Halvtidsintervju med Staffan Lundh

Hockeyettan Västra säsongen 2023/2024 är drygt halvvägs in och efter 10 spelade matcher ligger Skövde IK på en tredje plats med 21 inspelade poäng. Hemsidan har tagit en ”halvtidsintervju” med Huvudtränare Staffan Lundh för att summera det som varit hittills.

Vi inleder med senaste matchen mot Mjölby hemma. Seger med 7-1 och med tanke på alla lägen och spelet på isen så kunde slutresultatet blivit ännu större. Tankar om den matchen såhär några dagar efter?

-Nr 1 är att vi tar en seger och 3 poäng sen att vi får göra en del mål känns som en skön bonus. Tycker vi visar upp en bra blandning med mål på olika sätt från snabb omställning till statiskt anfallspel i offensiv zon. 2 Powerplay mål på olika sätt och ett Penalty kill som dessutom endast släpper igenom 3 skott på 6 minuter. När dessutom Hjälm i målet tar de farligheter som dyker upp under resans gång så blir det ett sammanlagt bra resultat.

I efterhand analyserar vi sen de bra och mindre bra sakerna oavsett resultat för att vi ska bli bättre månad för månad sen kommer det vara upp och ner en del från match till match. Motståndarna finns ju där och de vill göra sina resultat som vi måste ha respekt för.

Grundserien är drygt halvvägs spelad och det är några poängs marginal ner till sträcket som innebär Allettanspel efter Jul. Vad är dina summerande tankar kring den första halvan?

-Utan att bli alltför djupgående i det så har vi skapat oss en god grund för att nå målet som är Allettan. Jag tycker matchen mot Forshaga är en plump i protokollet men i övrigt är det hockey där marginaler är små som avgör vinst och förlust.

Vi tränar och försöker hela tiden bli bättre för att dessa små saker ska väga över till vår fördel och att vi ska bli ett bättre lag för framtiden.

Är ni där ni vill vara spelmässigt tycker du? Vad vill du se mer av ute på isen?

-Det där är en svår fråga och skulle jag svara någon form av ja så skulle ”experter” som sitter högt upp på läktaren, ser alla ytor som ser öppna ut, precis som jag gör när jag analyserar i efterhand, att börja skrika högt. Jag nöjer mig med att jag ser strukturen sitta där och att vi blivit effektivare efterhand. Det var ju en sak som vi efterlyste och att vi har byggt en grund för framgång.

Rent statistiskt så har vi i några av förlustmatcherna i de system som mäter statistik djupare skapat mer målchanser än jag sett någonsin i de lag jag tidigare tränat som ex. Vimmerby, BIK Karlskoga ,som haft samma system. Detta visar ju att vi är på rätt väg. Men de kan vi ju inte stå och säga direkt efter förluster. Det är dock omständigheter som gör mig trygg i det vi håller på med.

Någon eller några spelare som du vill framhäva lite extra hittills? Tänker på spelare som tagit större kliv i sin utveckling än väntat eller som tagit ett större ansvar än väntat t.ex.?

-I stora delar är det laget vilket ju även sista matchen mot Mjölby visar. Sen kommer det bli viktigt att målvaktsspel ligger vidare på hög nivå. De spelare som får mycket istid levererar och de som har mindre glamourösa uppgifter gör det lika dedikerat för Skövde IK som de gjort hittills.

ALLA  kommer bli viktiga för framgång så individuella betyg lämnar jag för tillfället och för mig ganska ointressant utan det viktiga att man tar sin uppgift och den måste man göra bra.

Special teams har varit bra hittills och enligt statistiken så har ni 31,5% i PP och 80,95% i BP. Når man 100% ihop så ska det enligt expertisen vara väldigt bra. Kommentarer kring detta?

-Så här långt så är det fina siffror och inget Div 1 lag som gjort så mycket mål (12) i PP t.ex. och skickliga spelare, många olika avslutsvarianter gör det svårscoutat. Vi lägger även en del tid att förbereda oss på vad som väntar oss inför varje match. Här kommer vi få en utmaning i att hålla den nivån.

Samma gäller Penalty kill. Tydlig scouting gällande motståndare och att vi följer uppgiften gör att vi bara släppt 4 mål på 10 matcher. Sen krävs det även skicklighet att läsa spelet på ett bra sätt på de killar som spelar där för att ligga före motståndare i tanken.

Följdfråga på detta. Vem av dig och Nico sköter vad gällande BP och PP?

-Vi har delat så jag har PP o Nico BP så en del prestige sätter vi i det men samtidigt så hjälps vi åt så att helheten blir bra OM något skulle falla ihop helt.

Några spelare har saknats det sista. Jesper Emanuelsson spelade inte senast, vad är status med Jesper? Oscar Johnsson är ju långtidsskadad sedan tidigare. Går allt enligt plan för honom? Tommy Lee har inte heller varit med på ett tag?

-Jesper kör rehab nu under veckan så får vi se status fram till Sura matchen.

-Oscar Johnsson är glädjande nog äntligen på isen igen. Kanske en julklapp för oss.

-Tommy Lee är åter på is och kör fullt så vi hoppas han är klar till Surahammar.

Måste passa på att berömma Lukas Smith som verkligen tagit för sig efter sin efterhängsna skada och redan börjat producera poäng och vara en bidragande spelare. Vad säger du om Lukas comeback?

-Riktigt roligt att se Lukas vara tillbaka. Han körde en riktigt bra sommar som lovade mycket men fick redan inför första träningsmatch kliva av för höftproblem som han rehabtränat upp på ett bra sätt.  Jag tror mycket på Smith som är en av de mer talangfulla hockeyspelarna som verkligen gjort jobbet i förberedelserna inför säsongen så vi hoppas det håller nu så vi får se var det landar.

När vi ändå pratar om halva serien spelad, en sak som det diskuteras om då och då är ju antalet matcher i Hockeyettan. 18 omgångar i grundserien och 18 omgångar i Allettan/Vårserien. Vad tycker du om det upplägget och skulle du vilja förändra något?

-Man skulle kunna spela 27 omgångar på hösten och behålla 18 i Allettor. Börja någon/några vecka tidigare i september. Dra ner på träningsmatcher och ev. kanske maximera antal träningsmatcher.

Åter till nutid. Det är en del uppehåll nu. Senast var det en vecka och nu är det uppehåll igen. Bra eller dåligt? Tränar ni på något särskilt under uppehåll som dessa?

-Det skulle väl kunna hänga ihop med ovanstående fråga att trycka in några mer matcher på hösten. En ledig helg kan vara bra för alla inblandade men när man väl är igång så är det inte en massa uppehåll och träning som man vill ha utan kör på med matcher.

Vi har testat av laget på måndagen och det ser riktigt bra ut till och med något bättre än när vi hade fysträning som huvuduppgift en bit in i augusti. Så där vet vi om att vi har ett bra läge och killarna har underhållit styrka och kondition på ett bra sätt under hösten.

I övrigt blir det en intensiv vecka med ledigt fre-sön innan vi ses på måndag för att slipa på spelet igen för att ta oss an de 8 sista matcherna.

Då tackar hemsidan för samtalet och ser fram emot avslutningen av serien och därefter allvaret efter Jul.