Summering säsongen 2021/22

Fredagen den 29 april 2022. Med lite mer än fyra veckors distans från det historiska datumet tänkte vi nu försöka ge oss på att summera det som har utlöst en folkfest och ett nyväckt hockeyintresse i staden Östersund. Inte bara just den fredagen eller det sista skottet, utan allting som ledde oss dit. Lunken i grundserien, berg-och-dalbanan i AllEttan och ett slutspel som saknar motstycke.

 

Grundserien

Den första dagen i september 2021 drog ännu en grundserie i ATG HockeyEttan Norra igång. En match spelades, mellan Piteå HC och Östersunds IK, två klassiska topplag i norra HockeyEttan. Nyförvärven Henrik Marklund och Johan Mörnsjö presenterade sig direkt med ett mål vardera, samtidigt som fleråriga ÖIK-spelarna Elias Bjuhr, Jesper Schiöler och Casper Larsson också fick öppna målskyttet. Isak Mantler i mål stod för 25 räddningar och stoppade 96% av Piteås skott i sin tävlingsdebut. Vinst med 1-5 på bortaplan, mot ett erkänt topplag, får klassas som en trevlig start på säsongen. Sedan rullade det på, precis lika långsamt och ojämnt som en grundserie kan göra ibland. Det blev förluster mot Örnsköldsvik på hemmaplan och mot Sundsvall i Medelpad, vi slog Boden hemma och avslutade serien med en vinst med 6-1 hemma mot Teg. Det hela slutade med en andraplats bakom just Boden. En andraplats som, precis som vilken annan placering som helst bland de fem främsta lagen i tabellen, innebar en plats i AllEttan Norra.

 

AllEttan

Den 24 november slutade grundserien och den 5 december var det dags för nästa etapp i klättringen mot HockeyAllsvenskan, AllEttan Norra och Södra var redo att dras igång. AllEttan skapar en nytändning, nu blir varje mål och poäng avgörande för om och hur man sedan tar sig vidare till slutspelet. Åtta av tio lag från vardera AllEtta får spela vidare och tävla om den där enskilda guldbiljetten som innebär spel i HockeyAllsvenskan säsongen 2022/23. För vår del inleddes denna nytändning med en hemmamatch mot Forshaga. Ett för denna säsong helt nytt motstånd, men en tidigare bekant från forna AllEttor. 1057 personer hade tagit sig till arenan för att se sitt lag på nytt starta satsningen mot HockeyAllsvenskan.

 

Premiären av AllEttan blev däremot långt ifrån vad någon hade trott eller hoppats på. 

Nio minuter och 20 sekunder in i första matchen tvingas Isak Mantler utgå med en skada.

Truppens andra ordinarie målvakt, Hugo Marklund, kom inte till spel alls den dagen, vilket innebar att Gunnar Leijon, inlånad från Brunflo IK i HockeyTvåan, fick rycka in och göra sin första match i HockeyEttan. Resultatet gick inte heller vår väg, då Forshaga kunde avgöra på övertid och därmed ta med sig två poäng hem till Värmland igen. Detta blev starten på en lång kedja av bekymmer på målvaktssidan under resten av AllEttan. Helgen därpå var både Mantler och Marklund fortsatt ute ur spel, så för bortamatcherna mot Borlänge och Strömsbro fick Leijon sällskap på bussen av ett annat inlån från HockeyTvåan, nämligen kanadensaren Mario Cavaliere, till vardags i Ånge IK. En förlust och en vinst senare kunde Marklund återvända, dessvärre inte för någon lång stund då han efter två matcher och 13 minuters spel även han fick utgå skadad. Vem fick rycka in om inte Gunnar Leijon, som återigen tog matchen till förlängning. Den här gången var det vi som knep extrapoängen och det gav även Leijon sin första vinst i HockeyEttan.

 

Efter dessa sex omgångar hade vi endast tagit sju poäng och låg på gränsen till att inte få chansen att spela vidare i slutspelet. En historiskt dålig start poängmässigt och dessutom med båda två ordinarie målvakterna skadade. Den tredje inlånade målvakten på kort tid blev Dennis Westergård från Vännäs HC. Han klev in mot Kiruna AIF på bortaplan och hjälpte sitt lag för dagen till tre mycket viktiga poäng. En vecka senare skulle det bli match igen och vi stod utan någon frisk målvakt under kontrakt. Det var dock inget en bussresa hem från Kiruna och några telefonsamtal inte kunde fixa. Räddaren i nöden blev Linus Marcko som hade lämnat Örnsköldsvik HF och därmed blev tillgänglig. Marcko höll nollan hemma mot Kalix i sin debut och vann sedan i fyra av sina fem nästkommande matcher.

 

Med Mantler och Marklund fortsatt utanför spel tog sportchef Per Tagesson tillfället i akt att göra ett sista lån, nämligen Carl Hjälm som blev tillgänglig för en återkomst till Östersund. Hjälm, Marcko och resten av truppen ryckte upp sig rejält och vinsterna började rulla in. När Mantler sedan blev skadefri igen höll även han nollan i första matchen tillbaka och fick sedan träna och spela sig i form inför det stundande slutspelet. I slutändan tog vi oss hela vägen upp till en andraplats i AllEttan Norra, bakom Hudiksvall. Från noll friska målvakter under kontrakt till fyra, från risk att bli utslagna redan i AllEttan till att vara det tredje högst rankade laget i hela HockeyEttan. AllEttan var stundtals kaosartad och en berg-och-dalbana från start till slut. Trots omständigheterna tog truppen sig samman och visade en väldigt hög högstanivå. Totalt hann vi ha nio (!) olika målvakter ombytta under den 27 matcher långa serien. Att komma igenom det och ändå lyckas lösa en andraplats, var en bragd i sig.

 

Slutspelet

Andraplatsen i AllEttan betydde bra mycket mer än den i grundserien, då vi och Hudiksvall nu fick hoppa över den första rundan av slutspelet. Vägen till kvalserien blev lite kortare och truppen fick en vecka extra vila från matchspel. Läget hade stabiliserats, det fanns målvakter så det räckte och blev över och formen var god. Första rundan spelades utan vårt deltagande, men med en ledarstab som synade resten av lagen sönder och samman för rundan som följde. När det var dags att välja motstånd hade vi det tredje valet i ordningen. Sportchef Tagesson förmedlade det han, resten av ledarna och spelartruppen hade kommit överens om för Hockeysverige. Valet föll på Kalix. Det innebar ännu en resa upp till Norrbotten och tisdagen den 29 mars skulle Östersunds IK än en gång kliva in i slutspelet mot HockeyAllsvenskan. Än en gång var det en serie i bäst av tre matcher som återstod att ta sig förbi för att spela i kvalserien. Två gånger de senaste tre åren hade vi tagit oss hit, men fallit på målsnöret i de tredje och avgörande matcherna.

 

Stämpeln “sämst när det gäller” hade byggts upp genom åren och detta var en ny chans att radera den stämpeln och bryta ännu en barriär i klubbens historia, genom att ta oss till kvalserien för första gången någonsin. Bortamatchen slutade med vinst med 3-6, vilket gav oss två chanser att avgöra serien hemma i Östersund Arena. Närmare 2000 personer fanns på plats och såg sitt lag vara bäst när det gäller. Vinst med 5-3 och spel i kvalserien var ett faktum. Folkfesten kunde smyga igång och klubben med supportrar gjorde sig redo för fem nya hemmamatcher och en efterlängtad och välförtjänt chans att få spela om den där åtråvärda platsen upp till HockeyAllsvenskan. En satsning som pågått i många år skulle äntligen få sin första riktiga chans att gå i land.

 

Kvalserien

Hudiksvalls HC, Nybro Vikings IF, HC Dalen, Väsby IK HK, Halmstad Hammers HC och Östersunds IK. Sex lag, tio omgångar och ett mål för samtliga. Att sluta högst upp i tabellen och därmed få spela i HockeyAllsvenskan säsongen 2022/23. Hudiksvall och Nybro var de två storfavoriterna på förhand. Två stormakter i HockeyEttan under flera år och vinnare av varsin AllEtta. Vi själva hamnade strax nedanför i de flestas förhandstips och sågs som det största hotet för en skräll. Vi vann de första två matcherna och Hudiksvall gjorde samma sak, vilket innebar att vi låg i toppen av tabellen på samma poäng inför mötet i den tredje omgången. Vi åkte alltså ner till Holmen Center för en tidig seriefinal mot Hudiksvall, där vinnaren skulle skapa sig några poängs separation uppe på förstaplatsen. En tajt match med riktig slutspelskaraktär slutade med en 2-0-vinst för hemmalaget. Resten av lagen jagade nu Hudiksvall, som kopplade greppet om platsen till HockeyAllsvenskan. Sedan höll topplagen Hudiksvall, Östersund och Nybro hyfsat jämna steg i flera omgångar. De tre favorittippade gängen tappade inte många poäng och var alla med i racet, omgång efter omgång.

 

För vår del var den andra seriefinalen mot Hudiksvall i Östersund Arena, i den åttonde omgången, en i stort sett helt avgörande match för att fortsatt ha en chans att kliva förbi Hudiksvall innan serien var färdigspelad. Hudik hade tre poängs försprång och skulle vid vinst bara behöva en poäng till på resterande två matcher för att vinna kvalserien.

Kniven mot strupen återigen. Skulle vi leva upp till klassiska stämpeln “sämst när det gäller” eller skulle den en gång för alla suddas ut? Östersund Arena var för första gången någonsin under en ÖIK-match, som inte bjuder på gratis entré, fullsatt. 2700 personer fanns på plats för att uppleva ödesmatchen, som i stort sett skulle kunna skicka Hudiksvall till HockeyAllsvenskan. Just Hudiksvall, som slog ut oss båda gångerna vi har tagit oss till PlayOff 3. Hudiksvall, som bara för ett år sedan skickade ut oss i den sista och avgörande matchen efter en lång förlängning. Det andra alternativet var såklart bra mycket trevligare med jämtländska ögon sett, vid vinst skulle vi ha segern i kvalserien och därmed en plats i HockeyAllsvenskan i egna händer inför de sista två omgångarna.

 

Stämpeln raderades. Med besked. Inför ett kokande Staaren Savka gjorde hemmalaget två mål efter bara några minuters spel och vann till slut med 6-2. Stämningen har aldrig varit bättre sedan ÖIK flyttade in i Östersund Arena 2013. Två matcher kvar. Det var nära, men samtidigt så otroligt långt ifrån.

 

Halmstad hemma stod näst på tur och var den näst sista matchen i kvalserien. Ett Halmstad som kom till Östersund utan en enda vinst i kvalserien och endast en tagen poäng. Avsågade och utslagna, mot ett hemmalag som behövde tre poäng. Arenan var återigen fullsatt. Något jubel redan efter två minuter blev det däremot inte den här gången. Efter två spelade perioder hade sekretariatet fortfarande inte behövt ändra målställningen på tavlan och det var oroligt hos de 2700 besökare som väntade på den tredje perioden.

Spelarna däremot, visade inte på någon nervositet. 44 sekunder tog det innan taket lyfte på Östersund Arena.

Henrik Marklund, målsprutan från Skellefteå, tog tag i taktpinnen och stänkte dit 1-0 i periodens första byte. Slutresultatet skrevs till 3-0, Hudiksvall och Nybro vann också.

Det innebar att allting skulle avgöras i den tionde och sista omgången. Både vi och Hudiksvall hade samlat ihop 20 poäng, vi befann oss dock på förstaplatsen tack vare en bättre målskillnad. Nybro var hack i häl på 19 poäng. Hudiksvall skulle ner till Halmstad, medan vår buss åkte ner till Småland för ett möte med Nybro. 56 matcher spelade, en match kvar. En match som skulle avgöra allt.

 

29 april 2022

Förutsättningarna var rätt enkla. Tre poäng för oss innebar garanterad serieseger, annars beror det på hur Hudiks kamp mot Halmstad slutar. Nybro, å sin sida, var tvungna att ta tre poäng för att ens ha en chans att ta sig förbi både Hudiksvall och oss. Ett femtiotal personer med ÖIK-sympatier hade på olika sätt avklarat 96 mil och tagit plats på bortastå i Liljas Arena, i hopp om att få se sitt lag äntligen ta det efterlängtade klivet upp. Närmare 2500 personer fanns på plats i en arena som bjöd på en magisk inramning och ett öronbedövande tryck. HockeyEttans bästa publik gjorde sig värda sin titel.

 

Efter en och en halv minut får vi det första powerplayet för matchen och tar vara på det. 

En retur dimper ner i slottet och vem finns där om inte en viss Elias Bjuhr. Inom någon sekund efter att pucken har korsat mållinjen står han och bankar på glaset som separerar honom från det gröna havet av ÖIK-tröjor på andra sidan. När spelet återupptas återstår 56 minuter och 33 sekunder ishockey. 56 minuter och 33 sekunder från spel i HockeyAllsvenskan. Den första perioden slutar med 0-1 fortsatt på resultattavlan och ett litet lugn hade flyttat in hos oss jämtlänningar. Den andra perioden däremot, var för oss med ÖIK närmast hjärtat ren ångest från början till slut. Det var 20 minuters dominans från hemmalagets sida, där Mantler behövde göra många svettiga räddningar och de svartklädda missade flertalet jättelägen. På något vis klarade vi oss igenom det med nollan intakt och var nu endast 20 minuter från målet. Dags att vara bäst när det gäller.

 

Endast tre och en halv minut passerar i den sista perioden innan vi drabbas av ett matchstraff och därmed tvingas spela 4 mot 5 i hela fem minuter. Efter fyra minuters spel i powerplay exploderar Liljas Arena då Nybro till slut spräcker Mantlers nolla. De på bortastå kollar nu nervöst resultatet mellan Hudik och Halmstad medan man försöker överrösta HockeyEttans bästa publik, samtidigt som de båda lagen trycker på för att få in ett mål, som det andra laget inte har råd att släppa in. Tio minuter senare sker det som inte får ske.

Nybro tar ledningen och är med i racet igen. Endast tre och en halv minut återstår och vår dröm om HockeyAllsvenskan är så gott som död. Hudiksvall leder mot Halmstad, vilket innebär att vi måste ta tre poäng för att inte tappa förstaplatsen. Det krävs två mål och ett smärre mirakel för att det ska gå vägen.

 

Tränarduon Kjell-Åke “Kjella” Andersson och Markus “Molla” Molin använder sin timeout. Sedan kastar man allt framåt och en minut senare belönas det med ett straffslag.

Ett straffslag som kan tända något form av hopp igen. Skarpskytten Jesper Schiöler, som brukar få förtroendet när det kommer till just straffslag, kliver fram och tar sig an uppgiften trots ett öronbedövande ljud från hemmapubliken och den pressade situationen.

Schiölers försök går i plexiglaset och Liljas Arena andas ut.

 

Vi fortsätter trycka på och tvingar Nybro att ta en utvisning efter att Mantler har lämnat sin målbur. Lite mindre än två minuter återstår och Östersund ska spela med sex spelare mot Nybros fyra. Med största sannolikhet vår sista möjlighet att skapa en chans för en kvittering och därmed ta oss tillbaka till kampen om förstaplatsen. 20 sekunder in i powerplayet kvitterar Henrik Marklund matchen. Samtidigt sprids det runt läktaren och spelarbåsen att Halmstad har kvitterat mot Hudiksvall. Vi är alltså just nu i förarsätet igen, med endast en minut och 16 sekunder kvar att spela.

 

Som tidigare nämnt var Nybro tvungna att ta tre poäng för att ha en chans att vinna serien.

När vi kvitterar tvingas därmed Nybros tränare att plocka ut sin målvakt för att försöka få in ett ledningsmål, trots att ställningen i matchen är lika. Den ungefärliga minut som spelas med ett gapande Nybromål, kändes nog för de allra flesta som en hel hockeymatch bara den. Gör vi mål är platsen i HockeyAllsvenskan ett faktum, gör Nybro mål har de chansen att knipa platsen istället. Gör inget av lagen mål väntar förlängning och ett avgörande som även baseras på resultatet i Halmstad. Nybro trycker på med sin extraspelare och skjuter ett skott mot en Isak Mantler utan klubba, som går i målramen och ut. Pucken hamnar sedan bakom Mantlers mål, där kaptenen David Westlund lyckas gräva fram pucken. Med tre sekunder kvar av ordinarie speltid skickar han iväg en puck från sin egen mållinje mot ett tomt mål, utan att ens hinna titta upp eller sikta. De två sekunder som följer är otroligt långsamma och Liljas Arena tystnar. Till slut landar pucken vid Nybros blålinje och hittar sin väg in i målet. Klockan stannar på 19:59.

 

Ögonblicken som följer är för spelare, ledare, tillresta supportrar och TV-tittare väldigt oklara. Ingen förstår riktigt vad som har hänt eller vad de ska ta sig till. Carl Skärström kastar upp sin klubba på läktaren, Felix Lidgren flyger in i sargen med huvudet först, Axel Olsson har klättrat upp på sargen och allting är en stor grön röra. Domaren släpper pucken utan några tekare framför sig och tutan ljuder. Östersunds Ishockeyklubb är i HockeyAllsvenskan.

 

Avslutning

Vi spelade mer än 205 000 sekunder ishockey under säsongen 2021/22. Ingenting kunde avgöras förrän i den absolut sista sekunden. Det är ett slut på en kvalserie och en hockeysäsong som saknar motstycke. Det är en film som inte går att skriva. Det är en sporthändelse för historieböckerna.

Det finns inte ord att sätta på vad det här betyder för alla inblandade. Däremot finns det bilder. Bilder som visar på den enorma mängd passion det finns för den här klubben.

Bilder från isen och bortastå i Liljas Arena, O’Learys i Östersund och diverse TV-soffor. Bilder från baksidan av Östersund Arena morgonen efter och Badhusparken kvällen därpå.

I mer än ett årtionde har vi tillsammans kämpat och jobbat mot ett enda mål. Att Östersund och Jämtland ska ha ett lag i HockeyAllsvenskan. Att Östersunds IK ska få mäta sig med några av de största klubbarna Sverige har att erbjuda. Till slut gjorde vi det.

 

 

Vi från Östersunds Ishockeyklubb vill rikta ett stort tack till alla spelare, ledarstaben, funktionärer och såklart er som läser det här just nu. Ni som stöttar oss i ur och skur och har funnits kvar trots de jobbiga stunderna. Ni som skapade en helt magisk stämning i Östersund Arena och en folkfest i Östersund. Ni som slöt upp när det behövdes som mest.

Vi måste självklart också lyfta fram Presidenterna, som match efter match såg till att spelarna hade en extraspelare i ryggen. Det är er vi unnar att få se lag som Djurgården, AIK, MoDo, med flera, komma till Östersund Arena allra mest.

 

Arbetet inför framtiden och vår debut i HockeyAllsvenskan är redan på god väg och vi ser fram emot att dela med oss av truppbygget för kommande säsong och allt annat som händer runt klubben just nu. Vi är absolut inte färdiga på något plan och gör oss redo för att göra ytterligare avtryck i Hockeysverige. I höst och vinter ses vi i Östersund Arena igen och skapar nya minnen tillsammans.

 

Tillsammans är vi ÖIK!

 

 

Skrivet av: Charlie Andersson