Alvestas William Wännström (t v) möter Trojas Emil Ekholm i Vida Arena senare i vinter, men först väntar ett derby i Ljungby på onsdagen. FOTO: LEIF HELLERIN & VÄXJÖ LAKERS

Historiskt derby i kväll – då längtar Alvesta redan till NÄSTA fest * ”Vad är publikrekordet i den här ligan?” * Intervju med nye backen

Småland rustar för derbyfest.

Troja-Ljungby och Alvesta SK möts i kväll för första gången i modern tid.

Men den lilla uppstickaren blickar redan nu fram emot NÄSTA möte – som spelas i Vida Arena.

– Vad är publikrekordet i den här ligan, undrar Ronny Hansson, marknadsboss i Alvesta.

* Nye backen William Wennström i intervju om första tiden i ASK.

STÖTTA DIN KLUBB  * 500 kr till ditt lag för varje årsabonnemang

 

Stora, mäktiga Troja-Ljungby – alltid ett topplag i Hockeyettan och så sent som 21/22 i HockeyAllsvenskan, men i år med en stramare budget och yngre trupp – tar i kväll emot grannen och nykomlingen Alvesta i ett hett derby i Ljungby Arena.

Det är ett historiskt möte, klubbarna har nämligen aldrig möts i modern tid.

Ja, senaste mötet var 19 november 1972, då matchen spelades under bar himmel på Lagavallens is, skriver Smålänningen i ett fint dokument och historisk långläsning.

Nu, snart 51 år senare, är det alltså dags igen.

Alvesta kommer stärkta av segern i premiären (3–0 mot Tyringe), men frågan är om det inte redan nu också har returmötet liiiite i tankarna i alla fall?

Den matchen spelas nämligen onsdag 15 november i Vida Arena, Växjö Lakers hemmaarena.

Och då ska det banne mig bli festligt, folkligt och ja, om inte fullsatt så drömmer i alla fall ASK om en storpublik.

– Det är bra drag redan. Vi har sålt en bit över 1000 biljetter och räknar med betydligt fler, säger marknadsanvarige Ronny Hansson till hockeyettan.se.

* Hur många?

– Vad är publikrekordet i det här ligan, svarar han och skrattar.

Vid en snabbkoll – men utan att vara helt säkra – grävde vi fram att mötet Södertälje SK-Huddinge (i Allettan södra våren 2016) i alla fall lockade 5176 åskådare.

Ronny Hansson:

– Aha. Ja, den siffran blir kanske tuff. Men Vida Arena tar ju in ännu fler (5750), säger han och skrattar.

* KHK hade över 3500 åskådare mot Borås i premiären. Kan det kanske vara nåt att sikta på? Att bli bäst i år i alla fall?

– Det ska vi ta, det är dåligt annars, slår han fast. 

***

William Wennström, nyckelback i ASK. FOTO: LEIF HELLERIN

En av nyckelspelarna i Alvesta är såklart William Wännström, 28, backen som har över 250 tävlingsmatcher i ligan på sitt cv och också gjort en allsvensk säsong med Troja-Ljungby.

Han lämnade Tranås och flyttade av privata skäl hem till Växjö i somras.

– Ja, vi ville hemåt. Min sambo bodde i Växjö hela förra året och direkt efter säsongen kände jag ju att det var 50-50 om jag skulle fortsätta, säger han till hockeyettan.se.

Han fortsätter: 

– Att Alvesta sen gick upp var och blev ju ett kanonalternativ för mig. Jag känner fortfarande att det är värt att lägga ned den här tiden man ändå offrar på att spela på den här nivån.

Han är lite överraskad hur snabbt ASK anpassat sig till spelet i Hockeyettan. 

– Det såg ju lite tunt ut i början, men efter att vi fyllt på i truppen blev det snabbt bättre. Alla de som var med i fjol har tagit kliv och anpassat sig på ett bra sätt från att att spela i tvåan.

* Vad kan vi förvänta oss av ASK 23/24?

– Vi är nog lite bättre än många tror. Alla lägger ned ett stort jobb på att göra rätt saker och sen har vi också insett att vi måste hämta in våra poäng i den här ligan genom att vara bra i defensiven. 

* Vad vill du, med din rutin, tillföra?

– En del är väl att jag är noggrann som person, jag vill vara noga med allt runt omkring. Gå före och visa vad som krävs på den här nivån och vara bra förberedd på vad som väntar, ja, vara lite proffsig helt enkelt. 

* Och då och då smälla in nåt slagskott från blå också?

– Haha, precis. Men det händer ju bara vart tionde år, säger han och skrattar. Jag kommer inte ihåg senast jag gjorde mål på ett slagskott. Det måste ha varit i J20 nån gång. 

* Derby i kväll. Känns det att det är något extra i luften?

– Hm, man hör att folk snackar om det. Det finns ju mycket Troja-fans här i Växjö där jag bor också, så det här ska bli riktigt kul.

William Wännström har tidigare gjort två säsonger i Troja-Ljungby.

* Har du några polare kvar i laget?

  ”Trucken” (backveteranen Daniel Karlsson-Thörnos) såklart, han är ju alltid där, haha. Men nja, annars är det nog inte så många kvar från min tid.

Text: PeO Larsson 

* Uppdaterad version: Troja-Ljungby vann onsdagens derby med 6–1 efter bland annat fyra mål av Jesper Samuelsson. SE MÅLEN HÄR!

HOCKEYETTAN SÖDRA 4 OKTOBER: 

Borås-Vimmerby 4–3 (förlängning)

Troja-Ljungby-Alvesta 6–1

Tyringe-KRIF 1–5

* Tabell södra serien – klicka här!

LÄS MER: Troja-Ljungbys coach om bantade budgeten

* SE HÖJDPUNKTER FRÅN MATCHERNA HÄR!

FÖLJ OSS PÅ INSTAGRAM  * Coola listor * Se höjdpunkter 

NYPREMIÄR – säsongens första Veckans Lag * Kommentarer om alla spelare: ”Gjorde precis allt rätt” * Här är expertens val vecka 39