KHK inleder hemma på lördag och Alexander Bergström och hans lagkamrater kommer att ha mycket fans på läktaren. FOTO: LEIF HELLERIN

Intervju KHK:s ordförande Tobias Larsson * ”Kanske varit lite svårare än vad vi trodde…” * Så vill de ha stöd av fansen

Karlskrona HK tar ny sats – igen.

Efter flera missar laddar de nu om – och vill gärna rivstarta med att slå ett ”omöjligt” publikrekord.

Vi tog ett snack med ordföranden Tobias Larsson om bland annat misslyckandena, fansens betydelse, drömmen som kvarstår – och hur det nu är att gå in på fjärde säsongen i Sveriges tredjeliga.

– Vi har accepterat att vi är i Hockeyettan nu och kanske insett att det är svårare än vad vi trodde att lyckas här.

STÖTTA DIN KLUBB  * 500 kr till ditt lag för varje årsabonnemang

 

Vi har bestämt tid med Tobias Larsson, 51, och han svarar snabbt när vi ringer.

– Ja, nu har jag absolut tid, det är bara köra, säger han och skrattar lite lätt. 

Larsson, ordförande i KHK sedan 2013, är forskare och professor till yrket.

Men kanske inte ens han skulle ha kunnat räkna ut att KHK:s resa tillbaka mot eliten – de tvångsnedflyttades ju ned till Hockeyettan sommaren 2020 – skulle bli så svår och snårig?

Trots fina truppbyggen har KHK missat att ta sig till kvalserien tre år i rad.

Sportchefen Micke Sundlöv var självkritisk i en intervju i april.

– Vi hade verkligen alla ekonomiska förutsättningar den här säsongen. Det finns inga ursäkter att vi missade en kvalserie, det står jag för, sa sportchefen Michael Sundlöv då.

* Lika bra att rycka plåstret och ta den frågan direkt då. Har ni underskattat Hockeyettan?

´– Hm, det är svårt att säga om vi underskattat ligan eller inte, men uppenbarligen spelar vi kvar här så vi har ju inte klarat av att ta oss upp igen. Vi har helt enkelt inte presterat bra nog när det gällt som mest. Vi tycker ju att vi haft bra spelartrupper som borde kunnat tagit oss längre, men Hockeyettan är en bra liga så…ja, jo, det har kanske varit lite svårare än vad vi trodde, säger Tobias Larsson.

Han fortsätter:

– Men det är ju jäkligt tufft att ta sig upp, alltså. Det är 40 lag som spelar om sex platser i kvalserien och där går ju bara vinnaren upp. Men se bara på Nybro, som satsat och varit med i toppen i alla år vi varit i ligan. Till slut lyckas man. Det är klart att vi också har den drömmen, kanske är det vår tur i vår.

Säsongens resa börjar hemma mot Borås på lördag och KHK rustar för en riktig publikfest.

De har de senaste veckorna kampanjat hårt för att slå den magiska siffran 3454 – antalet åskådare som kom till arenan den historiska, första SHL-matchen hösten 2015.

Just nu är det en bra bit över 2000 biljetter sålda.

– Det är svårt att veta om vi slår det. Vi hoppas såklart vara där och nosa på den siffran, våra supportrar vet ju att det finns platser kvar eftersom vi har den arena vi har, säger Larsson.

Sedan degraderingen till Hockeyettan är den högsta publiksiffran 2619 (från förra året) i NKT Arena.

– Den är ju klart inom räckhåll i alla fall.

* Hur upplever du era fans annars?

– Vi har en tålmodig publik som ofta sluter upp och har åsikter om det mesta, säger han och skrattar. Nejdå, men de är ju grymma, såklart. 

I fjol snittade KHK cirka 1800 åskådare på sina hemmamatcher.

– Vi räknar med ungefär samma den här säsongen och ser det bara som positivt om fler kommer till arenan, säger Larsson.

* Många supportrar vill se en ännu större satsning och ett par toppnamn till in i laget.

– Alla måste ha klart för sig att vi är en betydligt mindre klubb nu än under SHL-tiden. Vi försöker göra det vi kan med de resurser vi har. 

Larsson fyller på:

– Det är många som vill väldigt mycket. Men ska vi spetsa laget och fans vill visa lojalitet mot KHK är dom bästa sätten såklart att gå på matcherna här hemma och stötta oss genom att köpa abonnemang på Hockeyettan Play för att se våra bortamatcher. Det är en ganska enkel ekvation.

***

Larsson har själv en aktiv karriär bakom sig och håller fortfarande igång ett par dagar i veckan med veteranhockey hemma i Blekinge.

Men han insåg ganska snabbt att han inte skulle blir någon större spelare och efter ett par säsonger med Piteå i dåvarande division ett nöjde han sig sedan med spel i tvåan och trean i tiotalet år.

– Jag hade nog varken spelsinnet eller motivationen för att komma högre upp än jag gjorde. Jag saknade den där killerinstinkten och insåg att jag inte var tillräckligt bra, erkänner han öppet. 

* Men du som spelat själv och varit ordförande i både SHL och HockeyAllsvenskan – hur inblandad är du i själva sporten? 

– Jag håller mig borta från det. Det finns andra som kan det bättre än mig. Klart vi kan bolla saker och ting – upplägg eller eventuella värvningar och annat – men det är Sundlöv (Michael, sportchefen) och Sundquist (Magnus, tränaren) som ska sköta det där och vi litar fullt ut på dom.

* Uppdaterad version: KHK presenterade på torsdagskvällen Joachim Rohdin, 31, som ett sent nyförvärv.  Den rutinerade forwarden – med bland annat elva säsonger i SHL på sitt cv – har varit med och tränat med laget under en tid och kommer att inleda säsongen 23/24 i sin gamla klubb.  KHK vann också premiären mot Borås med 4–2 inför 3532 åskådare i NKT Arena och det är den bästa publiksiffran KHK haft i ligan sedan de tvångsnedflyttades till Hockeyettan.

Text: PeO Larsson

Lördag 18.00: Se KHK-Borås live här!

Tobias Larsson, ordförande i KHK. 

FAKTA: KHK:s tre säsonger i Hockeyettan sedan återkomsten:

2020/21: Missade slutspel.

21/22: Åkte ut mot Vimmerby i kvartsfinalen.

22/23: Åkte ut mot Troja-Ljungby i semifinalen. 

NYA SPELARE I KHK 23/24:

Hugo Wendt, b, Tranås

Carl Malmqvist, mv, Segeltorp

Martin Fridén, f, Mörrrum

Tom Fridén, f, Mörrrum

Marcus Björk, b, Hudiksvall

Victor Crus Rydberg, f, Kalmar

”Nu är det upp till spelarna att leverera” * Experten listar tio heta kvalseriekandidater * Storfavoriterna, utmanarna och jokrarna