Tränarduellen!

Imorgon spelas Derbyt mellan Mariestad Bois och Skövde IK. En match som gäller så mycket mer än bara tre poäng, det gäller också heder och ära på ett sätt som inte kan räknas. Vi tänkte tjuvstarta duellen redan idag genom att låta lagens tränare möta varandra. Först i en frågeduell, men som avslutning också i en frågesport. Vem vinner den kampen? Bois tränare Andreas Appelgren, eller Skövdes dito, Fredrik Ljunggren?

Vad kan ni säga om senaste matchen?

Andreas Appelgren ( I onsdags Bois slog Dalen borta med 2-4 red anm)

– Det är starkt att åka till Norrahammar och vinna mot serieledarna. Vi är påkopplade och jobbar hårt och försöker göra rätt saker på isen. Det har vi gjort ett rätt brav tag nu Matchen började i ett väldigt högt tempo och då blir det lätt skönhetsmissar. Andra slarvar vi bort med att dra på oss utvisningar, tappar puck på fel ställen och får inte ut pucken ur zon, där bjuder vi in Dalen. Men vi gör några snabba mål på rätt få skott vilket gör att vi drar ifrån och matchen är över. Sista är transportsträcka som vi klarar av helt ok. Så en bra match i det stora hela, vi är nöjda med vinst mot serieledarna.

Fredrik Ljunggren (Igår slog Skövde Linden hemma med 5-2 red anm)

– Det var en klart godkänd insats, som blev bättre ju längre den gick. Vi tar en rättvis seger efter att ha fått bra utdelning i powerplay, det gjorde att vi så kunde rinna ifrån.

Hur är er form just nu?

Appelgren:

– Den är bra. Vi har sex raka segrar och en ruggig fart och bra självförtroende. Vi tränade på bra under uppehållet och har sedan dess haft väldigt bra form tycker jag.

Ljunggren:

– Resultatmässigt inte så bra som i början, vi har några förluster. Men spelmässigt har det ändå sett ok ut även om vi vill upp några snäpp till. Så det är ingen katastrof även om vi förlorat några bortamatcher. Men vi vill hitta tillbaka lite igen.

Vad i spelet funkar bra så här långt?

Appelgren:

– Det är lite olika från match till match. Nu har vi spelat ur från egen zon på ett bra sätt, och har ett härligt attackspel, där vi attackerar buren från olika håll. Vi är också starka på puck i anfallszonen vilket gett långa anfall och vi har på så sätt tröttat ut motståndarna. Spelet utan puck är också också bättre. Så mycket är bra, men allt kan alltid bli bättre. Alla gör så gott dom kan, det är ingen som gör fel med flit utan det kommer med lite för högt tempo och trötthet, men det får man träna på.

Ljunggren:

– Det vi är nöjda med är att vi har bra utdelning i powerplay. Det ger oss chansen att vinna jämna matcher. I 5 mot 5-spelet har vi släppt in lite mål, så vi är också trygga i försvarsspelet. Det är dom två stora grejorna tycker jag.

 Vad måste utvecklas?

Appelgren:

– Det är inget jag är missnöjd med. Vi blir bättre på alla delar i spelet som man måste bli bra på. Vi tränar varje dag för att bli bättre och tar små kliv hela tiden. Så allting gör vi bra men det kan bli ännu bättre.

Ljunggren:

– Vi behöver få upp i boxplaystatistiken, bli tätare där. Sedan vill vi blir lite effektivare i 5 mot 5 spelet offensivt och göra mer mål där.

Är det några spelare som stuckit ut i positiv bemärkelse så här långt?

Appelgren:

– Det är alltid svårt, men Sandberg håller den nivå man vill han ska hålla. Erik Olsson fortsätter vara bra match efter match. De nya backarna kommer in i det mer och mer och Anton Pettersson som kommit in på slutet har också växt in i det mer och mer. Men det är svårt att peka ut enskilda., samtliga spelare tar kliv. Det rullar på bra, man ska inte gapa efter alltför mycket.

Ljunggren:

– Vi har en målvaktssida vi är nöjda med, där Wallin stuckit ut mest. Adam Thilander är en riktigt skicklig back. Sedan har vi en jämnhet på forwardssidan där Jonathan Ström har varit väldigt nyttig för oss. Thegel har visat upp målskyttet som han brukar.

Finns det något sparkapital?

Appelgren:

– Det kan alltid bli bättre. Vi har även spelare som kan göra mer poäng och göra mer mål, så det finns sparkapital.

Ljunggren:

– Rent krasst så sitter vi på ett sparkapital generellt offensivt. Inga enskilda spelare så, men generellt finns det mer mål att ta ut.

Vad är dina minnen från förra derbyt?

Appelgren:

Att det var en bra match. Vi leder den och är det bättre laget och borde ha vunnit, men det går ut på att göra mål och nu kvitterade dom sent och fick mål ett suddenmål turligt, men det räknas också. Det gäller ha marginalerna på sin sida, vad gäller prestationen fanns inget att klaga på.

Ljunggren:

– Jag minns att det var en tuff och tät match, där vi tar ut målvakten och kvitterar. Båda Boismålen kom i powerplay. En jämn match där vi är nöjda över att vi kunde kvittera och avgöra.

Vad tror du om morgondagens match?

Appelgren:

– Att det kan bli en liknande historia. Det är två topplag som möts och det talar för att det blir en bra match i högt tempo, så jag tror på en bra match. Vi har bra självförtroende efter sex raka segrar och Skövde har säkert det med, efter segern i senaste derbyt och en bra säsong. Så det blir kul match att spela.

Ljunggren:

– Det kommer bli en häftig batalj! Förra gången vi möttes låg vi tvåa och trea, nu är det något liknande om man räknar på lika många matcher och poängsnitt, så det är två bra lag som båda vill vinna. Det kommer att synas i tävlandet. Hade vi fått ha publik och vi hade legat tvåa och trea så hade det varit häftiga publikmatcher, det kommer att saknas.

Vad i Skövdes/Mariestads spel måste ni se se upp med?

Appelgren:

– De har bra individuell spets. Thilander på backen är skicklig och ligger bakom mycket i det offensiva spelet. Sedan har dom offensiv spets i poänggörandet. Får de tid på sig så gör dom mål. Dom har också ett bra powerplay, med många skickliga spelare i den spelformen. Så det blir viktigt att hålla oss på isen och se upp med deras spetsar.

Ljunggren:

– Jag tycker dom har växlat upp med ett bra facit på slutet. Jag tycker förstakedjan dom satt ihop verkligen har hittat rätt. Den måste vi se upp med! Vi har inte råd att dra på oss många utvisningar då dom har ett giftigt powerplay. Vi måste också lirka upp deras duktiga boxplay. Annars har de en trygghet i spelet och dom känns väldigt gedigna. Vi måste ta tillvara på det som bjuds och vara jobbiga framför målen och vinna dom duellerna.

Till sist en derbyfrågesport! Stort tack till Micke Därth för hans utmärkta jobb med statistik!

  1. Hur många matcher har Mariestad och Skövde mötts i sedan -99? (Närmast vinner poängen)

Appelgren:

– Säg 4 matcher per säsong och några till. Jag drar till med 90.

Ljunggren:

– Jag tror att jag under mina 3 ½ år var med om 15 derbyn och så gångra på det. Vad kommer vi upp i…? Jag drar till med 75.

Rätt svar: 100

Ronden till Appelgren. Appelgren 1 – Ljunggren 0

 

  1. Vilken Skövdespelare har gjort mest poäng mot Mariestad Bois sedan 1999?

Appelgren:

– Det måste vara någon som gjort många matcher… Jag drar till med Lars Trygg.

Ljunggren:

– Vem kan det vara…. Jag säger Henrik Thegel.

Rätt svar: Lars Trygg (34)

Ronden till Appelgren. Appelgren 2 – Ljunggren 0

 

  1. Det är tre Boisare i topp när man tittar poänggörare genom allt tider mot Skövde. De första två är givetvis Fredrik Johnsson (66 poäng) och Ronny Johansson (56), men vem är den tredje?

Appelgren:

– Peter Stenberg drar jag till med. Han måste ligga bra till i alla fall, jag vet att han gjorde 6-7 poäng i mitt första derby.

Ljunggren:

– Oj! Vi säger Filip Thörnqvist, han har ju gjort en massa säsonger och poäng.

Rätt svar: Peter Stenberg (48)

Ronden till Appelgren. Appelgren 3 – Ljunggren 0

 

  1. Mariestad Bois och Skövde har alltså mötts 100 gånger sedan -99. Hur många matcher har Skövde vunnit?

Appelgren:

Det kan inte vara många, säg 4 stycken, hahaha!

Ljunggren:

– Jag gissar på att Skövde vunnit 56!

Rätt svar: 38

Ronden till Ljunggren. Appelgren 3 – Ljunggren 1

 

  1. Mariestad har haft tre hockeylag. MCK, Mariestads Bois och Mariestad Bois HC. Vad har ett Mariestadlag vunnit med som mest?

Appelgren:

– Det finns ju ett klassiskt resultat på 16-3, kan det vara det största?

Ljunggren:

– Jag säger 16-3.

Rätt svar: 20-0 (MCK -63)

Ronden oavgjord, inga poäng. Appelgren 3 – Ljunggren 1

 

  1. Vad har Skövde IK slagit ett Mariestadslag med som mest?

Appelgren:

– Det var något derby för några år sedan där Helmer började slåss för att han inte gillade att förlora, så jag säger 7-0.

Ljunggren:

– Jag säger 13-1

Rätt svar: 12-1 ( -76)

Ronden till Ljunggren. Appelgren 3 – Ljunggren 2

Då kan jag meddela dig Fredrik att Andreas vann frågesporten med 3-2!

Ljunggren:

– Då vänder vi på dom siffrorna imorgon!

 

Av Krister Holm