Matchreferat Tranås AIF – Skövde IK

Omgång fyra innebar bortamatch mot Tranås och det i ett läge där pressen att börja plocka poäng infunnit sig. Men som killarna i Skövde IK gjorde det när de kasserade in den första trepoängaren i Allettan. En helt galen match som slutade 5-6 i Skövdes favör och hemsidan gratulerar våra krigare till en underbar seger.

I sändningen såg det verkligen ut som att Skövde IK hade ett ok på sina axlar i den första perioden. Ett lag som kanske inte gnistrade av självförtroende fick ytterligare press på sig när stjärnbacken Adam Thilander tvingades lämna återbud på grund av sjukdom. Hemmalaget Tranås sköljde gång på gång över gästerna och är bättre i det mesta och det är smickrande för Skövde att det står 1-1 efter 20 minuter. Tranås skapar ett pärlband av bra chanser och di röe får knappt smaka på pucken och de få gångerna vi lyckas erövra pucken har vi inte ork att omsätta det i anfall. Forsberg klarar dock att freda sitt mål med en blandning av tur och skicklighet förutom en enda gång i perioden. Det skedde efter 11 spelade minuter och det var inte det enda målet som Tranås gjorde på liknande sätt under matchen, bra trafik framför Skövdes målvakt Eric Forsberg samtidigt som det skjuts ett backskott och en skymd Forsberg i målet har en otacksam uppgift.

Trots det stora spelövertaget för Tranås i den första perioden hade dock Skövde så långt haft två fina möjligheter att faktiskt ta ledningen i matchen. Det första kom efter fem och en halv minuter spelade

Vid 5.30 får vi en jättechans när David ”Bulten” Lundmark är påpasslig när en Tranåsspelare är lite slarvig med pucken. Han erövrar pucken mellan målburen och tekningscirkeln och skickar pucken bakåt mot centrallinjen där Josh Laframboise kommer jagande, pucken glider förbi honom och där kommer Simon Siwert som tyvärr är vänsterskytt och tvingas avsluta med en backhand och det blir inte tillräcklig kvalitet på avslutet för att hamna i mål.

Skövde får även spela matchens första powerplay och det efter ca åtta minuter då hemmalagets Andreas Anarp, kanske lite billigt åker ut för en fasthållning men i det skedet av matchen har hemmalaget inga större problem att freda sig.

Efter 15.41 av perioden skickar Skövde från mittzon ned pucken djupt i Tranås zon och Alexander Henriksson är med marginal först på den pucken. Han glider längs med kortsargen in bakom Tranåsmålet och vänder framåt till höger om målvakten. Framför målet står Erik Möller, slår med klubban i isen och vill ha en passning men Henriksson väljer att gå själv och lägger retfullt in pucken köksvägen under Tranåsmålvakten Victor Johnsons benskydd.

1-1 efter första perioden är nog så bra som man kunde våga hoppas på och resultatmässigt är vi trots hemmalagets kraftfulla tryck mot Skövdes mål med i matchen. Skotten i perioden slutar 18-6.

Skövdetränaren Staffan Lundh om första perioden efter att jag konstaterat att Tranås sköljde över oss där:

-Ja men det var vi väl ganska medvetna om att det ser väl nästan alltid ut så när man kommer dit så det var ingen chock i det egentligen utan det gäller egentligen bara att försöka klara av den inledningen de har och det gör vi väl på ett bra sätt ändå när vi kommer från den med 1-1. Det är så de kommer ut i sina matcher och det har de väl gjort även i matchen vi hade mot dem i Billingehov.

Det dröjer bara två minuter in i andra innan Tranås fördubblar sin målskörd och det bara sekunder efter att Emil Smedberg varit nära att fördubbla Skövdes målskörd. Spelet vänder och det ser egentligen inte ut som att det ska bli en målchans när Tranås Oliver Nilsson gör matchens kanske snyggaste mål när han med några blixtsnabba dribblingar lurar både två och tre Skövdespelare samt vår målvakt och Tranås får precis den inledning av den andra perioden de hoppas på.

När sedan Skövde efter tre och en halv dräller med pucken i egen zon och får Anton Sundin utvisad får hemmalaget ett gyllene tillfälle att skapa ett tvåmålsöverläge men Skövdes box tillsammans med Eric Forsberg reder med bravur ut det underläget och strax efter att Skövde blivit fulltaliga visas i stället Tranås Markus Ruuskanen ut för en solklar tripping på Lukas Smith.

Det dröjer 40-50 sekunder innan Skövde får till något uppställt och kontrollerat spel. Väl där får Henriksson pucken på vänstersidan, han passar Joel Werner som står placerad på blå. Joel gör några dragningar och skickar över pucken till högersidan där Anton ”Muttern” Lundmark står placerad men istället för att denna gång skjuta för kung och fosterland avancerar han framåt ett par skär och prickskjuter sedan mycket snyggt in kvitteringspucken i luckan till vänster om målvakten.

Stärkta av kvitteringspucken får därefter Skövde till ett våldsamt tryck mot Tranås under en längre sekvens och ledningspucken hänger i luften vid ett flertal tillfällen men Tranås klarar anstormningen och efter att spelet böljat lite fram och tillbaka är det istället hemmalaget som åter tar ledningen genom att för andra gången i matchen göra ett sådant där ”enkelt” mål där backskott från blå och bra trafik framför mål slutar i Skövdes nätmaskor.

Med två och en halv kvar av perioden kommer matchens snyggaste kontring där Skövde kommer fyra mot två. Emil Smedberg tar in pucken på högersidan i anfallszon, han passar till Alexander Ternblad som kommer farande i mitten, Alexander gör en piruett och skickar pucken vidare till Erik Möller på vänster sida som stänker in 3-3 sådär gött så både målvaktens handduk och vattenflaska får sig en flygtur och vi är definitivt med i matchen efter en väl genomförd andraperiod där skotten slutar 11-8.

Staffan Lundh om den andra perioden:

-Någonstans där i andra får vi tag i matchen lite innan vi gör 2-2 där och i vår andra period är vi verkligen starka. Vi får ganska långa anfall men samtidigt är det lite handbollstuk över det där vi har några långa anfall och sedan lyckas de få till något på slutet där också. De är svåra och snurrar och far ikring och fick lite skott med skymning på och sådant där. Det var skönt att vi lyckas att ha 3-3 där inför sista och det är skönt när vi kliver in och vet att det är en period kvar när vi under andra fått lite mer tag i matchen.

I den tredje perioden byts det lite chanser fram och tillbaka. Bland annat får Smith och ”Muttern” ett jätteläge när de kommer i en fin två mot etta där Lundmark får ta avslutet men tyvärr denna gång i magen på målvakten som gjort sig stor. Men Anton skulle få revanschera sig för det brända avslutet efter 7.05 spelade av den tredje perioden när Skövde för första gången tar ledningen i matchen. Skövde jobbar otroligt hårt i den sekvensen av matchen och får till ett fantastiskt tryck på motståndarna som varar i en hel minut. Alla fem Skövdespelare är involverade i pressen och bland annat avlossar Axel Abrahamsson fyra skott mot mål och behåller pucken i anfallszon flera gånger. Tranåsförsvaret blir helt uppluckrat och går på knäna och skarprättaren i detta underbara anfall stavas Anton Lundmark.

Tranås jobbar naturligtvis hårt för en kvittering och Max Kardevall håller fast sin motspelare lite för länge och lite för hårt i kortsargen och får därför uppsöka botbänken i två minuter för en holding men istället för att hemmalaget får göra en kvittering blir det istället Skövde som får göra säsongens första mål i boxplay. Skövde försvarar sig heroiskt och vid ett tillfälle är det hela tre Skövdespelare plus målvakt som ligger i en hög i Skövdemålet för att blockera pucken. I vilket fall, Möller checkar hårt i mittzon och i sekvensen efter är det Simon Siewert som forecheckar. Han snyter åt sig pucken och avancerar framåt för att sedan kliniskt avsluta till vänster om målvakten och 3-5 är ett faktum.

Tranås jobbar för att hämta in underläget men Skövde ser ut att ha hur bra koll som helst och håller motspelarna lugnt och fint på utsidan och det känns egentligen rätt tryggt, kanske för tryggt för helt plötsligt tappar vi räkningen på Tranåsspelarna och Markus Ruuskanen hamnar helt plötsligt utan bevakare mitt mellan tekningscirklarna och gör inget misstag när pucken hamnar i hans ägo utan ser till att med ett distinkt och välplacerat skott åter reducera ned Skövdeledningen till ett mål med långa 6.30 kvar på klockan.

Men vid det här laget har alla släppt på bromsarna och samtidigt som Tranås krigar för kvitteringen går Skövde för att utöka sin ledning, får till ett långt anfall, det rivs och slits och krigas och efter att pucken sånär gått i mål går den bakåt till Max Kardevall som pangar in 4-6 och nu ska det väl ändå vara klart hoppas man.

Men icke, det känns som det kommer från ingenstans när Tranås ännu en gång reducerar med 1.05 kvar av matchen. Tranås tar sin timeout men de har bränt sitt krut nu efter att ha jagat reduceringar och är aldrig närma att kvittera.

Skotten i den tredje slutar 13-12 och vi låter Staffan Lundh sammanfatta den tredje perioden.

-Vi får ju ligga i förarsätet där efter att Anton Lundmark gett oss ledningen och när vi får en utvisad får vi även till ett shorthanded och det kändes lite stabilare ett tag där. Det är ganska lång tid kvar och de gör 4-5 och sedan lyckas vi igen att göra 4-6 så det var lite hopp och förtvivlan om vartannat.

Hur är det nu man brukar säga, en bra bortamatch som slutar i tre poäng och ett stort grattis till våra härliga krigare!

Foto: SLA