Målvakten Viktor Kokman blir kvar i Micke Sundlövs KHK. FOTO: PIOTR ARVIDSSON & KHK.SE

”Inga ursäkter att vi missade en kvalserie” * KHK:s sportchef i intervju * Mindre spelarbudget – tankarna om lagbygget just nu

De har storsatsat och missat kvalserien två år i rad.

Ny bygger Karlskrona HK för att lyckas 2024, men besvikelsen från uttåget finns fortfarande kvar. 

– Vi hade verkligen alla ekonomiska förutsättningar den här säsongen. Det finns inga ursäkter att vi missade en kvalserie, det står jag för, säger sportchefen Michael Sundlöv.

* FÖLJ OSS PÅ INSTAGRAM * Bästa klippen * Silly season-nyheter

 

Han går in på sin tredje säsong som sportchef nu, ”Micke” Sundlöv, 57, den förre stormålvakten som är både svensk mästare med Brynäs IF och vunnit ett OS-guld med Tre Kronor.

De två tidigare säsongerna har tagit slut tidigare än vad han och KHK förväntat sig.

De försvann i kvartsfinalen mot Vimmerby 2022 och i semifinalen mot Troja-Ljungby i våras.

Sundlöv är, en dryg månad efter att säsongen tog slut, öppen med att han tycker att vårens uttåg var en besvikelse. 

– Ja, det var ett misslyckande att inte nå kvalserien med de förutsättningar styrelsen gav oss, det är inget att hymla om. Men därifrån till att inte inte gå upp, nej, det är inte ett misslyckande. Det är ett jäkla nålsöga att nå ända fram, se bara på Nybro som kämpat i flera år nu. Till slut slår det till, Nybro har gjort sig förtjänta av att lyckas, säger han till hockeyettan.se.

* Har du och klubben gjort nån analys om vad som gick snett?

– Det är många saker som måste vävas in här. Före jul ska vi egentligen vinna grundserien och då fick vi stryk hemma mot Mörrum i sista matchen. Sen är det ju så att vi haft svårt mot topplag som Nybro, Troja och Kalmar och det är ju såna lag man måste slå om man ska gå långt.

Han fortsätter:

– Sen tycker jag vi fick ihop det hystat i slutet av säsongen ändå, men det räckte ändå inte till. Vårt power play var inte tillräckligt bra och vi drabbades av ett par tunga skador där också. Det är ingen ursäkt, men kanske en förklaring.

Nu ska Sundlöv, tillsammans med tränaren Magnus Sundquist, bygga en trupp för en ny säsong i Hockeyettan – och de kommer göra det med en minskad spelarbudget jämfört med i fjol.

– Som det ser ut just nu blir det en lite mindre och stramare budget, ja, men ändå en helt okey budget för att vara i Hockeyettan, säger Sundlöv.

* Hur ligger ni till, då?

– Vi har kommit hyfsat långt.

* Vad behöver ni justera och förändra i truppen?

– Jag gillar kontinuitet och vi kommer ha många spelare kvar, men det är klart att vi sett saker där vi måste förstärka. Vi behöver ha ett lite enklare spel bakifrån och letar nån backgeneral som kan vara med och hjälpa oss här. Plus att vi söker några forwards. 

* Hur många i fjolårets trupp vill ni behålla?

Sundlöv börjar räkna högt.

– Vi har ju redan några på kontrakt och sen blir det väl tio-tolv till från de som var med i fjol.

* Och nyförvärv, då?

– Jag skulle tippa på att det landar på sex-sju nya spelare.

* Blir Hans Ottinger kvar som assisterande tränare?

– Vi hoppas vi ska få ihop det, vi vill ha honom kvar.

Rutinerade Alexander Bergström, 37, kom ju ”hem” som en spetsvärvning i somras, men skadade sig svårt mot Visby och tvingades ge upp säsongen i slutspelet efter ett brott på armen.

* Status där?

– Han håller ju på att rehaba för fullt nu, men vi har goda förhoppningar att han ska spela i höst.

* Mikael Roslund, då? En annan bärande spelare i flera säsonger.

– Vi för en dialog, men är inte i mål än.

***

KHK har just nu fyra spelare på kontrakt: målvakten Viktor Kokman, backen Martin Fransson och rutinerade forwardsduon Filip Cruseman, 32, och John Henrion, 32. De två sistnämnda har avtal till 24/25.

Klara spelarförluster: målvakterna Oscar Fröberg (klar för Huddinge), Aleksanteri Heiskanen och  August Hedlund samt backarna Roope Reini och Karl Persman och forwarden Johannes Nilsson.

Text: PeO Larsson

Vveteranen Alexander Bergström. FOTO: LEIF HELLERIN

Hammers besked – tränaren stannar * Jens Berggard prioriterar spetsspelarna i nya lagbygget: ”Han kan bli vår Joel Lundqvist”