Victor Edström frälste Piteå i en nattrysare i Mariehus Arena. FOTO: OLIVER ÅSTRÖM

Hjälte – med avslitet korsband * Piteås Victor Edström avgjorde nattrysare i femte perioden: ”Det är sådana här mål man drömmer om”

Säsongen var ju egentligen över efter en knäskada. 

Nu stod han där som hjälte ändå i den sena Skaraborgsnatten.

– Det är sådana här mål man drömmer om, säger Piteås forward Victor Edström.

* Expressen sänder också hela slutspelet – se  matcherna HÄR!

 

Klockan hade passerat 23.00, matchuret tickade upp mot 100 minuter och en del åskådare i Mariehus Arena gnuggade sig säkert lite i ögonen av trötthet.

Då, i slutet av period nummer fem, slog han till.

Victor Edström, 23, stänkte in 4–3 för Piteå i en riktig nattrysare.

– Det är sådana här mål man drömmer om – att få avsluta matchen. Det var nog ändå en lättnad med tanke på hur matchen såg ut, säger matchvinnaren till Piteå-Tidningen.

Han syftar förstås på Mariestad osannolika upphämtning i slutet av matchen, där 0–3 blev till 3–3 på 101 sekunder och ALLA kände nog att det var slagläge för BoIS i overtime.

Inte Piteå.

– Man kan inte gå och tänka att man har förlorat. Det är sista målet som vinner, det spelar ingen roll om det är 3–0 eller i förlängning. Vi pratade om att våga vinna, har man tappat en ledning är det lätt att man blir försiktig, säger Victor Edström till PT.

Han är egentligen en osannolik matchhjälte.

För Victor Edström – som gjorde 41 poäng i fjol och svarade för 21 poäng på 24 matcher i grundserien – skadade ena knäet illa i matchen mot Boden 21 januari och fick lämna isen på bår.

Läkarna konstaterade efter röntgen att korsbandet i ena knäet var av och han räknade själv med att säsongen var över där och då.

– Ortopeden och fysion har gjort bedömningen att jag ska ”rehabba” och inte opereras omgående. Chansen finns att jag kan spela om sex veckor om det utfaller väl. Jag ska på regelbundna kontroller och sedan får vi se var det tar vägen. Är det möjligt ska jag testa på is, men det är nog en liten möjlighet att jag kan spela mer redan den här säsongen, sa han till Piteå-Tidningen efter den tuffa skadedomen.

Testet föll väl ut och han gjorde sensationell comeback i kvartsfinalerna mot Kalix och nu står han och Piteå alltså bara en enda seger från kvalserien.

Trötta ben och huvuden efter nästan 100 minuters hockey på onsdagen och ny match redan 20 timmar senare?

Petter Mäkitalo, som gjorde första målet på onsdagen, är tydlig med vad som gäller. 

– Det känns bra, det är dom här matcherna man tränar för. Vi går ut för att ta hem det ikväll, hälsar han via ett sms till hockeyettan.se.

Piteå kommer till spel utan målvakten Johannes Sundström, som blev skadad i början av förlängningen och i värsta falla är säsongen över.

– Han är borta. Vi vet inte exakt vad det är för skada, men han är inte nära spel just nu. Det är lite för tidigt att säga om säsongen är över eller inte, det behövs mer undersökningar än så, men att han ska spela nu de närmsta två veckorna det går inte, säger sportchefen Jonatan Glader till sajten mjornberg.se.

Rutinerade John Westermark, 29, som nu är tillbaka efter skada och hoppade in i går, startar i kassen och kommer backas upp av J20-målvakten Albin Edlund.

* Uppdaterad version. Mariestad vann torsdagens match med 2–0 och nu blir det en femte och avgörande match i Piteå på söndag. 

TV: AVGÖR I FEMTE PERIODEN – SE MÅLET HÄR!

 

Samlar på hockeyhandskar från Hockeyettan * Så började det * Kalix-fotografen Oliver Åström om sin udda hobby * Favoriten just nu