NYPREMIÄR – säsongens första Veckans Lag * Kommentarer om alla spelare: ”Gjorde precis allt rätt” * Här är expertens val vecka 39

Succén är tillbaka.

Det är dags att presentera säsongens första Veckans Lag i Hockeyettan.

Här är spelarna som kom med i experten Mikael Mjörnbergs lag efter premiärhelgen.

STÖTTA DIN KLUBB  * 500 kr till ditt lag för varje årsabonnemang

 

Mikael Mjörnberg. 

I fjol sjösatte i Veckans Lag i ligan och det blev ett uppskattat inslag hos er varje måndag.

Så ja, det är klart vi rullar vidare med det även 23/24.

Experten Mikael Mjörnberg, som bevakat Hockeyettan intensivt i över tio år, kommer varje måndag att ta ut en målvakt, två backar och tre forwards som han tycker stuckit ut lite extra från föregåendes veckas matcher.

En nyhet för den här säsongen är också att Mjörnberg avslutar med ett extra omnämnande längst ned i artiklen.

Vem som vann denna liga i fjol?

Victor Crus Rydberg, forwarden som då spelade i Kalmar och nu tillhör Karlskrona HK. Han kom med fyra gånger.

Så – då kör vi, va?

Här är säsongen första Veckans lag (vecka 39).

MÅLVAKT:

* Sebastian Ericsson, Alvesta

Mycket av förhandsanalyserna inför säsongen har handlat om att nykomlingen Alvesta kommer att få spela mycket utan puck och att det är ett måste att målvaktsspelet fungerar som de ska kunna sno sina poäng. Sebastian Ericsson har gjort det väldigt bra i division 2 och ska nu försöka bevisa sig på Hockeyettan-nivå också och snacka om att han fick en drömstart. 26-åringen motade samtliga 30 skott och höll nollan när Alvesta tog en historisk premiärseger (3-0) hemma mot Tyringe. Ett styrkebesked inför drygt 500 personer i Virdavallens ishall. 

Sebastian Ericsson jublar när ASK gick upp i våras. FOTO: TOBIAS JOSEFSSON

BACKAR:

* Filip Halvordsson, Lindlöven

Backen är en rutinerad pjäs i ett ungt lag som har fått ett C på bröstet och kommer bära en viktig roll i årets upplaga av Lindlöven. I premiärsegern (6-1) borta mot Surahammar gjorde han först och främst rätt för sig defensivt med ett rejält spel, men tog vid dubbla tillfällen på sig rollen som spjutspets och befann sig långt upp i offensiven. Resultatet blev två tjusiga mål och hastigt och lustigt har han tangerat sin målskörd från hela förra säsongen på en enda match.

* Isak Pantzare, Boden

Pantzare har plockats in till Boden för att gå i bräschen bland backarna. Många betraktar honom som en allsvensk spelare och han väntade inte på att presentera sig för sin nya hemmapublik. Den rutinerade pjäsen spelade gediget i hemmapremiären mot Kiruna IF och såg till att hitta in i poängprotokollet vid tre tillfällen med ett mål och två assist. Vi kan väl kalla det att leva upp till förväntningarna.

Isak Pantzare, Boden. FOTO: OLIVER ÅSTRÖM

FORWARDS:

* Filip Wiberg, Sundsvall

21-åringen är en av de riktigt spännande historierna i Hockeyettan den här säsongen när han (som flera andra med lyckat resultat gjort innan honom) tar klivet ner från Hockeyallsvenskan för att få riktigt bra fart på karriären och återkomsten i moderklubben Sundsvall kunde väl inte ha fått en bättre start. Forwarden var pigg och visade upp sitt rappa skott vid tre tillfällen när laget besegrade Örnsköldsvik med 5-0. En spetsegenskap som Sundsvall kommer ha stor nytta av i vinter. Snygg start med ett hattrick.

* Adam Bäckstrand, Mörrum

Tittar man bara på papperet lämnade Bäckstrand premiärsegern borta mot KRIF med en ynka assist (förvisso ett smörpass som skickade in stjärnan Marcus Paulsson i målprotokollet), men sett till helheten var han isens gigant när Mörrum kunde ta en meriterande 3-2-seger. Centern gjorde precis allt rätt. Öppnade offensiv is med små kroppsfinter och smarta passningar. Lugnade ner spelet när så behövdes och såg till att ständigt befinna sig i rätt position för att avstyra lägen defensivt. Det var en uppvisning i att spela klok hockey.

* Oscar Tellström, Mariestad

Ifjol inledde forwarden säsongen med att göra hattrick inför hemmapubliken när Eskilstuna Linden besegrades med 9-2 i premiären. Uppenbarligen ville Tellström bräcka det i år. Precis som ifjol såg han till att hålla sig framme på precis rätt ställe när chanserna uppenbarades och manglade in samtliga fem mål för Mariestad när Forshaga besegrades med 5-2. Många av kassarna var dessutom riktigt snygga. Mäktigt.

Oscar Tellström, Mariestad. FOTO: ERIK KRUSE

OMNÄMNANDE: PUBLIKEN

Premiäromgången bjöd på flera håll på riktigt fina publiksiffror. Karlskrona lyckades slå sin publiksiffra från klubbens historiska första SHL-match och lockade 3532 personer som bjöd på en härlig inramning i NKT Arena. Väsby hade finfina 1860 på plats när de invigde sitt Brödernas-koncept i Renew Arena, men kanske mest glädjande av allt: ståplatspubliken var tillbaka i Ljungby Arena. Troja-Ljungby har haft det lite skralt på hejarklacksfronten på senare år, men kanske har vinden vänt. 1993 personer löste entré till klubbens hemmapremiär och många av dem ställde sig på ståplats och hjälpte till att skapa en grym stämning. Härligt att se.

Bra drag i NKT Arena. FOTO: LEIF HELLERIN

LÄS MER: Säsongens lag i ligan 22/23 – här är alla namnen!

FÖLJ OSS PÅ INSTAGRAM  * Coola listor * Se höjdpunkter 

SUPERENKÄT: Fem frågor till alla 40 tränare i ligan – här är deras svar * Poängkungar * Utropstecken * De går till Allettan * Målsättningen