Felix Liljegren ska hyllas av Tyresö/Hanviken på söndag. FOTO: HANVIKEN FACEBOOK & LEIF HELLERIN

Felix Liljegren hyllas av Tyresö/Hanviken – förste spelaren någonsin att få sin tröja upphissad i taket * ”Jag är otroligt hedrad, glad och stolt”

Historisk tröjhissning i Tyresö ishall på söndag.

Och det är förstås ”Mr Hanviken” som ska hyllas.

Felix Liljegren, 327 poäng på 300 matcher i klubben.

– Jag är otroligt hedrad, glad och stolt, säger han.

STÖTTA DIN KLUBB  * 500 kr till ditt lag för varje årsabonnemang

 

Felix Liljegren, 31, har Hanvikens SK som moderklubb och tog sina första skär på skridskoskolan som liten knatte.

Han gjorde fem ungdoms- och juniorsäsonger i Djurgården innan han valde att flytta hem till HSK och spela i trean 11/12.

Året därefter bildades Tyresö/Hanviken och Felix Liljegren var redan första säsongen med att spela upp den nybildade klubben i division två.

Och där, i THH, blev han sedan kvar och öste in poäng år efter år.

På 300 matcher – i tre olika divisioner – blev det 327 poäng i den röda och vita tröjan.

* Med dom fina siffrorna…det måste väl ha funnits anbud från andra klubbar?

– Det har varit lite lösa intresseförfrågningar, men nja, jag har nog varit rätt tydlig med att jag inte ville flytta, sa han i en intervju här på hockeyettan.se i december 2021.

Han avslutade karriären våren 2022 och nu på söndag kommer han alltså bli historisk som den förste spelare i klubbens historia att få sin tröja upphissad i taket.

* Första tröjan som åker upp i Tyresö ishall är alltså din. Kan du försöka sätta känslor på det?

– Det är svårt. Jag är otroligt hedrad, glad och stolt över det och en fantastiskt fin gest från Tyresö Hanviken som vill göra detta. Det är väl ett jättefint kvitto på att det man har gjort har betytt något för klubben.

* Hur kommer du reagera när du ser att #54 precis ska hissas upp, tror du?

– Jag vet inte riktigt, Har lite svårt på förhand att förutse hur det kommer att bli på söndag, men oavsett så ska jag försöka njuta lite av stunden.

* Du var med och tog Tyresö/Hanviken från trean till ett stabilt Hockeyettan-lag under dina elva år i A-laget. Vilka är de bästa minnena?

– Det har blivit en del saker att minnas tillbaka till, dels dom positiva sakerna med framgångarna vi har haft. Men också det negativa som när vi åkte upp till Arlanda för sista matchen i negativt kvalserie, klappar igenom totalt och förlorar med 9–3 tror jag det blev och vi åker ur. För att sedan få en plats i ligan igen på grund av att Pantern inte kommer till spel i varken HockeyAllsvenskan eller Hockeyettan…

Han minns mer:

– Ny chans säsongen därpå,  men återigen negativt kval som den gången stängs efter två omgångar på grund av covid och vi är återigen kvar i Hockeyettan. Året efter det har hockeykurvan pekat uppåt för Tyresö Hanviken och vi tar oss för första gången till Allettan.  Men ett starkt minne är väl seriefinalen mot Nyköping i kvalet till Hockeyettan, där vi båda står på lika poäng inför matchen som spelas i näst sista omgången och vi tar oss ner dit och vinner med 4–1 mot ett Nyköping som vi tampats mot hela säsongen och som vann både östra serien och alltvåan.

* Om du får nämna tre lagkamrater eller ledare som du vill tacka lite extra – vilka väljer du då? 

– Det känns smått omöjligt att bara välja tre personer att tacka efter så många år. Så jag vill passa på och ta tillfället och tacka alla ledare, sjukvårdare, funktionärer, supportrar, vaktmästare och sponsorer som funnits runt A-laget under alla dessa år.  Tack också till alla er som är inblandade i Tyresö Hanviken hela vägen från hockeyskolan till A-lag, ni är en stor del i att det vart både enkelt och roligt att vilja komma ner till ishallen varje dag.  Och till sist ett stort tack till alla mina lagkamrater jag har haft och lärt känna genom året, så kul det har varit!

* Du spelade din sista match våren 2022. Vad saknar du mest och har du någon gång funderat på om du ändå inte skulle göra comeback?

– Jag kan inte komma på att jag har stått på ett par skridskor sen jag avslutade med ett matchstraff för kramkalas i sista matchen, haha. Nejdå, men någon comeback har det inte alls varit tal om. Men det är väl lika bra, jag tycker det verkar gå sådär för lag som dammar av gamla spelare.

Han fortsätter:

– Det är kul att följa hockey från sidan av, men självklart saknar jag det och förutom tävlingen så är det ju surret och gemenskapen med grabbarna man saknar, men jag gillar sporten och hoppas jag ska hitta tillbaka till att vara med delaktig i något lag i framtiden. 

* Det låter som det är tvärstängt? Det finns ju många 30-plussar som fortfarande dominerar i ligan. 

– Just nu trivs jag bra som supporter och läktarexpert, flinar han. 

* En sista given fråga – varför blev det nummer 54?

– Den är osexig. När jag kom till Djurgårdens juniorer blev jag tilldelad nummer 54 av materialaren. Sen har det följt  med och blivit en del av mig. Så inget mer spännande än så tyvärr, haha.

Felix Liljegren. FOTO: LEIF HELLERIN

***

Mats Börjel, general manager i Tyresö/Hanviken, ser också fram emot söndagens hyllning. 

– Ja, vi har ju pratat om det sen den dagen han slutat,, att vi måste göra nåt fint, och nu är det äntligen dags. Tanken var väl att vi skulle hylla honom i den nya hallen, men den verkar ju aldrig bli klar, säger han och skrattar.

* Vad har Felix Liljegren betytt för Tyresö/Hanviken? 

– Det är svårt att sätta ord på det. Hans siffror talar ju för sig själva, men jag tror kanske att han varit ännu viktigare utanför isen. En oerhört omtyckt människa som ställt upp på hockeyskolor och annat och hela tiden med klubbens bästa framför sitt eget. Han har ju varit Mr Hanviken för så många, 

Ceremonin börjar 14.40 på söndag och Hanviken hoppas på mycket folk på läktaren.

– Ja, 400-500 tror jag på. Kom dit för Felix, det är han värd, säger Mats Börjel.

***

Tyresö/Hanviken möter Visby Roma på söndag och spelar för att vinna serien. 

Då debuterar också Adam Falk, som ju värvats in från Brödernas/Väsby. 

Text: PeO Larsson

LÄS MER: Avskedsintervju med Hanvikens kapten: ”Mätt och färdig”

Ordföranden Håkan Svensson: ”Svensk elitishockey måste få bättre balans i intäkterna mellan ligorna” * Skriver själv om Hockeyettans framtid