Matchreferat Skövde IK – Halmstad Hammers HC

Skövde har börjat sladda lite i tabellen och till söndagens hemmamatch mot Halmstad Hammers var det nog många som därför förväntade sig ett desperat Skövde som skulle komma ut och ta tag i taktpinnen från start. Men av den desperationen syntes inget utan det var ett osynkat och obekvämt hemmalag som klev ut och tremålsunderläget i den första perioden vi därmed skaffade oss visade sig vara ointagbart.

Innan dagens match hade det pratats en hel del om vad skönt och viktigt det är att skaffa sig fördelen av att vara laget som gör det första målet. Gästande Halmstad tyckte nog det var väldigt skönt att vara laget som gjorde de tre första målen till och med och det utan att ens behöva anstränga särskilt mycket. Skövde fick spela andrafiolen mest hela tiden de första 20 minuterna och det var väl egentligen bara kedjan med Alexander Henriksson och Joshua Laframboise som flankerade Lukas Smith som någon eller några gånger skapade lite oro i gästernas zon i den perioden. Men mest såg det bara rörigt ut.

Vi fick vänta i drygt sju minuter innan gästerna hittade nätet första gången och det var tråkigt att det målet skulle komma på en sylvass kontring direkt efter att den nyss nämnda kedjan hade skapat ett par riktigt heta lägen. Halmstad får kontroll på pucken och puckhållaren lägger en distinkt och välplacerad djup passning till Melker Iversen som fått upp farten. Iversen tar snyggt emot passningen och skrinnar utan några bekymmer ifrån sin eventuella bevakning och ensam med Eric Forsberg i Skövdemålet har han inga problem att snärta in 0-1 och sitt fjärde mål denna alletta. Iversen skulle även få hänga sitt sjätte alletemål innan perioden var över.

Men innan Iversens nästa mål skulle Halmstads Marcus Borg hinna med att hänga 0-2 till bortalaget och det efter 15:36. Skövde hamnar lite på hälarna när Halmstad snurrar i vår zon och slår ifrån sig till en icing. En viktig tekning som vi vinner men lyckas inte förvalta utan Halmstad får kontrollen. Skövdelaget ser helt förvirrade ut när Halmstad skjuter ett skott som Forsberg räddar men i kampen om returen som fyra Skövdespelare plus målvakt är inblandade i mot två Halmstadsspelare är det ändå de få som går segrande ur striden och så får det verkligen inte se ut om man vill ha poäng.

Perioden fortsätter och från läktaren ser det ut som att periodpausen som närmar sig kommer komma välbehövligt och förhoppningsvis med bara två måls uppförsbacke. Men icke, gästerna hinner även med en trea med mindre än en minut kvar av perioden och uppförsbacken är brant. Trean är i det närmaste en kopia av gästernas etta. Iversen sätter fart ännu en gång när Halmstadsförsvaret lobbar ut pucken ur egen zon. Han tar emot pucken med vänster hand, lägger ned den på sitt blad samtidigt som han ännu en gång åker snabbare än Skövdeförsvaret och ensam med Eric Forsberg ännu en gång så sätter han trean.

Skotten i perioden slutar 7-11.

I den andra perioden jämnar spelet ut sig lite grand och bägge lagen får väl några chanser var att göra något mål men inget sådant faller. Omdömet på läktaren om perioden som bjuder på två Skövdeutvisningar och en Halmstadsdito och skotten 8-7 lyder, inte bra men ändå inte lika dålig som den första. Vi försvarade oss i vilket fall bättre.

Den tredje perioden inleder vi med en man mindre och lyckas freda oss från att förvärra uppförsbacken ytterligare. I denna perioden väger spelet också över till Skövdefavör som en kombination av att Halmstad jobbar för att stänga matchen och Skövdespelarna äntligen spelar med desperation och som en frukt av det även får med sig pucken i betydligt fler moment.

Staffan Lundh har under matchens gång möblerat om lite i kedjorna och placerat dagens hetaste spelare ihop. Jonathan Ström, tillbaka från skada, får spela center till Henriksson och Josh och det är allt som oftast de som skapar de farligaste lägen och efter 14minuter av perioden är det också de som spräcker nollan via Ström. Henriksson jobbar hårt i rundeln, vinner kampen och kan skicka in den mot mål där Ström står placerad vid målvaktens vänstra stolpe. Han viker in och försöker trycka in pucken under målvaktens benskydd. Pucken studsar utåt igen och Ström fångar upp pucken igen och vispar in den på målvaktens högra sida.

Med 2:42 kvar av matchen tar Skövdetränaren Staffan Lundh sin Time out och ”Foppa” får lämna Skövdemålet i samband med att vi får en offensiv tekning. Med sex utespelare vinner Kristoffer Söder tekningen. Skövde spelar runt pucken några gånger innan Henriksson avlossar ett dragskott i höjd med tekningscirkeln men den gången går pucken i täckande försvarare. Skövde får kontroll på pucken igen och denna gången avlossar Henriksson en kanon från längre bak i offensiva och med 2:15 kvar av perioden har vi gjort match av tillställningen och hoppet om ännu en drömvändning lever.

Skotten i den tredje perioden slutar 11-6.

Efter tekningen i mittcirkeln är det Halmstad som först etablerar spel i Skövdes zon men när vi erövrar pucken är det återigen dags för Forsberg att lämna målet och det är nog samma sex utespelare som ännu en gång får chansen att försöka kvittera. Tyvärr finns inte energin att trycka in ännu en puck utan gästerna punkterar tillställningen när de återerövrar pucken och kommer två mot en och lägger in pucken i den tomma buren med 43 sekunder kvar.

Hemsidan fick ett samtal i telefon med Skövdetränaren Staffan Lundh efter matchen.

-Det känns väl sådär ikväll. Jag tror det är första gången jag känner mig riktigt besviken tror jag. Jag har ingen riktigt bra förklaring till att det ser ut såhär heller.

-Efter att vi hade varit i Nybro tyckte vi själva att vi hade gjort ganska bra ifrån oss och hittat lite vägar i det vi gjorde som kunde hjälpa oss framåt och sedan kliver vi ut och gör kanske säsongens bottennapp i första perioden när det gällde som mest så det är inget vi är stolta över om man säger så.

Är det så att det blir ett ok när det gäller så mycket eller vad tror du?

-Jag har ingen förklaring på det men det är väl så att det ligger en mental våt duk över Skövde IK om de här sakerna har jag förstått och att det kan bli ett tungt ok för vissa. Sedan är det ju något vi måste kunna lyfta, lätta på och hantera på något vis.

Närmast väntar bortamatch mot Visby/Roma HK på fredag och då vill det nog till att vi ser till att lätta på den där blöta filten om vi inte ännu en gång ska drunkna i den!