Poängstark amerikan till Bois!

Bois sportchef Calle Johansson bjuder idag i samarbete med ICA Oxen Kvantum alla Boisfans på en riktigt härlig överraskning: Ace Cowans, en poängstark amerikansk forward, är klar för spel i Mariestad Bois för resten av säsongen! 26-åringen har tidigare spelat i den högsta amerikanska universitetsligan NCAA innan han förra säsongen värvades till Kalix där han noterades för fina 48 poäng på 48 matcher. Ace kommer vara spelklar så fort alla papper från migrationsverket är klara. 

(Denna intervju är översatt från engelska)

Välkommen till Mariestad Bois!

– Tack så mycket! Jag är glad över att få komma till Mariestad och få bli en del av laget!

Berätta oss lite om dig själv!

– Jag är född i Massachusetts utanför Boston, och bodde där till jag var 11 år då jag flyttade till Sverige och Haninge där jag spelade ett skolår tillsammans med bland annat min vän Oskar Bergkvist som sedan spelade för Huddinge och några andra ställen. Jag blev vän med många svenskar och har haft kontakt med dom sedan dess. Sedan flyttade jag tillbaka till USA igen och fortsatte spela hockey, jag spelade för Universitetet i Vermont i fyra säsonger. Eter studierna var klara så ville jag fortsätta spela hockey och det hade legat i bakhuvudet att jag skulle vilja åka tillbaka til Sverige och återta kontakten med landet och kulturen där, så när Kalix dök upp så bestämde jag det var rätt beslut. Och det visade sig vara ett väldigt bra beslut, jag gillade verkligen att spela där, det var en bra organisation och ett gäng väldigt trevliga spelare som jag verkligen trivdes med. När jag åkte hem efter säsongen funderade jag på vad jag ville göra nu, och ihop med min agent så pratade jag faktiskt med Carl (Johansson, Bois sportchef) och Mariestad verkade vara ett bra alternativ, men så fick jag lite andra möjligheter som sedan inte blev. Så jag startade säsongen och väntade på rätt ställe och då kom Mariestad igen, och då föll det på plats. Jag ser fram emot att komma till Mariestad som jag vet har en vinnande kultur och bra fans. Det ska bli kul att få komma till en ny stad och en ny kultur igen.

Hur skulle du beskriva dig som spelare?

– Jag vill se mig som en offensiv forward, som gillar att skapa chanser och göra mål, men också skapa kaos hos motståndarbackarna och vara tuff att möta. Så jag är stolt över min offensiva förmåga, men jag försöker också göra ett bra jobb över hela isen och leverera där det verkligen gäller.

Förra säsongen spelade du med stor framgång i norra ettan med Kalix (48 poäng på 48 matcher). Vad var hemligheten till att du lyckades så bra där?

– Jag hade tur att spela med några bra spelare och vi hade bra kemi. Vi hade roligt tillsammans och har man roligt så är det lättare att göra mål och poäng, när man njuter så kommer spelet av sig självt, och vi hade verkligen kul på isen tillsammans, Samuel Eriksson och Emil Lindblom och Christoffer Björk. Sedan fick jag spela mycket powerplay med och vi hade många starka offensiva spelare.

Vad har du för förväntningar på säsongen?

– Jag hoppas komma in och hjälpa laget att vinna matcher, att vara en del av offensiven och göra mål och vara jobbig att möta, Jag vet att laget är starkt och disciplinerat med en rutinerad coach som kan hjälpa mig framåt i min utveckling. Så mitt mål är att hjälpa laget att vinna.

Till sist: Har du någon hälsning till Mariestadsfansen?

Att jag ser fram emot att spela inför Mariestadpubliken, jag längtar efter att få ta på mig tröjan och vinna matcher inför dom.

Ace på eliteprospects

Carl Johansson, Bois sportchef, om värvningen:
””Tack vare våra fantastiska partners och supportrars insamling till förmån för Kasper Elo, har jag möjligheten att presentera Ace Cowans (C/FW). Vi har vart ute efter Ace sedan i somras och nu när chansen dök upp så hugger vi! Vi har fått många och fina referenser på Ace! Ace är en kvick och poängstark spelare som är testad på nivån, en bra kille vid sidan av som kommer passa fint in i gruppen!”

Av Krister Holm

Foto: Oliver Åström, Kalx