Matchreferat HC Dalen – Skövde IK

Med sju omgångar kvar av Allettan åkte Skövde IK till Norrahammar och bortamatch mot HC Dalen under söndagen. Skövde sladdar i tabellen och för att få spela vidare efter Allettan krävs det att man har två lag efter sig när serien summeras. Förutsättningarna inför matchen var därmed solklara, vi var mer eller mindre tvingade att ta med oss poäng hem.

Och det såg verkligen ut som att killarna i laget hade bestämt sig för det när de äntrade isen i svinkalla Smedjehov. Det var verkligen full fart i den första perioden och det var en fröjd att se hur Skövde IK tog tag i taktpinnen från start. Dalen hade bara en målchans de första 20 och den brände de i stolpen bredvid Skövdemålvakten Eric Forsberg. Skövde IK däremot hade ett antal bra lägen i den första perioden och kunde kliva in till periodpaus med en tvåmålsledning som mycket väl kunde varit större.

Efter dryga fyra spelade minuter fick Skövde chansen att för första gången spela i powerplay och det förvaltade vi på bästa sätt.  Joel Werner lämnar över pucken till Alexander Henriksson i egen zon. ”Henke” trampar på längs med högersidan av rinken och får ganska enkelt trampa in i anfallszon. I mitten kommer Lukas Smith åkande och det också oattackerad. Henriksson skickar in pucken mot Smith som snyggt lägger den någonstans där inte målvakten är i vägen och för andra matchen i rad får SIK göra det viktiga inledningsmålet.

Det dröjer inte ens 20 sekunder efter ledningsmålet innan Skövde får ytterligare en chans att spela powerplay. Skövde vinner en tek i offensiva och låter pucken gå runt. Pucken hamnar efter några passningar hos Emil Smedberg på vänster sida som lägger den där viktiga passningen genom boxen och över centrallinjen till Jesper Emanuelsson som så långt i matchen varit stekhet och inblandad i väldigt mycket bra grejer. Emanuelsson passar tillbaka över centrallinjen till Jonathan Ström som står placerad till vänster om målvakten och som bara behöver ta emot pucken och lägga in den bakom en överspelad motståndarmålvakt. Rena skolboksexemplet på ett snyggt powerplayspel som landar i ett mål. Skövde har helt plötsligt en tvåmålsledning att gå på och det efter inte ens åtta minuter spelade av matchen och där och då vädrar både spelare och tillresta supportrar morgonluft.

Skövde fortsätter att vara det klart spelförande laget perioden ut och något mer mål hade inte varit orättvist. Tyvärr för Skövdes del fick spelaren som inlett matchen på ett så jättebra sätt, Jesper Emanuelsson, kliva av isen skadad. Jesper kommer i ett flygande anfall och kämpar hårt för att ta sig in förbi sin bevakare som tyvärr är lite starkare och håller emot. Jesper som går hårt mot mål blir tvingad åt sidan och det tar inte stopp innan han slår hårt i kortsargen och blir liggande i smärtor. Efter någon minut i avbytarbåset försöker Emanuelsson sig på ett byte till men det fungerar inte.

-Jag fick någon bristning och kunde knappt hålla i klubban när jag försökte, berättade Jesper efter matchen.

Skotten i första perioden slutar 3-8 till Skövde.

I den andra perioden tar som väntat motståndaren Dalen tag i taktpinnen på ett annat sätt än man mäktat med i den första perioden. Totalt sett över den andra perioden har de ett övertag och de lyckas även utnyttja det till en reducering efter drygt åtta minuter. Skövde är under lite press och klarar inte riktigt av att göra det enkla att lägga ut pucken. Dalens Smedberg erövrar pucken i en sargduell, skrinnar in mot mitten av Skövdes försvarszon, gör några snabba dribblingar på vägen och i en av dribblingarna skickar han istället iväg ett dragskott mot mål och det är reducerat när pucken passerar till vänster om ”Foppa” i Skövdemålet.

Skotten i den andra perioden slutar 12-10 till Dalen.

I den tredje perioden får Skövde chansen rätt tidigt att göra kvällens tredje powerplaymål men här har Dalen inte det minsta problemet att försvara sig och Skövde gör det svårt för sig. Det känns som att Dalen är på gång och när motståndaren någon minut efter att ha blivit fulltaliga får chansen i powerplay känns det som att här kan det bli jobbigt. Men Skövde rider ut sitt boxplay och man hoppas naturligtvis att vi ska ha blivit stärkta i det men mindre än en minut efter att vi blivit fulltaliga får hemmalaget göra sitt kvitteringsmål.

Dalen kontrar men det känns inte som att det ska behöva bli så farligt av det. Malte Törnqvist i Dalen försöker sig på ett skott som tar på benskydden på Skövdebacken som står emellan men i momentet efter så fångar han upp returpucken och Skövdeförsvaret tittar efter puck istället för på spelaren och Malte rundar enkelt försvaret och drar på pucken för andra gången och denna gången i mål.

Skövde vill ha tre poäng och kämpar och sliter hejdlöst och skapar chanser i parti och minut känns det som. Hemmalaget är under stor press men med mindre än fem minuter kvar av matchen får man ändå chansen att åka ut med pucken ur sin försvarszon. En Dalenforward åker in med pucken i zon, passar sin kompis som åkt med i kontringen och som avlossar ett skott från några meter innanför blå och får som det känns där och då mycket orättvist sätta ett ledningsmål oförskämt enkelt.

Skövde fortsätter att kriga på och med en minut och fyrtio sekunder kvar lämnar Eric Skövdemålet till fördel för en sjätte utespelare. Det är stenhård kamp men pucken hamnar hos Henriksson vid långsargen djupt ned i zon. Han skickar pucken nästan diagonalt längs med förlängda mållinjen. Där står Jonathan Ström vid första stolpen men istället för att ta emot pucken lyfter han rutinerat på sin klubba, låter pucken passera vilket lurar Dalenmålvakten. Pucken passerar målet och där vid bortre stolpen står Anton ”Muttern” Lundmark placerad och pillar in pucken till 3-3. Vilt jubel i Skövdeklacken och alla tror väl då att matchen ska gå till förlängning.

Men icke. Skövde går på anfall men Dalen får vända spelet och kommer två mot två men med en Skövdeforward också med hem. Han får puckkontakt när Dalen precis fått pucken över blå och skall passa ned den till en Skövdeback men istället för en distinkt passning blir det en fösare när han blir rappad. En Dalenspelare hinner först till pucken och får slå in 4-3, även detta mål väldigt enkelt sett från läktaren,  och där är det god natt.

Skotten i den tredje perioden slutar 11-10 till Dalen.

Vad ska man säga, återigen en match där Skövde som jag ser det är det bättre laget när det kommer till att skapa chanser men som tyvärr släpper till för enkla mål. Sex matcher kvar och chansen till hela 18 poäng. Nu vill det ta mig faan till att vi tar tag i detta om det inte ska sluta på samma snöpliga sätt som vi tyvärr har fått vänja oss vid under en hel del år nu.

Hemsidan fick ett kortare snack med Skövdetränaren Staffan Lundh efter matchen.

Besviken?

-Ja självklart!

-Det är en match som vi är med i och skapar oss ett bra läge med de första två målen. Sedan blir vi satta under press på ett annat vis som vi inte riktigt klarar av att reda ut. Vi missar lite för mycket pass, vi tappar lite för mycket puckar och det gör att de får komma tillbaka in i matchen. Det är ju jämna matcher, jag kan inte säga något annat men vi behöver bli lite bättre på att kunna hantera pucken under den här pressen.

-Sedan är vi ju ändå med in i matchen så att säga och har 3-3 på slutet och det känns ännu mer besviket på det sättet.

Det känns verkligen som det grinar emot!

-Det är det och jag har inga bra ord att sätta på det såhär snart efter utan det är som det är och man får bita i det sura äpplet.

Jesper Emanuelsson fick kliva av, hur är det?

-Vet ej. Det är klart att det är ett avbräck. Jag tyckte han började matchen riktigt bra och det är klart att det är ju inte bra om vi tappar bort honom också.

Det är bara att kämpa vidare, det är sex matcher kvar!

-Ja det är klart och det är ett visst antal poäng vi ska spela om men det krymper hela tiden och de andra lagen kommer ju ta vissa poäng också under tiden så vi får se vart det tar vägen så småningom.

Lycka till i fortsättningen!

-Tack ska du ha!