En i gänget. Dick Axelsson på första träningen med Väsby. FOTO: MIKAEL EINARSSON

Axelsson på plats i Väsby – här tränar han med nya klubben * Sportchefen: ”Borde kunna vara på en egen nivå” * Svarar på kritiken: ”Det här är fan Vilda Väsby”

Debuten närmar sig.

På onsdag ska Dick Axelsson spela i Hockeyettan.

– Utan att ta ned någon annan i den här ligan så kan jag väl i alla fall säga att han borde kunna vara på en egen nivå, säger Väsbys sportchef Tom Tärnström.

STÖTTA DIN KLUBB I LIGAN – KÖP ABONNEMANG HÄR

 

Så.

Då är han alltså på plats i Väsby, storvärvningen och deadline day-bomben Dick Axelsson.

Profilen gjorde sin första träning med nya klubben på torsdagskvällen.

”Dicken”, 35, skrevs ju över från kommande samarbetsklubben Brödernas och ska nu försöka ta Väsby långt i slutspelet i vår.

Hur han såg ut på första ispasset?

– Det är svårt att säga och själv hade jag ett möte samtidigt så jag såg bara en kort stund. Men då fick han i alla fall två lägen och ”hängde” båda, säger Tom Tärnström och skrattar.

Axelsson blir nu en av ligans mest meriterade spelare efter bland annat tolv säsonger i SHL, ett par år som proffs i Schweiz och ett OS och två VM med Tre Kronor.

– Ja, på rak arm är det väl bara Barulin (Konstantin, Borås ryske målvakt som gjort över 500 matcher i KHL) som har ett cv som går att jämföra med Dicks, frågar sig Tärnström.

Det var han, tillsammans med Brödernas, som fick sätta sig ned och sy ihop denna sillybomb med Axelsson för ett par veckor sedan.

* Var han svårövertalad?

– Nja, det känns som han har velat det här hela tiden, det är bara att det varit svårt att få ihop grejorna. Han bor på ”fel” sida stan, har småbarn och andra åtaganden, det är såna bitar som gjort att det varit lite trixande. Men jag har känslan att han hela tiden velat göra det här, att han vill vara med på resan.

Tärnström skrattar:

– Men jag tror inte att vi hade fått hit honom i augusti för att köra sex dagar i veckan…

Men nu är han alltså på plats och redo för två häftiga hockeymånader.

– Ja, alltså, man märkte redan på träningen när han kom in att ”vad fan”. Han har en hjärna som är bra mycket snabbare än de flesta andras i Hockeyettan, säger Tärnström.

* Vad hoppas ni han ska tillföra – på och utanför isen?

– Han kommer ju såklart ha ett helt annat lugn när det drar ihop sig än vad många andra kommer ha, med den rutinen han besitter. Utan att ta ned någon annan i den här ligan så kan jag väl i alla fall säga att han borde vara på en egen nivå när vi eventuellt spelar en kvalserie längre fram och han fått några matcher i benen.

* Ja, ni är ju klara för semifinal och går inte in där förrän 18 mars.

– Det är perfekt, då får han ett par bra träningsveckor på sig innan allvaret drar igång.

* Första intrycken?

– Det är en jäkligt skön kille som är ödmjuk kring den här uppgiften och han är sugen på att göra nåt bra med klubben, både nu i vår och i framtiden.

* Och det var inget snack om vilket nummer han skulle ha, va?

– Haha, nej, tröjan sattes på expressleverans från Kina så fort det blev klart. Vi hoppas att vi får hem den (nr 31, såklart) tills på onsdag, men det är inte helt säkert. Jag hoppas in i det sista att det löser sig. 

Hur ska han användas på isen? Vilka ska han matchas med?

– Det är ju upp till tränarna, men det lutar väl åt att han och Victor Andersson (gamle radarpolaren från Brödernas) lirar tillsammans i samma kedja.

Planerad debut? 

1 mars – nästa onsdag – hemma mot Hanviken.

– Då ska han in i laget. Vi vill att han ska ha en match innan slutspelet börjar samtidigt som han nu får lite träningar i benen innan första matchen.

* Till sist: ni har fått en del kritik för det kommande samarbete med Brödernas. Har det lagt sig nu och hur ser du på det?

– Det är mest utifrån och på sociala medier och att media driver det till att folk i Väsby rasar. Det är helt fel! Våra egna och de som betyder något för oss är positiva och ser fram emot det här. Vi går en spännande framtid till mötes och det känner man verkligen i luften bland medlemmar, sponsorer och supportrar. 

Tärnström, 35, sportchef sedan 2016, tycker debatten blivit snedvriden.

– De kallar oss plast, smuts och köpelag. Det kommer säkert förfölja oss hela tiden – men det är ju bara kul, det är den klassiska svenska jantelagen och avundsjukan.

Han skrattar igen.

– Det här är fan Vilda Väsby om något! Vi går vår egen väg och folk utifrån får tycka vad dom vill, det rör mig faktiskt inte i ryggen det minsta. 

* Dick Axelsson har faktiskt spelat i ligan tidigare. Säsongen 05/06 var han, som 18-åring, med och sköt upp Huddinge till HockeyAllsvenskan. Han gjorde då 29 (23+6) poäng på totalt 31 matcher. 

Text: PeO Larsson

Dick Axelsson – snart lirar han i Hockeyettan. FOTO: MIKAEL EINARSSON

LÄS MER: Kaptenen om profilens entré: ”Hierarkin kommer att förändras, så är det”

Detta visste du inte om spelarna i Väsby * Ryttar berättar om sina lagkamrater * ”Kropp som en grekisk gud” * ”Oxe i gymmet”