Isaksson (t v) lägger av och det gör troligen hans vapendragare Högberg (t h) också. I mitten tre spännande nytillskott i Piteå: Marnetoft, Hedman och Popovic. FOTO: OLIVER ÅSTRÖM, ANDREAS PLANCK, FLYWOOD STUDIO

”Ersätta såna spelare gör ingen klubb…” * Tränaren Mikael Aaro om tunga tappen och ”nya” Piteå

Flera tunga tapp i truppen och hundratals poäng borta.

Piteå HC tvingas bygga nytt efter fjolårets succé.

– Det är lite som att börja om igen och det är klart att det är mycket erfarenhet som försvunnit, men jag tror och hoppas att vi kommer vara med och spela långt in nästa vår också, säger tränaren Mikael Aaro. 

FÖLJ OSS PÅ INSTAGRAM * Best of 22/23 * Silly season-bilder

 

Piteå HC var fjolårets kanske största överraskning i ligan.

De gjorde en nysatsning efter några magra år, svarade för en kanonsäsong och nådde ända fram till kvalserien i våras.

– Det var väldigt lärorikt och vi såg ju att många spelare utvecklades väldigt mycket under förra säsongen, säger coachen Mikael Aaro till hockeyettan.se.

Nu då?

Nu skriver vi hösten 2023 och stora delar av succélaget har försvunnit. 

Se här bara:

* Ikonen Magnus Isaksson, 36, som gjort över 500 poäng i ligan, väljer att trappa ned i moderklubben Rosvik i tvåan.

* Toppbacken Albin Thyni Johansson, 21, har lämnat för spel i Polen.

* Rutinerade Markus Magnusson, 27, finns i höst i Tranås i västra serien.

* Nykomlingen Clemensnäs har lockat hem trion Ludvig Stenvall (b), Daniel Nyberg (b) och Ludvig Varg till Skellefteå. 

* Viktige forwarden Victor Edström, 23 har opererat båda (!) korsbanden och missar med all sannolikhet hela säsongen. 

* Forwarden Jesper Ylivainio, 27, som gjorde 45 poäng i fjol, kommer inte spela i Piteå i höst.

* Veteranerna Joakim Högberg, 32, som smällde in 33 kassar i fjol, och rutinerade backen Tommy Wargh, 36, har båda aviserat att de lägger av.

* Dessutom finns inte heller rutinerade duon Erik Wikgren eller Sebastian Hansson kvar och detsamma gäller fjolårsfyndet Anton Holmberg, som blev en pigg injektion när han anslöt sent under säsongen. 

Hm, det är – som ni fattar själva – en herrans massa rutin, matcher och framförallt poäng (sju av tio i interna poängligan är borta) som försvinner där. 

Mikael Aaro, 42, som kom hem till Piteå förra sommaren efter att dessförinnan varit assisterande tränare i Djurgården i SHL en säsong, kan bara hålla med:

– Det är självklart tufft. Jag visste ju redan när jag hoppade på det här förra sommaren att spelare som ”Mange” och ”Högga” inte varar för evigt och att den dagen kommer när de väljer att sluta, det var liksom oundvikligt. Att ersätta såna spelare rakt av gör ingen klubb, det är bara att acceptera det och försöka göra något bra av det istället.

* Är det nån av de här ovan som vi nämner här som du/ni kanske inte gett upp hoppet om än?

– Nja, de är väl alla avskrivna just nu i alla fall.

* Det gäller även Högberg?

– Vi har haft en kontakt hela våren och sommaren, men just nu säger han att det inte är aktuellt med spel i Piteå. Skulle han, längre fram, öppna för något annat så kommer vi såklart att lyssna.

* Tommy Wargh?

– Lite samma där. Han bor i Boden och pendlade hit förra säsongen och…nej, inte heller aktuell i dagsläget.

* Men Anton Holmberg hade ni väl gärna behållit?

– Vi erbjöd Anton tidigt ett avtal, men det motkravet att han skulle vara här och träna försäsong under sommaren, men det blev inget av med det. Han kommer inte spela hos oss.

* Jesper Ylivainio gjorde 45 poäng i fjol, men blir inte kvar?

— Han gjorde en jättebra säsong, men nej, han kommer inte spela hos oss. 

* Vilka är de tyngsta tappen?

– Jamen, det går ju inte att blunda för Isaksson och Högberg. Isaksson har varit en ledare och lagkapten i tio år och Högberg har en sån uppsida med sitt sätt att driva laget framåt både på träning och match.

Nog snackat om de som försvunnit.

Mikael Aaro ser positivt saker som kan hända i truppen när så mycket erfarenhet försvunnit.

– Vem ska ta över lansen nu och kliva fram i de ledande rollerna? Det är något jag ser fram emot och förväntar mig ska ske. Det är många som har världens läge här nu. Chansen är din, ta den nu, uppmanar han.

Han fortsätter:

– Samtidigt har vi faktiskt fått behålla många spelare som i fjol var med och nådde kvalserien, vi har en stomme kvar och en mycket yngre trupp av målmedvetna och mycket träningsvilliga spelare som vill framåt och ta nästa steg.

Precis.

Piteå har ändå en hel del viktiga kuggar – bland annat Petter Mäkitalo och talangerna Oscar Nilsson och Rasmus Similä framåt – kvar och har försökt täppt till de gigantiska luckorna under vårens silly season.

Så, vad har kommit in då? Jodå, en hel del spännande namn och rutin.

Namnmässigt sticker Fredrik Granberg (b, Boden), Alexander Popovic (b, Hudiksvall), Linus Hedman (f, Boden) och Gustav Marnetoft (f, Sundsvall) ut. Intervju med Marnetoft här!

– Marnetoft var ju i Sundsvall i fjol och vi mötte dom tidigt och jag kände direkt att ”den spelaren vill man ju ha i sitt lag”. Han går rakt fram och spelar med mycket känslor och kommer bli nyttig, vi kände att det var en sån spelartyp vi ville addera till vår trupp. Våra spelare retade upp sig som fan på honom då och det är ju ett bra betyg, säger Aaro och skrattar.

* Vem/vilka i den här ”nya” truppen kan bli en sensation i ligan?

– Det finns många som jag hoppas kan bli det. Några som börjat riktigt bra är Johannes (Sundström, målvakten) som tog stora kliv i fjol och är nu tillbaka från skada och ser väldigt spännande ut. Oscar (Eriksson, Skellefteå-skolad backen som kom in från Östersund under säsongen i fjol) växte när han fick speltid hos oss och vi vet vad han kan, hittar han tryggheten så är han en back för allsvenskan. Härgestam (Carl, forwarden som hämtats in från Björklöven) är ung och kraftfull och kan säkert bli en frisk injektion i offensiven.

Mikael Aaro fortsätter:

– Det är många av de nya som provat spel i Hockeyallsvenskan och de vill tillbaka dit, så är det. Det är också lite så vi säljer in det till spelarna, vi kommer ge dom som lyckas ta sig dit igen en klapp på axeln och säga ”lycka till”. Då har ju också vi, som klubb, gjort ett bra jobb.

* Till sist – målsättningen?

— Med så många nya i laget så är det viktigast att ha lite tålamod, vi behöver tid att sätta ihop truppen. Men det är klart att Allettan är första målet och jag tror och hoppas att vi kommer vara med och spela långt in nästa vår också.

* Uppdaterad version fredag 18 augusti: Piteå har nu full trupp. Sist in blir finske forwarden Tommi Niskanen, 24, som snittat nära en poäng per match i finska andraligan (63 poäng på 75 seriematcher). Han kommer närmast från Dunaujvarosi Acelbikak och Erste Liga, där det blev 22 poäng på 30 matcher.

Text: PeO Larsson

LÄS MER: Superguide säsongen 23/24 * Då startar Allettorna och Vårserierna * Slutspelet – förutsättningar och matchdatum

Mikael Aaro. FOTO: OLIVER ÅSTRÖM

NYA I PITEÅS TRUPP…

Edward Björk (b, Luleå J20)

Gustav Marnetoft (f, Sundsvall)

Fredrik Granberg (b, Boden)

Linus Hedman (f, Boden)

Arvid Sundin (f, Brynäs J20)

Henrik Töyrä (f, Vännäs)

Alexander Popovic (b, Hudiksvall)

Carl Holmner Härgestam (f, Björklöven)

Jonathan Lindman (b, Luleå J20)

…OCH DE HAR FÖRSVUNNIT

Magnus Isaksson (Rosvik)

Ludvig Stenvall (Clemensnäs)

Daniel Nyberg (Clemensnäs)

Albin Thyni Johansson (KH Torun)

Ludvig Warg (Clemensnäs)

Markus Magnusson (Tranås)

Sebastian Hansson (klubblös)

Jesper Ylivainio (klubblös)

Joakim Högberg (slutar?)

Anton Holmberg (klubblös)

Tommy Wargh (slutar?)

Erik Wikgren (slutar?)

Victor Edström (skadad)

Rustat med NIO hemvändare: ”Skönast för mamma och pappa…” * Clemensnäs vision lyckades – sportchefen om truppbygget