Ordföranden Håkan Svensson är stolt över att Hockeyettan levererar så många spelare uppåt i seriesystemet. Till höger: Frölundas kapten Max Friberg (med Skövde IK som moderklubb) och Djurgårdens kapten Marcus Krüger (med Huddinge IK som moderklubb). FOTO: SKÖVDE IK & JOSEFIN DEGERMAN

Ordföranden Håkan Svensson: ”Det är en av huvuduppgifterna för Hockeyettan” * Hyllar klubbarna

Det kryllar av spelare i SHL och HockeyAllsvenskan som har sina rötter i Hockeyettan.

Ordföranden Håkan Svensson njuter när han hör antalet – och önskar också att hans liga ska få lite mer uppskattning.

– Vi ser en stolthet och heder i att leverera spelare uppåt, det är absolut en av huvuduppgifterna för Hockeyettan. Jag tror inte att alla förstår hur viktig Sveriges tredjeliga är för svensk hockeys utveckling.

STÖTTA DIN KLUBB  * 500 kr till ditt lag för varje årsabonnemang

 

Håkan Svensson, 57, valdes till ny ordförande i Hockeyettan på ett extra årsmöte 22 januari 2022.

Han valdes om på årsmötet i somras och går nu in på sin andra ”riktiga” säsong i ligan.

Och nu har han, i det dagliga jobbet på nära håll, såklart insett hur mycket jobb ledare och spelare – från Kiruna i norr till Kristianstad i söder – lägger ned på att få just sin förening att fungera.

– Vi har helt fantastiska eldsjälar ute i landets 40 klubbar. Vad tjänar dom egentligen? Oavsett vad de har betalt har de för lite, säger han och småskrattar.

Det är just ekonomin som är en av kärnfrågorna för Svensson.

– Vi har 40 lag i Hockeyettan som vill leta sig upp i näringskedjan och skulle ju gärna se att det rinner ned mer pengar till Hockeyettanklubbarna. Jag upplever det som att många föreningar har svårt att driva in mer pengar än de redan gör och har svårt att få pengarna till att räcka till.

Han fortsätter:

– Det är ju bara titta på vad vi levererar uppåt i ligorna. Vi täcker oerhört många orter och är en livsnerv för både SHL och HockeyAllsvenskan och skapar bredd i svensk hockey.

Ja, i höst är det uppåt 90 spelare med rötterna i Hockeyettan som spelar i SHL (läs mer här) och HockeyAllsvenskan (läs mer här).

– SHL och HockeyAllsvenskan skulle aldrig kunna få så talangfulla, och billiga, spelare om inte klubbarna i Hockeyettan vore så fantastiska på att år efter år föda upp nya spelare. Dom får ju ett smörgåsbord av välutbildade spelare till en väldigt billig peng.  Vi förstår absolut vår plats i näringskedjan och vi ser också en stolthet och heder i att leverera uppåt, det är ju väldigt bra för svensk hockey, men jag tror inte alla riktigt förstår hur viktig Sveriges tredjeliga är för svensk hockeys utveckling.

Håkan Svensson avslutar:
– HockeyAllsvenskan och SHL lånar också ett antal spelare under säsongen vid behov, så att Hockeyettan fortsätter att utbilda och odla fram talangfulla spelare är viktigt för svensk elitishockey. Det är tusentals oavlönade eller lågavlönade timmar varje säsong som läggs ner av Hockeyettans spelare, ledare och tränare varje säsong för att blodomloppet i svensk elitishockey skall fungera. Vi känner att vi har en viktig funktion att fylla och hoppas att den uppskattas av våra andra ligor och förbundet.

***

En av dom som gått från Hockeyettan till SHL är Max Friberg, ny lagkapten i Frölunda och med Skövde IK som moderklubb.

Som 18-åring lämnade han SIK för Timrå, men var på försäsongen tillbaka i sin gamla hemmahall när Frölunda mötte Rögle i en träningsmatch och Friberg hyllades av publiken och fick åka ärevarv inne på arenan.

– Billingehov har alltid varit hemma för mig, sa han då till tidningen SLA.

En annan som via Hockeyettan nu är ordinarie i Sveriges nästa högsta serie är André Dahlqvist, 25, backen som gjorde fyra säsonger (två för Lindlöven och två för Borlänge) innan han varvade ned i Orsa i fjol.

Där sprutade han in poäng för Orsa (52 poäng på 27 matcher) och fick en ny, oväntat chans i allsvenska Mora, där han nu är helt ordinarie.

André Dahlqvist – som så sent som 21/22 gjorde 35 poäng för Borlänge – hymlar inte med att säsongerna i Hockeyettan var både tuffa och påfrestande.

– Den är jättetuff, absolut. Jag hyllar verkligen allihopa som är där och spelar. Det är inte många klubbar som kan betala dig en slant ens. Du ska jobba sju till fyra, sen är det träning på eftermiddagen, sen är det långa bortaresor. Det är väldigt tufft, sa han en intervju med hockeysverige.se tidigare i höstas.

”Är det verkligen rimligt att bara ett av 40 lag går upp?” * Hockeyettans ordförande Håkan Svensson om toppligornas pågående utvärdering om seriesystemet