Matchreferat Mariestad BoIS – Skövde IK

När krutröken lagt sig. När pulsen äntligen gått ner till något sånär normalläge så är det dags att sammanfatta kvällens Skaraborgsderby. Ett derby som var mycket välspelat, med mycket kamp och med mängder av fina individuella prestationer där Skövde IK slutligen stod som segrare med 3-4.

Första perioden börjar sådär för SIK när man redan efter 42 sekunder tilldöms lagstraff för för många spelare på isen. Rätt och riktigt då man hamnade lite tokigt i bytet. Detta boxplay redde man ut utan några större bekymmer och kunde efter det rida lite på vågen. Efter 6.11 spelade Jesper Andersson, Emil Smedberg och Tommy Lee rena propagandahockeyn i anfallszon och med helt öppet mål kunde nämnde Lee stöta in första målet för kvällen.

Därefter följde en period av bra spel från Mariestad som gång efter annan kunde låsa fast Skövde i zon och skapa tryck. Detta resulterade slutligen i ytterligare en utvisning när Axel Eriksson fick bevista botbänken för en tripping. Men boxplay för bortalaget var återigen koncentrerat och konsekvent. Detta gav SIK energi och man spelade stundom riktigt fin ishockey men utdelningen uteblev.

När sedan Jesper Andersson något tveksamt blev utvisad för tripping 19.06 in i första perioden kunde inte SIK stå emot längre och 19.29 så lyfte Jesper Lindén in 1-1. En väldigt bra individuell prestation som ska hyllas.

Andra perioden hann knappt börja innan Skövdeförsvaret såg minst sagt virriga ut och stirrade blint puck medan Vincent Reimer kunde klappa med klubban efter pass i säkert tre sekunder och enkelt och vackert framspelad av Oscar Tellström dunkade Reimer in 2-1 till hemmalaget. Klockan hade bara tickat fram till 48 sekunder spelat. Under kommande 8-12 minuter är det Mariestad för i princip hela slanten och de skapar en hel del farligheter och det syns att det finns spetskvalitet i laget. Men SIK anno 2023/2024 har också mängder av skickliga spelare och när Emil Smedberg och Jesper Andersson snurrar upp Mariestad friskt i ett finfint anfall och där Smedbergs passning skär som smör genom boxen, ja då dyker Axel Eriksson upp på bortre och stänker dit kvitteringen till 2-2. Det var dessutom Erikssons första mål i SIK-tröjan. Snacka om bra läge att göra just det.

Mariestad fortsätter sedan sin press och lyckas gång efter annan att förlägga anfallsspel i Skövdes zon. Hemmalaget spelar rejält och när Skövde inte riktigt gör klart situationerna utan slår något märkliga passningar och tar en del oklara beslut, ja då ringer det bakom annars utmärkte Carl Hjälm. Även denna gång är det Jesper Lindén som sätter dit pucken och 3-2 lyser på tavlan. En oerhört fin prestation av Lindén där han får en lite sämre passning av Joel Thulin men klackar med sig pucken med skridskon och skapar sig yta och därefter retfullt enkelt placerar in pucken i nätmaskorna.

Tredje perioden är en välspelad sista akt med mängder av kamp och finess från båda lagen och när klockan tickat upp till 5.08 jobbar kedjan med Erik Möller, Alexander Ternblad och Alexander Artursson förtjänstfullt fast pucken i offensiv zon. Till slut hamnar pucken hos Isac Ollas Mattsson som från blå krutar in en finfin handledare bakom Tobias Sandberg i hemmamålet. 3-3 och det är återigen helt lika i målprotokollet.

Om matchen började jobbigt för Skövdes del så är det inget emot hur bra den slutar. Med endast 56 sekunder kvar av tredje perioden hittar Skövdes för kvällen kanske bäste spelare Tommy Lee fram med en fantastisk backhandpassning till Karl Jonsson. Värmlänningen tar några skär in i zon och trycker in pucken i mål. Lee spelar ibland med små marginaler men denna gång var just de små marginalerna geniala. Vilt måljubel hos bortalaget och det blir en nervpärs för tillresta Skövdesupportrar och alla de som ser matchen på TV. Mariestad får till ett halvdant tryck på SIK och försöker forcera in en kvitteringspuck men Skövde spelar av matchen på ett smart sätt och återigen är man bäst i Skaraborg.