Patrik Elfsberg byter klubb i Dalarna – från Borlänge till Falu IF. FOTO: MATS TJERNSTRÖM & LEIF HELLERIN

Falu IF:s drömvärvning – tar in kapten från rivalen * Elfsberg hem till moderklubben: ”Lockande att hjälpa till att etablera dom i Hockeyettan”

Falu IF har landat sitt första nyförvärv inför comebacken i Hockeyettan.

Och det är ett tungt namn som anländer.

Patrik Elfsberg, lagkapten i Borlänge HF med tio säsonger och över 300 matcher i ligan.

– Det känns väldigt lockande att få chansen att spela i moderklubben igen och hjälpa dom att etablera sig i ligan, säger han.

* FÖLJ OSS PÅ INSTAGRAM * Bästa klippen * Silly season-nyheter

 

Patrik Elfsberg, 28, lämnade Falu IF 2010 och gjorde fyra juniorsäsonger i Leksands IF.

Nu, efter 13 år, är han alltså tillbaka i fadershuset.

– Jag har väl känt nånstans att det var dags att hitta på något nytt, Borlänge har ju inte samma tydliga vision längre om att vara ett topplag och då kändes det här som en roligare utmaning. Att få chansen att spela i moderklubben igen och hjälpa dem att etablera sig i Hockeyettan lockar och jag är verkligen jätteglad att bitarna fallit på plats och ser fram emot säsongen, det ska bli grymt kul att få dra på sig Falu-tröjan igen, säger centern till hockeyettan.se.

* Hur ska det bli att få möta dina gamla polare i BHF i vinter?

– Vi möttes på försäsongen i fjol och det kändes inte alls rätt att vara bortalag på Lugnet…

– När jag fick se vilket drag det var på läktaren under kvalserien, och att det finns en nystartad supporterklubb, gör det ännu roligare att få komma hem igen.  Jag satt på läktaren sist ”slaget om runn” spelades och ska bli riktigt läckert att få uppleva derbyna på isen nu!

* Vad vill du tillföra då?

– Jag vill väl bidra med ett lugn och viss rutin på isen. Ta en stor roll och förhoppningsvis peta in någon puck. Hoppas även med min påskrift få Faluns kelgris ”Matte” Eklund att förlänga sitt kontrakt så vi får chansen att spela ihop igen, säger ”Pata” och skrattar.

* Till sist: hur känsligt är det att byta klubb till värsta rivalen några mil bort?

– Ja du, var nog värre förr. Det var väl inte helt smärtfritt från Falu-hållet när man gick till Borlänge en gång i tiden.  Tyvärr har väl rivaliteten försvunnit lite när vi spelat i olika serier de senaste tio åren, men det är något vi ska bygga upp igen. 

* Inga psykningar då?

– Nej, nu verkar folk ändå ha förståelse för att det är min moderklubb och att det blir en helt annan utmaning som väntar.

Patrik Elfsberg har gjort 299 poäng på 342 seriematcher i ligan. 

De fyra senaste säsongerna har han varit kapten i Borlänge HF.

* Uppdaterad version: Falu IF presenterade på måndagen även en ny målvakt. Tyson Brouwer, 27, värvas in från tvåan och  Söderhamn/Ljusne, där han hade en fin säsong. Sedan tidigare finns keepern Philip Aldenrud, 23, i truppen. Och jodå, Mathias Eklund, 30, blir kvar i klubben – precis som Patrik Elfsberg önskat. Den rutinerade forwarden förlängde kontraktet på måndagen och går i höst in på säsong elva i FIF-tröjan.

***

Mer nytt från Falu IF:

Rutinerade forwarden Emil Ax, 30, med bland annat fem säsonger i Hockeyettan, och backen Trolle Samuelsson, 26, med fem raka säsonger i A-laget, har valt att lägga skridskorna på hyllan.

Falun har nu nio spelare på kontrakt.

Text: PeO Larsson 

Expertens val vecka 16 * Säsongens sista Veckans Lag – kommentarer om alla spelare * ”Det kallas klass”