USA nästa för målinriktade Mörrumsprodukten

Isac Nielsen var bara 16 år när han lämnade Asarum och flyttade hemifrån, till äventyret på hockeygymnasiet i Växjö. Nu är det dags för ett ännu större steg: nästa månad bär det iväg till USA för 20-åringen.

Där väntar spel i den högsta amerikanska juniorligan.

”Vi får se hur min karriär blir, men någon gång i framtiden skulle jag vilja spela i Goiset igen”, säger Mörrumsprodukten som redan känt på hetluften i både landslaget och SHL.

Isacs karriär började som fyra-åring i Tre Kronors hockeyskola på Jössarinken. Sedan gick resan spikrakt uppåt genom alla ungdomslagen. Han fick speltid i U16 Elit, fast han var två år yngre än många av sina lagkamrater. Efter ett år i Kallinge bytte Isac klubb till Växjö Lakers. Där blev det åter spel i U16 Elit. Mörrumstalangen blev hela seriens bäste målskytt, med 27 mål på 22 matcher.

Isac gick i högstadiet på Norrevång samtidigt som han pendlade nästan varje dag till Växjö för träningar och match.

”Därför var steget att flytta till Växjö inte så stort som det kanske kan verka. När jag kom in på deras hockeygymnasium så kände jag mig väl förberedd. Dessutom har jag alltid varit självständig och skött mg själv”.

Den första tiden i Växjö bodde Isac själv, men efter ett tag flyttade han ihop med en lagkamrat, för att dela lägenhet. Under tiden i Växjö fick Isac också chansen i landslaget i en turnering i Schweiz, där det blev fyra juniorlandskamper. Han blev också uppkallad till SHL. Lakers mötte Skellefteå i en toppmatch i en fullsatt Vida Arena.

”Jag fick ingen speltid. Men jag var förberedd på det. Det var jämnt hela tiden i matchen, som gick till förlängning. Men det var kul ändå. Och nyttigt att få känna på allt.”

Runt jul och nyår säsongen 2022/23 blev Isac utlånad till en moderklubb i kris. Det blev knapp förlust i derbyt hemma mot Krif men seger borta mot Köping.

”Köpingmatchen minns jag för att vi vann på övertid. Derbyt var roligt att spela. Det var mycket folk på Jössa och bra stämning. Jag brukar spela med nummer 10, men det är ju pensionerat i Mörrum, så jag fick två andra nummer att välja på. Det fick bli #96, det lät coolast”.

Efter fjolåret gick flyttlasset till Rögle, där Isac i vintras smällde in 26 mål på 50 matcher i J20 Nationell.

”Att göra mål är lite av min uppgift. I övrigt ser jag mig själv som en tvåvägsspelare. Jag är ganska fysisk och försöker att vara på hugget hela tiden. Utanför isen är jag glad och positiv och gillar att umgås med kompisar och familj”.

I sommar jobbar Isac på ICA Maxi i Korpadalen, där hans bror Tim är ansvarig för mejeriavdelningen. Den senaste månaden har han också ägnat åt att söka visum i USA. Något som visat sig vara krångligare än förväntat. Amerikanska myndigheter vill veta varför Isac ska till USA, om han varken ska jobba eller studera. Nu har han fått en akuttid på ambassaden i Stockholm, för ett personligt möte.

”Klubben (Muskegon Lumberjacks) får inte betala pengar till juniorer, så jag ska bo hemma hos en familj. Sedan är planen att gå på college i USA. Då är det en fördel att redan ha spelat en säsong i juniorligan”.

Flyget till USA avgår 28 augusti. Isac har aldrig varit i USA tidigare, men ser fram emot äventyret.

”Min dröm är att kunna livnära mig på hockeyn. Om det sedan blir i NHL eller inte är ju en annan fråga. Men jag vill förstås spela så högt upp som det bara är möjligt!”