Dahse (Hammers), Ragnewall (KIK), Wassenius (Brödernas), Christoffersson (Vimmerby), Landkvist (Piteå), Limpar Lantz (Hudiksvall). FOTO: CALLE LYCK, LEIF HELLERIN, OLIVER ÅSTRÖM, FLYWOOD STUDIO

Fem nycklar – experten synar alla lagen i kvalserien * Förstekeepern * Nyckelspelaren * Doldisen * Genombrottsmannen * ”Gnuggaren”

Säsongens höjdpunkt står för dörren.

Kvalserien mullrar igång med dubbla matcher i påskhelgen.

Så – vilka spelare ska vi hålla lite extra koll på?

Hockeyettan-experten Mikael Mjörnberg har synat de sex lagen lite extra. 

Här utser han följande i varje klubb:

* Förstekeepern * Nyckelspelaren * Doldisen * Genombrottsmannen * Gnuggaren

Så stor procentchans har lagen att gå upp!

TV: SE SLUTSPELET HÄR  * HOCKEYETTAN PLAY * EXPRESSEN.SE

 

Kvalserien rivstartat med dubbla matcher i påsk – här är hela spelschemat!

PITEÅ:

* Förstekeepern: John Westermark

I seriespelet delade rutinerade Westermark och up’n’coming-keepern Johannes Sundström ganska broderligt på målvaktssysslan, men i semifinalspelet mot Boden var det den 30-årige lastbilschauffören som klev fram och spelade mest förtroendeingivande. Efter att ha tagit Piteå till lagets andra raka kvalserie vore det konstigt om han inte fick fortsatt förtroende mellan stolparna.

* Nyckelspelaren: Linus Hedman

Den lille virtuosen är den som gör i särklass mest poäng för Piteå och som visat upp en riktigt fin form hela säsongen. En irrationell spelare som spelar i hög fart och som inte lider det minsta av att vara huvudet kortare än många av motståndarna på isen. Hedman har personifierat spelglädje i Piteå den här säsongen och laget kommer behöva så väl det som hans poängproduktion för att bli lyckade i kvalserien.

* Doldisen: Joakim Landkvist

Den hårt arbetande forwarden är inte en spelare som syns särskilt frekvent i poängprotokollet, men han gör ett gediget dagsverke varje kväll och betyder väldigt mycket för laget. Samtidigt är det en herre med skapligt mycket rutin från Hockeyettan-spel vid det här laget och i semifinalspelet mot Boden klev han fram som en oväntad skarprättare och hängde fyra kassar. Mycket viktigare för Piteå än vad många tror.

* Genombrottsmannen: Carl Holmner Härgestam

20-åringen har haft några stökiga säsonger där han blandat en marginalroll i allsvenskan med Björklöven och spel i Hockeyettan med Teg utan någon riktig styrsel. Men den här vintern har han klivit fram som en riktigt pålitlig poängproducent på nivån. Det är svårt att inte koppla det samman med att han kommit till Piteå och fått en tydlig roll och stabilitet i sitt hockeyspelande. Kommer förstås bara bli ännu bättre, men säsongen är att betrakta som ett litet genombrott.

* Gnuggaren: Gustav Marnetoft

Den oömme forwarden värvades från Sundsvall inför den här säsongen och har gjort precis det han förväntades bidra med. Gediget arbete, ett  fladdrande munläder som provocerar motståndare och inte minst att sprida ordentligt med energi till lagkamraterna. Spelare av hans sort blir förstås väldigt viktiga i den stundande kvalserien.

Procents chans att gå upp: 1%

LÄS MER: Detta visste du inte om spelarna i Piteå

Linus Hedman. FOTO: OLIVER ÅSTRÖM

VIMMERBY:

* Förstekeepern: Robin Christoffersson

Det har varit en lite märklig säsong för Christoffersson som klev in i hösten som tilltänkt etta, men fick se sig utkonkurrerad när kollegan Scott Hector plötsligt träffade storformen. Efter att Hector skadat sig har Christoffersson dock varit tillbaka i kassen och spelat på den nivå som gör att han omnämns i toppskiktet av ligan. Han var oerhört trygg och stabil i semifinalserien mot Troja-Ljungby och kommer ta förstaspaden in i kvalserien.

* Nyckelspelaren: Jakob Karlsson

Det går så klart inte att plocka någon annan än trotjänaren med C på bröstet. Vimmerby-sonen Anton Carlsson och målspottaren Eddie Levin som han delar förstakedja med är precis lika viktiga (de är lagets stora nyckelkedja), men Karlsson har brunnit för det här så länge att han står ut mer än övriga. Han har hjärtat i klubben och har strävat efter att nå kvalserien i så många år. Det går inte att förvänta sig något annat än att han kommer spela sitt livs bästa hockey säsongens sista månad.

* Doldisen: Carl Sjöberg

Egentligen är kraftfulle Sjöberg en spelare som bör värderas väldigt högt utifrån sina hockeytekniska färdigheter, men efter att ha avbrutit fjolårssäsongen i Kalmar av personliga skäl har han den här säsongen smugit igång sin satsning igen lite i skymundan. Han är en del av den breddade offensiv som gett Vimmerby stadga och stabilitet bakom den hajpade förstakedjan och är på så sätt oerhört viktig för laget utan att få de riktigt stora rubrikerna. Något av en joker inför det som väntar.

* Genombrottsmannen: Scott Hector

Inför säsongen var den 26-årige keepern betraktad som en given tvåa. Den där typen av målvakt som är bra som backup, men som man kanske inte riktigt vågar anförtro en förstaspade i ett tilltänkt topplag. Den bilden har kommit fullständigt på skam. Hector klev under seriespelet fram som en av Hockeyettans allra mest pålitliga målvakter. En fenomenal scenförändring och något som kan sorteras in i det där älskvärda facket ”late-bloomers”. Hade det inte varit för en olycklig skada hade han förmodligen gjort större väsen av sig även under säsongens viktigaste del.

* Gnuggaren: Christoffer Törngren

Det kanske kan framstå som paradoxalt att lista en spelare med sju hela SHL-säsonger (för HV71 och Färjestad) på meritlistan som gnuggare i Hockeyettan, men faktum är att det är i den rollen Törngren varit extremt viktig för moderklubben Vimmerby. Han värvades inte för att ösa in poäng, utan för att bidra med ledarskap och rutin, att spela en balansroll och bredda spetsen på laget. Det har han gjort med bravur och de som minns hans

SHL-tid vet att det är den där typen av orädd spelare som bara blir bättre när matcherna blir tuffare.

Procents chans att gå upp: 12%

LÄS MER: Firar påsk med häftig roadtrip: ”Smaka på NHL-livet på riktigt”

Carl Sjöberg. FOTO: LEIF HELLERIN

HALMSTAD:

* Förstekeepern: Jacob Crespin

Det finns nog knappast en mer tydlig förstekeeper i hela Hockeyettan än Jacob Crespin. I flera säsonger har han valt att stanna kvar i Hammers och spelat på en sanslöst hög nivå. Han är en stor anledning till att laget varit så trygga defensivt som de varit. Efter en lite svajig start på slutspelet var han snabbt tillbaka i gammal god form när Karlskrona skickades på semester. Han är en garant för att Halmstad ska vara med i varje match.

* Nyckelspelaren: Robin Dahse

31-åringen är kapten, en glädjespridande kraft i omklädningsrummet, lagets bäste spelare rent offensivt och förmodligen den som jobbar hårdast också. Halmstad Hammers framgång förklaras ofta med ett ruggigt starkt kollektiv, vilket är helt korrekt, men Robin Dahse är loket som drar hela laget framåt. En spelare som kan plocka upp andra på sina axlar och bara kötta framåt mot framgång.

* Doldisen: Ludvig Wulff

Hammers har en ganska jämn backsida, men är det några spelare som lyfts fram medialt är det offensivt begåvade herrar som Jonatan Lundgren och Tom Johansson. Inte så konstigt, de syns förstås lite mer. Men Wulff som gått hela vägen från ungdomsverksamheten och de senaste säsongerna växlats in som en nyckelspelare i a-laget gör ett väldigt jobb i det tysta. En pålitlig back som sprider trygghet och bara blir bättre och bättre.

* Genombrottsmannen: Lukas Sjöblom

Sjöblom ratades av Troja-Ljungby för några säsonger sedan och fick ta en sväng via Värnamo i division 2 innan han plockades upp av Halmstad och den här säsongen har han fått sitt riktigt stora genombrott som vass Hockeyettan-spelare. Med en bländande skridskoåkning och ett sinne för att göra mål och poäng som successivt utvecklats. Ju tuffare matcherna har blivit, desto bättre har Sjöblom varit. Kul att se.

* Gnuggaren: Victor Gagic

Dynamon som aldrig slutar åka, aldrig slutar gnugga och aldrig slutar käfta. Visst är Victor Gagic en spelare som Halmstad kan luta sig mot i den offensiva produktionen och en viktig del av förstakedjan, men han är minst lika viktig för laget med sitt hårda arbete och sin oömma spelstil. Han ger sig in i de tuffa situationerna, delar ut tjuvsmällar och är som bäst när han är lite (eller well, mycket) irriterad. Lika mycket grythund som poängspelare.

Procents chans att gå upp: 12%

LÄS MER: Firades med bengaler mitt i natten: ”De är fantastiska”

Jacob Crespin. FOTO: LEIF HELLERIN

HUDIKSVALL:

* Förstekeepern: Isak Johansson

Vägen har inte varit spikrak. 23-åringen har varit lite ojämn och inte riktigt kommit upp på den höga nivå där Hudiksvall konstant vill ha honom. Men i slutspelet var det ändå Johansson man valde att luta sig emot och han svarade upp på den uppgiften. Grundpotentialen är stor och kan han sänka axlarna lite kan han bli en X-faktor i kvalserien. Sker så inte står unge Oskar Spinnars Nordin och flåsar honom i nacken.

* Nyckelspelaren: Christoffer Jansson

25-åringen röstades fram som Hockeyettans bästa spelare av sin med- och motspelare i ligan och gör sin fjärde vinter i Hudiksvall förmodligen sin starkaste säsong i karriären. Forwarden fick ett A på bröstet inför säsongen och har tagit ett större ansvar så väl offensivt som defensivt. Det har lyft hela hans spel och inför kvalserien är han lagets i särklass viktigaste spelare på alla sätt och vis.

* Doldisen: Marcus Limpar Lantz

Den tidigare Örebro-junioren återvände under säsongens gång till svensk hockey efter en utflykt på andra sidan Atlanten och har i Hudiksvall hamnat lite i skuggan av alla de där fina namnen som varit i klubben länge och som tronar högst upp i den interna poängligan. Men faktum är att Limpar Lantz fått riktigt stort förtroende av tränaren Filip Algeman och tagit tillvara på det på bästa sätt. Han gnuggar på väldigt effektivt i det tysta.

* Genombrottsmannen: Oskar Spinnars Nordin

De riktigt stora genombrotten sker inte i Hudiksvall. Klubben kan med sin börs satsa på säkra kort och värvar för det mesta snudd på allsvenskan-redo spelare. Årets trupp består rakt igenom av spelare som redan bevisat sig på nivån, men det närmaste ett genombrott vi kommer är ändå andrekeepern Oskar Spinnars Nordin. Han värvades från Strömsbro inför säsongen och har fått spela mer än vad omgivningen kanske förväntade sig. När han fått förtroendet har han förvaltat det på ett riktigt bra sätt.

* Gnuggaren: Axel Levander

26-åringen gör sin femte raka säsong i Hudiksvall och verkar älska rollen som den som sprider energi till det egna laget och gör livet surt för motståndarna. Levander har det där hetlevrade i sig och försätter inte chansen att provocera motspelare när den uppenbarar sig, men är samtidigt minst lika viktig med sitt hårda arbete och sin acceptans inför att ta lite stryk i tuffa situationer. En oerhört viktig spelare för det stjärngnistrande laget.

Procents chans att gå upp: 25%

LÄS MER: Detta visste du inte om spelarna i Hudiksvall 

Axel Levander. FOTO: FLYWOOD STUDIO

KRISTIANSTAD:

* Förstekeepern: Wictor Ragnewall

När Troja-Ljungby och trotjänaren Ragnewall inte kunde komma överens ekonomiskt inför årets säsong såg nyligen degraderade Kristianstad sin chans och så här långt har det fallit ut precis så som det var tänkt och planerat. Rutinerade Ragnewall som varit med och spelat flertalet kval har varit en stabil kraft som vunnit matcher åt skåningarna och alla som följt hans karriär vet att han kan kliva upp och göra riktigt stor skillnad när det bränner till på riktigt.

* Nyckelspelaren: Dennis Svensson

Rutinerade Svensson blev säsongens riktigt stora nyckelspelare redan i juli när han skrev på sin kontraktsförlängning med Kristianstad. Att kaptenen valde att stanna på det degraderade skeppet hade enormt symbolvärde och i hans kölvatten kunde klubben värva ihop ett riktigt fint lag. Rent sportsligt har han sen gått i bräschen hela säsongen. Inte den som glänser mest eller gör flest poäng, men som ständigt lägger ner ett gediget arbete och sätter en standard som övriga laget rättar sig efter.

* Doldisen: Wiggo Weinö

Den välväxte forwarden hämtades från Rögles J20-lag inför säsongen och har växt in i seniorhockeyn på ett riktigt fint sätt. Det är en spelare som använder sin storlek på ett effektivt sätt, men samtidigt har spelskickligheten vilket gjort att han kunnat flyttas runt mellan olika roller i laget under säsongen. I slutspelet fick han rent av möjligheten att gnugga i en förstakedja och gjorde även det bra. Inget av de stora namnen, men definitivt en spelare som förtjänar större respekt än vad han kanske fått.

* Genombrottsmannen: Georg Weigelt

Att det fanns kvalitet i 21-åringen visste vi. Man håller inte en tröja i SHL (med Linköping) och Hockeyallsvenskan (Vita Hästen) över tid om man inte är duktig, men det är inte helt givet att det ska gå smärtfritt att ta klivet från en marginell roll i högre liga till en producerande dito i Hockeyettan. Det har Weigelt dock visat att han klarade med besked. Han har öst in poäng, vinner lagets interna poängliga och har etablerat sig som Kristianstads solklare förstecenter. Wow!

* Gnuggaren: Nils Juntorp

Någon beskrev ganska målande Juntorp som ”en jordfräs”. Den NHL-draftade (Chicago) forwarden använder sin skridskoåkning och spelar ett väldigt intensivt spel. Han är överallt på isen och är så där ettrigt jobbig för sina motståndaren. Samtidigt inte alls oäven i poängspelet vilket gör honom till en multitool för Kristianstad.

Procents chans att gå upp: 25%

LÄS MER: Avgjorde med drömmål: ”En spelare som gör att tränaren tappar håret”

Nils Juntorp. FOTO: LEIF HELLERIN

BRÖDERNAS/VÄSBY:

* Förstekeepern: Victor Olsson

Olsson var bra redan ifjol, men klev ändå in i den här säsongen lite i skuggan av mer meriterade Linus Ryttar. De två målvakterna har delat broderligt på speltiden under säsongen, men ju mer det har börjat dra ihop sig ju mer har tränarna börjat luta sig mot Olsson och i slutspelet är det uteslutande han som har spelat. Inte för att Linus Ryttar på något sätt varit dålig, utan för att Olsson varit ännu bättre.

* Nyckelspelaren: Carl Wassenius

Det hände något när Brödernas värvade tillbaka sin forne poängkung från Almtuna i samband med transferdeadline. Wassenius klev inte bara in och levererade poäng, han satte också press på övriga lite bekväma lagkamrater att börja prestera. Flera tog rygg och laget höjde sig efter det. På så vis är forwarden en nyckel på flera olika sätt. Det är han som ska gå i bräschen offensivt, men hans spel har också fungerat lite som en katalysator för hela laget.

* Doldisen: Daniel Carlqvist

Det talas ofta om Väsbys spelskickliga backar som kan leverera sköna pass och som dundrar in poäng i powerplay. De har förstås sin charm, men i deras skugga förtjänar en sådan som Carlqvist också att lyftas fram. En elak herre som inte backar när det hettar till och som gör rätt för sig innanför egen blå. Får sällan några rubriker, men är viktig för det här laget.

* Genombrottsmannen: Jeremias Lindewall 

Att Lindewall skulle vara bra är förstås ingen överraskning. Han är trots allt NHL-draftad (av Edmonton) och omgärdades av lovord under sin tid i Modos juniororganisation, men han har haft svårt att få det att lossna i Hockeyallsvenskan med både Östersund och Kalmar. Klivet till Hockeyettan och Väsby har dock gjort honom gott. Äntligen har han fått ut sin potential som offensiv spelare och klivit fram som en av lagets allra bästa. Ett nytt kontrakt är redan signerat för nästa säsong.

* Gnuggaren: Erik Aterius

För andra säsongen i rad är Borås-bördige Aterius den där spelaren som växlar upp när det blir slutspel och blir mer och mer viktig för sitt lag. En grythund som alltid gör grovjobbet, banar väg och som är precis lagom elak. När några medspelare har gått i en lite bekvämare riktning den här säsongen har Aterius inte tummat minsta lilla på det han gör bäst. Att gnugga.

Procents chans att gå upp: 25%

LÄS MER: 15 frågor till Brödernas Christian Holmblad

Victor Olsson. FOTO: ERIK KRUSE

15 frågor till Vimmerbys Jakob Karlsson * ”Blir så lycklig när han slipper betala…” * Drömvärvningen: ”Jävlar vad han kan skjuta” * Bäste han mött och spelat med