Kvällens Goisare mot Alvesta imorgon är Emil Rantatalo Thomas!

Kvällens Goisare mot Alvesta SK i säsongsavslutningen imorgon är Emil Rantatalo Thomas, 35, som avslutade karriären på bästa sätt när han våren 2019 var med och förde Mörrum Hockey tillbaka till division 1.

Emil anslöt till Goiset hösten 2012, och kom då från Gislaveds SK. Dessförinnan hade han bland annat hunnit med cirka 70 matcher i Hockeyallsvenskan för Växjö Lakers. Totalt i Mörrum blev det nästan 240 tävlingsmatcher. Minnena är förstås många.

”De två säsongerna när vi gick till Allettan var roliga. Vi hade bra lag då och många profiler. Sedan självklart avancemanget till Hockeyettan. Ska jag ta en speciell match som jag minns så är det nog när vi mötte Boro/Vetlanda hemma och vände 0-5 till 7-5. Det var en sjuk match”.

Emil berättar hur han en gång i tiden hamnade i Mörrum. Redan då, för snart tolv år sedan, var det en viss Mathias Lönqvist som var i farten i Goisets sportgrupp.

”Min nuvarande fru bodde i närheten. Jag hade flyttat ifrån henne när jag gick från Olofström till Gislaved. Säsongen blev ganska misslyckad och vi åkte ur division 1. ”Lönken”, som då var sportchef, valde att satsa på mig och det är jag väldigt glad för idag. Min dåvarande agent och ”Lönken” har en bra relation så det spelade nog mycket in att han vågade ta in mig i laget. Mörrum hade även en spännande satsning på gång då. Pär Djoos var tränare. Självklart spelade det också in i beslutet att krita på för Goiset”.

Emil föddes i Eskilstuna, men redan samma år som han skulle fylla två år flyttade familjen till Kiruna. Båda Emils föräldrar är födda och uppvuxna i Kiruna, så det var inget konstigt beslut.

”Då blev det hockey för min del och självfallet i Kiruna AIF, eftersom pappa var AIF-are. När han spelade på sin tid fanns det både AIF och IFK att välja på.”

Emil har mött många bra spelare under sin karriär, men det är en som skiljer sig från mängden. Nämligen Kenny Jönsson. Stjärnback i Elitserien, NHL och landslaget.

”Snacka om pondus! Ha

...
n var en jätte på isen. Att motivera det valet är ju inte speciellt svårt. Utsedd till världens bästa back i OS och många medaljer med Tre Kronor. Sedan har jag såklart mött många bra och skickliga spelare genom åren när de varit på uppgång i karriären, men Kenny är den som sticker ut mest”.

Nuförtiden jobbar Emil på Hedin Bil som tekniker (mekaniker) och ansvarig för däckhotellet. Han gillar motorfordon så man kan säga att Emil jobbar med ett av sina fritidsintressen. Han tränar så ofta han kan och ägnar sin lediga tid åt sin fru och sina två barn. Hans dotter håller på med konståkning, så Emil tillbringar mycket tid på Jössa.

A-laget följer han idag mest genom sociala medier och på Swehockey.

”Jag hade önskat att jag kunnat se fler matcher på plats, men förhoppningsvis blir det mer av det någon gång i framtiden”.

Vad säger du om årets säsong?

”Bra försäsong, vilket kanske ingav lite höga förväntningar, både från supportar och från laget. Hösten blev tuff, men jag gillar att föreningen trodde på de spelare och ledare de hade att jobba med. Vilket jag tror gjorde mycket att det vände. Sedan har ju säkert några av nyförvärven spelat en roll i det hela. Goiset har vad jag förstått klarat föreningens mål för säsongen, vilket är mycket bra!”

Vilka mål anser du är realistiska för föreningen i framtiden?

”Jag tycker de ska fortsätta på den inslagna vägen. Försöka behålla en större stomme och sedan försöka hitta spelare som kan få en bra språngbräda här, vilket kan ge resultat för laget också. Framtida målsättning? Ja, det är svårt att sia om i dagsläget. Jag är för dåligt insatt i ekonomin och så vidare för att säga vad som kan vara realistiskt”.

Imorgon mot Alvesta kommer Emil att finnas på plats i entrén från 15.00 och hälsa publiken välkommen, dela ut programblad och kanske berätta lite om när Kenny Jönsson stod på andra sidan mittlinjen.

Biljetter till matchen köper du HÄR.