Lucas Ekholm och Linden får Pär Hellenberg som ny tränare. FOTO: ERIK KRUSE & JIMMY GERDIN/VIK.SE

Pär Hellenberg ny tränare i Linden: ”Kommer från en elitklubb och har ett enormt kontaktnät” * Truppbygget – poängkedjan kvar och finska bröderna lämnar

Linden har gjort klart med en ny tränare.

Västerås-profilen Pär Hellenberg, 58, blir heltidsanställd från 1 augusti.

– Han kommer från en elitklubb och har väldigt mycket erfarenhet. Det här känns verkligen rätt för oss, säger klubbchefen Anders Björk.

FÖLJ OSS PÅ INSTAGRAM * Best of 22/23 * Silly season-bilder

 

Det blev bara en säsong i Linden för Nico Surenkin, 33, som istället drog vidare till ett jobb som assisterande tränare i Skövde IK.

Nu har Linden från Eskilstuna ersättaren klar.

Pär ”Hellas” Hellenberg, den gamle stormålvakten i VIK Hockey.

Han fick i början av april, efter att ha varit i VIK som både spelare och ledare i närmare 30 år, beskedet att det inte fanns någon plats för honom i den nya organisation och hade svårt att dölja sin besvikelse. 

– Jag kan väl ta det om det hade hänt i januari eller början av februari. Det hade varit fair mot alla. Men två veckor innan sista lönen och kontraktet går ut… så behandlar man inte anställda, kan jag tycka, sa han till VLT då.

Men ”Hellas”, som de sex senaste säsongerna varit huvudtränare för J20-laget och dessförinnan varit assisterande coach i både Leksand, VIK och Vita Hästen i HockeyAllsvenskan, behövde inte gå arbetslös länge.

På tisdagen presenterades han alltså som ny tränare i Linden. Han blir heltidsanställd från 1 augusti och kontraktet är över en säsong.

– Vi hoppas och tror på en mer långsiktig lösning, men vi börjar med ett år, säger klubbchefen Anders Björk till hockeyettan.se. 

Han är mycket nöjd över rekryteringen.

– En tränare med stor erfarenhet som kommer från en elitklubb och som har ett enormt kontaktnät och varit med och  fostrat många unga spelare, ja, det är klart det känns bra.

”Hellas” kommer ha fokus på A-laget i Hockeyettan, men även hjälpa till nedåt.

– Med tanke på hans erfarenhet av unga spelare kommer han vara viktig för oss även på juniorsidan, där han kommer ha tät dialog med tränarna och vara ett stöd i det dagliga. Vi vill  förstås att han ska hjälpa till att utveckla vår juniorverksamhet, det är viktigt för oss, säger Björk.

Kuriosa här: Pär Hellenberg avslutade faktiskt sin egna aktiva karriär – som bland annat innehöll fyra säsonger med VIK i Elitserien – med en halv säsong i Linden 93/94.

– Jag var själv med som junior då och minns att han spelade så långt ut att vi var nära att krocka flera gånger, säger Anders Björk och skrattar.

Pär Hellenberg. FOTO: JIMMY GERDIN/VIK.SE

***

Hellenberg ska nu, tillsammans med Björk och sportchefen Krister ”Sillen” Cederberg, bygga klart truppen som ska in i spel 23/24.

Linden ligger hyfsat långt fram och har just nu två målvakter, fyra backar och sju forwards klara.

* Veteranen Thom Flodqvist saknas i er roster?

– Han har ett år kvar, så det är åtta forwards klara, klargör Anders Björk. 

Linden har under våren förlängt med bland annat interne poängkungen Andrés Staforelli (30 poäng) och hade sedan tidigare avtal med tvåan Lucas Ekholm (29) och trean Adam Helldén (25).

– De var vår andrakedja i vintras och gjorde det verkligen bra ihop. Det känns fint att alla är kvar nu, säger Anders Björk.

* Status med finska bröderna Atte och Miro Mäkinen?

– De kommer inte tillbaka.

* Till sist – när vill ni ha truppen klar? 

– Jag säger så här: sista datum när truppen är klar och helt satt är sista transferdatum nästa vår. 

Text: PeO Larsson

* Uppdaterad version: Linden presenterade på onsdagen forwarden Alfred Aalto, 19, som kommer närmast från Västerås IK, där han i vintras gjorde 28 poäng i J20 och även fick chansen i en handfull matcher i A-laget i Hockeyallsvenskan.  Läs mer här!

Silly season-special i Hockeyettan våren 2023 * Klara övergångar * Förlängningar * Senaste surret