Stark laginsats bakom segern mot Dalen

Det blev seger med 6-3 för Surahammar i hemmamötet mot HC Dalen på söndagseftermiddagen. Detta trots en rätt miserabel start och tidigt underläge. Nyckeln till segern var en uppoffrande laginsats där laget tydligt sattes framför jaget.

Det fanns en positiv förväntan i Surahallen inför nedsläpp. Surahammar som inlett säsongen svagt har ändå höjt kvaliteten i sin prestation de senaste matcherna och bortsett från resultatet senast så var matchen mot Mariestad ett spelmässigt fall framåt. Nu fanns chansen till tre poäng när HC Dalen kom på besök. Ett lag som trots en rad segrar på slutet spelmässigt blandat och gett och kändes som en hanterbar motståndare.

Men när pucken släpptes och spelet sattes igång så var det precis som tidigare. Ett omständligt hemmalag som hamnade djupt i egen zon och fick fem mot femspelet att se ut som ett boxplay. Man hamnade fel i situationerna och gästerna hade ett betydligt högre tempo. Det här visade sig också tidigt i målprotokollet. Efter dryga fyra minuter föll det första målet när Dalens Hugo Rostedt fick en bra träff strax utanför slottet och satte 0-1 högt bakom Linus Marcko i Suras mål. Tolv minuter in i första perioden kom också 0-2. Sura hade precis klarat av ett numerärt underläge men i stort sett samtidigt som utvisade Wille Hedqvist äntrade isen så kunde Daniel Bergqvist hänga dit tvåan.

0-2 var också resultatet efter en period, och det var en matchbild som huvudtränaren Sebastian Varjomaa inte gillade.

– Vi kommer inte alls ut som vi vill i första utan blir passiva och resultatet blir där efter. Men grabbarna har ett bra snack som grupp i pausen, där dom trycker på att arbetsinsatsen och viljan måste upp, och de sista två perioderna sliter dom för verkl

igen varandra och det ger resultat. 

Ja visst var det så, för det var ett till stora delar nytt och mer desperat Sura som kom ut till mittperioden. Hjärtat fanns där, slitet likaså. När man dessutom lyckades krympa ytorna för gästerna och höja både intensiteten och irritationsnivån ute på isen så vände matchbilden. Eric Karlsson reducerade till 1-2 efter bara 47 sekunder när han påpassligt höll sig framme och på en fin passning från Sebastian Ehrencrona kunde hitta nätmaskorna bakom Hampus Hedman i Dalens mål. Drygt sexton minuter in i mittperioden kom också kvitteringen till 2-2 genom Marcus Lindström, och när Erik Thorwalls i Dalen drog på sig ett 5 + Game för en ful bentackling så kunde Sura även ta ledningen med 3-2 strax innan pausvilan. Återigen Marcus Lindström som målskytt.

Marcus Lindström (28) stod för två mål och en målgivande passning i Suras seger mot HC Dalen. Foto: Mattias Forsberg

Sura inledde tredje perioden i fortsatt powerplay och dryga minuten in i tredje perioden hittade Adam Karlsson fram till Lukas Söderlund som omarkerad i slottet snärtade upp pucken i krysset bakom Hedman i Dalenmålet. 4-2 och sett till matchbilden så kändes det redan där som om matchen hamnat i Suras ägo.

En känsla som blev än starkare när Samuel Ander tog pucken vid offensiv blålinje, stångade sig förbi 2-3 motståndare och skyfflade in pucken i mål. 5-2 och där var segern klar. För även om gästerna fick in 5-3 i powerplay med sju minuter kvar så var det ändå Sura som fick sista ordet när gästerna plockade målvakten i slutskedet av matchen.

Marcus Wahlgren, som ikväll firade 200 matcher i Suratröjan fick pucken i mittzon och kunde med en elegant touch spela pucken runt Dalenförsvaret och se den långsamt glida in i det tomma Dalenmålet. Ridå och tre poäng in på kontot.

 

Marcus Wahlgren gjorde ett av målen och firade dessutom 200 matcher i Suratröjan. Foto: Mattias Forsberg

Surahammars tränare Sebastian Varjomaa var så klart väldigt nöjd efter matchen. Framför allt hur den utvecklades efter den bleka inledningen.

– En jätteskön seger och en riktigt bra laginsats. Den desperationen, arbetsinsatsen och underkastelsen för varandra som vi visar upp i andra och tredje perioden tar vi med oss och förhoppningsvis bygger vidare på framöver.

Det var som sagt en bra laginsats. Ska man ändå plocka ut några som stack ut lite extra så får det bli tvåmålsskytten Marcus Lindström och målvakten Linus Marcko. Glädjande också att se William Otter på isen igen efter en dryg veckas frånvaro på grund av sjukdom. Vi gratulerar våra krigare till segern idag och önskar de stort lycka till framöver. Närmast väntar bortamatch mot Tranås på onsdag kväll. Nästa hemmamatch är söndag 29 oktober klockan 16.00 mot Forshaga.

 

Marcus Wahlgren fick innan matchen ta emot blommor och en liten present från ordförande Therese Hennig som tack för de 200 matcher Marcus spelat i A-laget.