En förlust med mersmak

Det studsade inte vår väg i bortamötet mot Tranås på onsdagskvällen. Hemmalaget kunde vinna en svängig och målrik tillställning med 7-5 (3-2, 1-2, 3-1).

Det var ett laddat Sura som kom ner till Stiga Arena i Tranås strax innan 17.00 igår. Efter segern senast mot Dalen (6-3) kändes det i hela bussen att det var ett lag på uppgång som skulle sälja sig dyrt. Tyvärr så kunde man på grund av småskador, sjukdom och en avstängning på backen Emil Andersson bara mönstra tre femmor till matchen, så frågan var hur laget skulle orka mot ett erkänt skridskostarkt hemmalag. Men känslan var god och det fanns ett fokus hos killarna som lovade mycket.

Det visade sig också direkt i matchinledningen. Sura trummade på och skapade ett flertal fina chanser tidigt i matchen. Tyvärr ingen utdelning och istället var det Tranås som med lagom dos skicklighet som tur lyckades peta in både en, två och tre puckar under första halvan av perioden. Underläge 0-3 var på intet sätt rättvist sett till matchbilden där Sura var spelmässigt minst lika bra som sina motståndare. Skillnaden låg just där och då i effektiviteten i de lägen som skapades. Men när Adam Karlsson (bilden) med en mycket fin individuell prestation åkte ifrån Tranåsspelarna, rundade sista backen och satte 3-1 mellan benen på hemmalagets målvakt hände något.

Tuppkammen växte på ”brukets blå” och när Tranås lite senare fick en utvisning kunde Lukas Söderlund stänka in 3-2 i powerplay, ett resultat som stod sig perioden ut. Känslan var bra. Ett måls underläge och fortsatt väldigt mycket surahjärta där ute på isen. Därför blev de lite snopet när vi tidigt i andra perioden fick 4-2 i baken. Vad skulle hända nu? Orkar våra killar resa sig mot dessa återkommande ”skitmål”?  Jodå, orken fanns, hjärtat likaså och efter mål av Marcus Wahlgren och Filip Jakobsson så stod det vips 4-4 och hemmalaget såg lite darriga ut. Ny pausvila väntade och fortfarande en bra känsla i gruppen.

De första minuterna av tredje perioden inleddes i spel fyra mot fyra och det var lite avvaktande från båda lagen. Men precis som i mittperioden var det Tranås som skulle skaffa sig övertaget. I spel fyra mot fyra hamnar vi djupt i egen zon, blir pucktittande och glömmer markeringen i ”slottet”. Där dyker Oscar Gustafsson upp, får pucken och stänker dit 5-4. Nu då? Skulle vi verkligen orka sprattla till igen?

Ja, den här matchen var speciell. Det svängde kraftigt åt båda håll, det skapades mängder med chanser och det var två lag som tydligt bestämt sig för att inte vika ner sig.  Knappt åtta minuter in i tredje perioden avancerar Sebastian Thors genom mittzon, in i anfallszon och pucken går via Marcus Wahlgren upp till Wille Hedqvist och många av oss trodde där och då att Wille skulle leta något finurligt passningsalternativ. Icke! Wille sköt själv, och som han gjorde det. Det rasslade till i Tranåsmålet och vi var ikapp till 5-5.

Men säg den lycka som består. Dryga minuten efter kvitteringen hamnar Tranås åter i vår zon och ett förhållandevis lamt skott från blå linjen tar olyckligt på Marcus Lindström framför mål och styrs snöpligt in mellan benen på Linus Marcko. 6-5 och hemmalaget åter i förarsätet. 

Men halva perioden kvar och fortfarande mycket att spela om. Sura kämpade och slet och skapade ett antal halvchanser, men den sista lilla skärpan fanns inte. När Marcus Lindström blev utvisad med tre minuter kvar att spela kunde Tranås punktera matchen när Erik Brissle med ett hårt och distinkt slagskott satte 7-5 högt bakom Linus Marcko. Sura tog sen ut målvakten sista två minuterna och gjorde vad man kunde för att skapa något som kunde ge målmässig kontakt, men det hände inte mer i denna match och Tranås gick segrande ur striden.

En väldigt underhållande och målrik match mellan två lag som verkligen kämpade och slet över 60 minuter. Tyvärr för vår del så räckte det inte hela vägen, och självklart kan man även i denna match ifrågasätta prestationen i några få enskilda situationer. Men så är hockeyn, och på det stora hela var det här ytterligare ett spelmässigt fall framåt. En moralhöjande insats där Sura inte bara hämtade igen underläge på underläge. Man visade också att gruppen har kvaliteter som gör laget till en tuff motståndare även för de absolut bästa lagen i serien.

Highlights Tranås AIF – Surahammars IF

På söndag tar vi emot Forshaga hemma i Surahallen. Med en insats och en desperation likt den mot Tranås är det mycket som talar för tre poäng. Då vill vi se er på läktaren, hejandes på grabbarna. Ert stöd bygger inte bara framgång – den säkrar också vår framtid. Välkomna!

Tranås-Surahammar 7-5 (3-2,1-2,3-1)
Skott: 28-21
Utv Tranås: 5×2 min
Utv Sura: 4×2 min

Publik: 490