Mörrums Gretzky valde att stanna och kämpa

Några lämnade, men de flesta blev kvar.

Lojalt valde de att stanna, bita ihop och slåss för sin förening.

Mathias Kemppi, 22, är en av dem. I den ekonomiska krisens spår har han plötsligt fått fart på poängproduktionen.

”Det speglar hela lagets prestation. Vi visste inte vad som hände under en månad, om vi ens skulle få spela vidare. Vi har kommit stärkta ur detta. Det är en otroligt skön grupp människor i det där omklädningsrummet”, säger Mathias inför hemmamatchen mot Eskilstuna Linden imorgon.

Köp din biljett till Mörrum-Eskilstuna Linden!

Det är inte Marcus Paulsson som toppar Mörrums poängliga i fortsättningsserien. Inte någon av tvillingarna Fridén heller. Utan Mathias Kemppi, som legat bakom fem av Goisets mål i den nya serien. Han spelade fram till samtliga tre mål i bortamötet med Köping, och assisterade till två av de tre första, viktiga, mot Forshaga. ”Mörrums Gretzky” blev han döpt till i Jössarinken.

Förhoppningsvis fortsätter poängproduktionen imorgon när Eskilstuna Linden kommer på besök till Jössarinken. Det är ett lag som Mathias Kemppi inte vet så mycket om.

”Ingenting alls faktiskt…och ändå mötte jag dem flera gånger förra säsongen när jag spelade i Köping. Men det spelar inte så stor roll. Vi måste fokusera på vår egen prestation. Vi måste komma upp i samma nivå som i andra och tredje perioden mot Forshaga. Då spelade vi bra hela vägen bakifrån och framåt. Publiken hjälpte också till och gjorde sitt. Det skapar ett lugn i laget, att vi har dem med oss. Jag trodde faktiskt att det var fler åskådare än det var i hallen. Klacken höll igång hela tiden”.

Mathias Kemppi började sin hockeykarriär i Sollentuna, flyttade till Växjö och hockeygymnasiet och hamnade sedan en halv säsong i Nybro. Därefter bar det åter hemåt till den kungliga huvudstaden. Sedan blev det ett år i Köping innan flyttlasset gick till Karlshamn i somras. Mathias ville gärna tillbaka till söderettan, eftersom han anser att det är den bästa division 1-serien. Väl på plats i Mörrum parades han nästan direkt ihop med Marcus Paulsson.

”Det är väldigt utvecklande för mig. Marcus snackar mycket och är bra på feedback. Många känner bara till hans offensiva kvaliteter, men han kan så mycket mer. Det är en verklig ledare, som skapar ett lugn i hela laget. Både på isen och utanför. Det är väldigt nyttigt för oss att ha en sådan spelare, en som visar hur mycket jobb det krävs för oss ungdomar att komma någonstans”.

Berätta något om Mathias Kemppi som vi inte vet?

”Oj, vad skulle det vara? Kanske att jag gillar att laga mat? Min morbror är kock, så när jag skulle flytta till Växjö fick jag vara prao hos honom ett tag. Nuförtiden lagar jag mest olika kyckling- och pastarätter. Jag försöker hålla det enkelt”, säger Mörrums #17 som arbetar heltid som vaktmästare inom kommunen, främst vid olika skolor i Asarum.

Om du fick värva en spelare från varje lag i fortsättningsserien – vilka skulle det då bli? (Lagen som Mörrum inte mött borträknade).

Krif: Får man säga Lukas Fredin? Då gör jag det. Det är en riktigt schysst kille, både på isen och utanför.

Vimmerby: Det får bli Adam Bäckstrand. Vi gick på hockeygymnasiet i Växjö samtidigt. Han är skicklig som tusan med pucken.

Borås: William Svensson. Också en som jag känner från Växjö. Vi är lika gamla. En riktig glädjespridare i omklädningsrummet.

Tyringe: Det får bli Felix Franzén. Center. Väldigt avig med pucken. Bra skott.

Köping: Eric Eljas. Skridskostark. Jobbar hårt. Skjuter också bra.

Forshaga: Wilson Johansson. Också född 2000, som jag. Bra skott. Har mött honom massor av gånger i olika ungdomsturneringar.

När Mathias Kemppi ombeds tippa Vårserien så sätter han först Mörrum överst (!) i tabellen. Sedan kommer han till sans och flyttar ned Goiset – men bara en placering.

Mörrum tvåa alltså? På playoff-plats?!

”Ja, men alltså. Jag tror verkligen det. Spelar vi bara som vi ska och kan så är vi jäkligt svåra att möta. Det som möjligen skulle kunna ställa till det för oss är att vi är ett väldigt ungt lag, vi saknar rutin. Nu när matcherna kommer tätt så brukar sånt vara viktigt.”

KEMPPI TIPPAR
VÅRSERIEN
1. Vimmerby
2. Mörrum
3. Krif
4. Borås
5. Huddinge
6. Tyringe
7. Forshaga
8. Eskilstuna Linden
9. Köping
10. Segeltorp

Foto: Martin Eriksson/Brahe Media