Pär ”Hellas” Hellenberg ny tränare i Linden!

Vi kan idag presentera A-lagets nya huvudtränare.
59-årige >> Pär ”Hellas” Hellenberg (till höger i bild) kommer att leda laget kommande säsong!

”Hellas”, som han kallas, har en diger hockeybakgrund; 10 säsonger som målvakt på elitnivå i Västerås IK och ca 20 säsonger som tränare i olika roller. 2012 var han med på resan och tog upp Leksands IF tillbaka till SHL. Ett par säsonger som assisterande tränare i VIK och en i Vita Hästen blev det också. Hans senaste uppdrag har varit sportchef för VIK:s juniorer och även som tränare för föreningens J20-lag.

Välkommen till Linden Hockey, Pär!
– Tack!

Vem är Pär Hellenberg?
– 59-åring, ursprungligen från Vansbro, flyttade till Västerås som 16-åring och blev sedan kvar där. Har fru och döttrar som varit engagerade i fotbollen, alla tre har varit aktiva i Eskilstuna United. Har hållit på med hockey i hela mitt liv, kombinerat brandman/tränare i 25 år och sista 10 åren som heltidsanställd tränare. Mina intressen är hockey, fotboll och jakt när det tillåter.

Du är tillbaka i klubben som du avslutade din aktiva karriär i, som målvakt 1994. Minns du några spelare från den tiden?
– Ja, det är några stycken men bl a Jonte Gustavsson, Mats Brokvist och den skicklige finska spelaren Palle Ruottinen.

Du har cirka 20 säsonger nu som tränare i olika konstellationer, både som assisterande- och huvudtränare, vilket är det bästa minnet?
– Säsongen 12-13 var en häftig säsong då jag tränade Leksands IF med en annan eskilstunabekanting, Andreas Appelgren. Vi var med och förde upp Leksand till SHL vilket är ett stort ögonblick i min tränarkarriär.

Du har även jobbat många år med juniorer på J20 nationell-nivå. Hur är det?
– Det är otroligt inspirerande att få jobba med killar som har en ambition att bli elitspelare. Många spelare har en enorm drivkraft och min huvuduppgift har varit att hela tiden utveckla individen.

Betyder det att vi kommer att få se många förstaårsseniorer i truppen?
– Det kommer nog bli några unga ansikten i truppen.

Nu är du tillbaka på seniornivå efter 6 år som ansvarig tränare för Västerås IK:s J20-lag, hur känner du inför ditt kommande uppdrag?
– Det är ett resultatbaserat jobb och vi ska vinna många matcher med laget, sedan får vi se hur långt det räcker. Men det är också viktigt att fortsätta jobba med individen för att dom ska nästa kliv i sin utveckling.

Målsättningen inför kommande säsong?
– Att hjälpa föreningen utveckla sig på både senior- och juniornivå.

Stort lycka till!
– Tack!

Lindens sportchef Krister Cederberg kommenterar nya tränaren:
– Vi är otroligt nöjda med rekryteringen av Pär. Vi har en bra bild av hans ledaregenskaper och han kommer bidra med mycket av sin erfarenhet till oss. Han kommer ifrån en förening högre upp i seriesystemet och han vet vad som krävs för att prestera på topp-nivå. Vi hoppas att senior- och juniorlagen kommer att utvecklas under hans ledning och vår ambition är att hitta en långsiktig lösning med ”Hellas”.

Kontraktet är skrivet för säsongen 23-24.