Elias Bjuhr hyllas här av Sundsvalls forward Gustav Marnetoft. FOTO: MARIA PAULSSON & ANDREAS PLANCK

Sundsvalls forward hyllar ligaprofilen * ”Mycket av min spelstil och galenskaperna jag håller på med har jag kopierat från Bjuhr” * Underbara storyn om enda mötet

Elias Bjuhr tog farväl av ligan i våras.

Men hans ande lever kvar.

– Mycket av min spelstil och galenskaperna jag håller på med har jag kopierat från honom, säger Gustav Marnetoft, powerforward i Sundsvall som här berättar flera underbara stories om sin idol.

* Enda matchen mot profilen: ”Jag blir aldrig rädd för någon motståndare, men då frös jag till lite…”

* Hur de till sist försonades efter bråket: ”Till slut bad båda om ursäkt för grälet”.

* Expressen sänder också hela slutspelet – se  matcherna HÄR!

 

Elias Bjuhr, 34, avslutade karriären – jodå, vi har koll på att han lirat lite med moderklubben Storuman i vinter – med att vara med och spela upp Östersunds IK till HockeyAllsvenskan förra våren.

Profilen som säger vad han tycker och tänker landade på 12 säsonger (321 poäng på 420 seriematcher) i ligan och satte ett stort avtryck var han än drog fram.

En av dom som påverkats är Gustav Marnetoft, 21, forward i Sundsvall.

Och det är inte så konstigt egentligen.

Marnetoft har ÖIK som moderklubb, tog sina första skridskoskär i föreningens hockeyskola och blev kvar där fram till 2020, då han flyttade till Blekinge och KHK.

Han berättar själv om hur kärlekssagan började.

– Ja, alltså, jag är uppväxt i Östersund med ett lag på nära håll att följa och spelarna i A-laget blev som idoler. Jag har alltid älskat spelare som gör allt för laget varje dag, är jobbiga för motståndarna och visar sina känslor. 

Elias Bjuhr, alltså.

– För mig var det skönt att se en spelare som inte hade det bästa skottet i laget, de bästa handlederna eller bäst skridskoåkning fortfarande var den som oftast bidrog mest.  Han lärde mig att mål kan man göra genom styrningar och returer framför mål. Där har han påverkat mig mycket. Jag älskar att stå framför mål, störa målvakterna, ge mig själv och mina lagkamrater större chans att göra mål. 

* Det låter som han betytt mycket för dig?

– Absolut. Mycket av min spelstil och galenskaperna jag håller på med har jag kopierat från Bjuhr. Nu försöker jag utveckla det ännu mer. 

FOTO: ANDREAS PLANCK

Han tränade sommarens med ÖIK:s A-lag 2020, men fick aldrig spela med Elias Bjuhr.

Däremot MOT honom – och den här storyn är så underbar att vi låter Gustav Marnetoft berätta den själv.

– Jag spelade med Hudiksvall (december 2021) borta mot ÖIK. Mycket kompisar och familj på läktaren.  Jag kände hela ledarstaben i ÖIK och halva laget var spelare som jag lirat med. Lite för exalterad flippade jag en puck mot några ÖIK-spelare på uppvärmningen.  Bjuhr ser detta och spänner ögonen i mig. Jag blir aldrig rädd för någon motståndare men då frös jag till lite ska jag erkänna, skrattar han. 

Han fortsätter: 

–  När matchen väl börjar lyckas jag få med mig en utvisning rätt tidigt när David Westlund hakar mig bakom mål.  På väg till mitt bås har Bjuhr satt sig över sargen och börjar skrika på mig att jag är en filmare och ska sluta skämma ut mig på hemmaplan.  Utan att ens tveka högg jag tillbaka direkt för att stå upp för mig själv.

Gustav Marnetoft skrattar igen.

– När jag satt i båset tänkte jag ”han är ju galen”. Men jag har blivit exakt likadan och det är hans fel…

Men det tog inte slut där. 

– Vi bråkade om saker hela den matchen. I slutet så vinner vi på övertid och jag firar som jag alltid gör, visar känslor och uttrycker min glädje.

Det gillade inte Bjuhr.

– Nej, det blev inte så uppskattat eftersom jag gjorde det mot min moderklubb. Så han jagade mig ner till vårt mål där vi firade för att fråga vad jag håller på med. Jag försökte hålla mig undan det där och åkte därifrån, haha. 

* Vad hände sen då?

– Eter matchen hinner man ju reflektera och inser att man precis har blivit utskälld och ogillad av en barndomsidol. Jag hoppades att han skulle släppa det efter matchen, men så blev det inte riktigt.

* Berätta mer!

– Vi träffades några gånger efter den matchen i olika sammanhang, men exakt vad som sades får stanna mellan oss två.  Det tog några månader innan vi la ner den där stridsyxan. Till slut bad båda om ursäkt för grälet och vi försonades.  Det betydde mycket för mig eftersom jag sätt upp till honom och blivit en liknande spelartyp som han var.

Gustav Marnetoft avslutar med ännu en hyllning:

– Jag är tacksam som fick se honom på nära håll i så många år. Och att han visade att man ska vara sig själv och bara köra på. Han är ju en legendar i ÖIK och en stor anledning till att man äntligen lyckades ta steget upp till allsvenskan. Det är sjukt häftigt att han var med och bidrog till det. 

* Sundsvall Hockey är klart för semifinal efter att ha slagit ut Hanviken med 3–1 i matcher. 

Text: PeO Larsson

LÄS MER: Elias Bjuhr i stor intervju inför sista säsongen: ”Då blev jag helt avklädd”

Bökigt och stökigt framför mål – då trivs Gustav Marnetoft. FOTO: ANDREAS PLANCK

Experten: Så slutar kvartsfinalerna * Mjörnberg synar alla åtta matchserierna * ”Vidöppet! Kan gå till fem matcher” * Se inslaget här