converted-space"> 

Hm, det där med ”stor roll” är inga överord.

Ryttar har startat samtliga elva  matcher för Väsby, har elva  raka segrar och över 93 i räddningsprocent.

* Ska du aldrig vila?!?

– Haha, det är ju inte upp till mig att bestämma. Nej, men jag älskar ju att spela mycket, det är därför man håller på med det här. Kroppen känns bra, allt flyter på, just nu finns det inget att klaga på.

En förklaring till höstens succé kan vara sommarens försäsong med allsvenska Djurgården.

– De hade en målvakt borta och jag körde med dom i tre veckor i augusti. Det var full fart, jag gick upp tidigare än vanligt och jobbade tidigt på morgonen innan träningen och sedan tillbaka och jobba efter träningen. Jag kände verkligen att jag fick en bra start på säsongen där och, tja, den grunden jag la där har jag haft stor nytta av.

En annan förklaring är också att Victor Olsson, 22, den tänkta utmanaren i kassen, gått skadad.

– Han var borta en månad efter seriestarten så då var det bara att vara påkopplad. Jag är redo att spela alla matcher om tränarna vill det, säger Linus Ryttar.

Han har, som sagt, varit med och både gått upp och åkt ut med Väsby.

– Hm, fast när vi gick upp var det ju på en räkmacka (när KHK tvångsdegraderas) och vi fick ju inte reda på det förrän i juli nån gång. Då hade jag redan skrivit på ett Hockeyettan-kontrakt, men det fick jag förhandla om med Tom (Tärnström, sportchefen), säger han och skrattar.

Ett drygt halvår senare vaktade han kassen i fyra av fem play-outmatcher mot Kristianstad i en episk rysare, där skåningarna vann i femte övertidsperioden i femte matchen – och skickade tillbaka Väsby till Hockeyettan.

* Den där Kristianstad-matchen…är den så att en hemsöker dig ibland?

– Nej, det kan jag inte säga. Jag har släppt den nu, man kommer inte utvecklas om man går och tänker på den fortfarande. Det är klart att det var ett av de tuffaste ögonblicken i min karriär där och då, men jag tror man kan bli starkare om man kan tackla det på rätt sätt.

***

Vad kan vi förvänta oss av Vilda Väsby 22/23, då?

Elva  raka segrar skojar man inte bort.

* Vad är målsättningen?

Linus Ryttar är balanserad här.

– Just nu är det att vinna nästa match och jobba hårt. Okey att kanske några säger att det bara är grundserie och att det bara är östra serien, men jobbet ska göras och det har vi gjort än så länge. 

* Du vill inte blicka längre framåt än så?

– Alla vet vad det slutgiltiga målet är, men vi kan inte gå omkring och tänka på play off och kvalserien nu, då finns det en risk att vi glömmer det vi ska göra här och nu. 

* Om du måste nämna tre nyckelspelare för att Väsby ska gå långt i vår – vilka blir det?

– Allt är såklart viktiga. Men okey, bara tre? Då säger jag Tobias Liljendahl, Carl Åsell och Carl Wassenius. 

* Ni har en delvis ny trupp, där en hel del trotjänare och etablerade veteraner försvunnit. Är det några av de nya spelarna som imponerat lite extra på dig från din position längst bak?

– Nils Bolin (ny från Oskarshamn J20) tycker jag har steppat upp här dom sista matcherna och kommit igång med målskyttet. 

Text: PeO Larsson 

LÄS MER: Sportchefen Tom Tärnström om ”nya” Väsby: ”Därför bröt vi med veteranerna”

HOCKEYETTAN ÖSTRA 9 NOVEMBER:

Huddinge-Vallentuna 1–3

Hanviken-Wings 4–6

Segeltorp-Väsby 1–3

Östra seriens tabell – klicka här!

NY LISTA: Nybro förbi KHK i fanskampen * Topp 20 just nu – de fansen har köpt flest abonnemang * Så mycket får klubbarna