Hudik-krönikan: Dröm eller mardröm – välj själv

10 matcher på 20 dagar, över 600 mil i spelarbussen och minimalt med tid för träning, vila och rehab. Där har ni den allsvenska kvalserien i ett nötskal. Det börjar på påskafton och sedan blir det spel på tisdag, torsdag och lördag i tre veckor framåt. Dröm eller mardröm – ja, det är bara att välja…

Och då har jag valt att räkna på reslängden för Hudik Hockey. Hur det ser ut för Piteå vågar jag inte ens tänka på. Men man kan kanske tro att det blir lite flyg där, annars kan det bli svårt att hinna mellan matcherna…

Kristianstad, Piteå, Hudiksvall, Halmstad, Vimmerby och Brödernas Väsby ska försöka ta sig igenom den enda dörr som lämnas öppen för intåg i Hockeyallsvenskan.

Det är intressant att följa de här sex lagens väg fram till kvalet. Tre lag (Kristianstad, Halmstad och Vimmerby) kommer från den södra grundserien, två lag (Hudiksvall och Piteå) kommer från norra grundserien och ett lag (Brödernas Väsby) kommer från östra grundserien medan västra grundserien inte fick något lag ända fram.

Av de fyra grundseriernas vinnare är det bara Hudik som är kvar. För de övriga (Karlskrona, Skövde och Hanviken) är säsongen över.

Så här har de sex kvallagen placerat sig i respektive grundserie och alletta:
Kristianstad: 2:a i södra och 1:a i Allettan södra.
Hudiksvall: 1:a i norra och 1:a i Allettan norra.
Piteå: 4:a i norra och 2:a i Allettan norra.
Halmstad: 3:a i södra och 3:a i Allettan södra.
Vimmerby: 4:a i södra och 2:a i Allettan södra.
Brödernas/Väsby: 2:a i östra och 6:a i Allettan norra.

Men kom ihåg att ishockey är en färskvara – det som gällde då gäller inte nu, så vi ska nog akta oss för att dra alltför stora växlar kring det som ligger bakom oss. För

nu är nu – och ingenting annat. Däremot är det ju intressant att det är tre lag från vardera Alletta som tagit sig förbi olika hinder på vägen.

Samtliga fyra (Hudik, Piteå, Kristianstad och Vimmerby) som fick stå över kvartsfinalerna tog sig också förbi semifinalerna. För Väsby blev det först fem matcher mot Mariestad och tre matcher mot Lindlöven medan Halmstad fick spela fem matcher mot Strömsbro och fyra matcher mot Karlskrona för att ta sina kvalplatser.

Det har då och då spekulerats kring frågan om det är fördel eller nackdel att stå över första playoff-ronden med risk att förlora ”speltempo”. Jag är helt övertygad om att det alltid är viktigt att ta en av de två första platserna i Allettan – och det har väl om inte annat den här säsongens playoff-spel visat.

Och det underströks också tydligt i matchserien mellan Hudik och Tranås. Det var verkligen ingen ”promenad i parken” för Hudik. Från läktarplats är det förstås väldigt enkelt att dra slutsatser – speciellt när man redan har facit – men nog fick man en känsla av att tröttheten blev en extra motståndare för de tappert kämpande Tranås-spelarna. När det inte heller blev utdelning på en rad vassa chanser man skapade, så rann energin ur i ungefär samma takt som klockan tickade ner.

Dessutom gjorde Hudik-spelarna, om man ser offensiv och defensiv som en enhet, kanske säsongens bästa match. Färre misstag runt linjerna med ett spel där man hela tiden hjälpte varandra och minimerade riskerna blev dörröppnaren till ännu ett kval. Det är faktiskt imponerande att göra det här år efter år.

Men som sagt; det har funnits sekvenser i flera av matcherna som kunde ha gett en annan utgång. Så är det ju alltid när det gäller ishockey, de små marginalerna måste man ha på sin sida. Eller se till att ha på sin sida…

Nu är det bara att hoppas på att kvalserien blir en jämn historia, så att inte ett lag tidigt lämnar de övriga bakom sig eller att något lag blir avhängt efter sådär tre matcher. För då kan det bli många långa mil i spelarbussen till och från matcher som bara ska spelas för att tabellen ska bokföras. Där ligger väl egentligen den enda stora faran i det här spelsystemet där man ska avsluta med en serie (hemma och borta mot alla) istället för ett slutligt playoff-spel där det till slut bara står mellan två lag. En vinnare och en förlorare istället för som nu, en vinnare och fem förlorare.

Nåja, nu är det som det är – och det ska bli härligt att få uppleva det igen. Och vilken skön present Hudik-spelarna nu gav sin hemmapublik, de över 1300 på läktarplats. Hoppas alla, och några till vill vara med även på den här resan. Vi ses i Holmen Center!

Skribent: Lars Gösta Larsson
Foto: Flywood Studio

Detta visste du inte om spelarna i Hudiksvall * ”Våran lilla stekare” * De berättar om lagkamraterna * ”Står hemma i källaren och stoppar upp björnar” * ”Hockeyettans Joel Lundqvist”