Lagbygget 22/23

Lagbygget inför vår första säsong i HockeyAllsvenskan börjar ta form. En del spelare lämnar, en del stannar och en del nya ansikten läggs till i truppen som tog det historiska klivet upp. Vi tänkte nu uppdatera er med alla nyheter kring truppen så här långt och även få några synpunkter från sportchef Per Tagesson.

Vi vill också tydliggöra att truppen ännu inte är färdigställd och att en del spelare från föregående säsongs trupp inte är klara för att varken lämna eller stanna kvar, vilket innebär att dessa inte är medräknade i listorna nedan.

 

Spelare som lämnar ÖIK:

Linus Marcko, målvakt (klar för Surahammars IF)

Hugo Marklund, målvakt (klar för GSK Hockey)

Johan Grönquist, back (ny klubb ej klar)

Niklas Nilsson, back (ny klubb ej klar)

Roope Reini, back (ny klubb ej klar)

Elias Bjuhr, forward (avslutar karriären)

Christian Hägg, forward (klar för Väsby HK)

Felix Lidgren, forward (klar för HC Dalen)

Linus Lundström, forward (klar för Visby/Roma HK)

Axel Olsson, forward (klar för Väsby HK)

Jesper Schiöler, forward (ny klubb ej klar)

 

Östersunds IK vill rikta ett stort tack till alla dessa herrar för deras insatser i ÖIK-tröjan! Ni kommer alltid att förbli i föreningens historieböcker som en del av truppen som förde oss upp till HockeyAllsvenskan! Lycka till framöver!

 

Spelare som stannar kvar i ÖIK:

August Hansson, back

Linus Rotbakken, back

Albin Runesson, back

David Westlund, back

Jesper Fastesson, forward

Casper Larsson, forward

Henrik Marklund, forward

Johan Mörnsjö, forward

Oscar Pentler, forward

Erik Rainersson, forward

 

Det är alltså totalt tio spelare som hittills har kritat på för ännu ett år i ÖIK-tröjan. En liten extra speciell duo har vi i backen August Hansson och forwarden Jesper Fastesson, då båda två är ÖIK-are sedan barnsben och nu alltså har gått igenom hela föreningen från skridskoskolan upp till A-laget och får nu också ett HockeyAllsvenskt kontrakt. Även forwarden Casper Larsson, som anlände till vårt hockeygymnasium från Åmåls SK som juniorspelare, får fortsätta sin mångåriga sejour i Jämtland och ÖIK. Vi har också en del mer rutinerade spelare där flertalet har tidigare erfarenhet från spel i HockeyAllsvenskan. Totalt kan vi räkna ihop över 600 matcher spelade i serien mellan de nuvarande förlängningarna, plus ett antal matcher i SHL.

 

Nyförvärv:

Samu Perhonen, målvakt

Finske Samu Perhonen kommer senast från spel med Odense Bulldogs i den danska högstaligan och har över 120 matcher i Liiga, den finska högstaligan, på sin meritlista. Den 196 centimeter långe 29-åringen har sju raka säsonger bakom sig i Liiga och kan även stoltsera med att ha blivit vald i NHL-draften, då Edmonton Oilers draftade honom i den tredje rundan år 2011.

 

Foto: Kasper Glintberg

 

Oscar Eriksson, back

Högerskytten Oscar Eriksson har trots sin ringa ålder hunnit med att spela för flertalet klubbar i både HockeyAllsvenskan och SHL. 22-åringen valde att stanna kvar i moderklubben Skellefteå AIK under sin tid som junior och har de två senaste säsongerna tillhört klubbens representationslag, där han utöver ett antal matcher i SHL har blivit utlånad till diverse HockeyAllsvenska klubbar. Efter ett lån på 22 matcher med BIK Karlskoga flyttade han över från Skellefteås organisation till Troja/Ljungby och avslutade säsongen där. Totalt har den 189 centimeter långa backen 53 matcher i HockeyAllsvenskan på sitt CV och fler ska det nu alltså bli i ÖIK-tröjan.

Foto: Fredrik Skog, Brightphoto

 

Emil Forslund, forward

Snabbskrinnaren Emil Forslund ansluter till ÖIK från Växjö Lakers i SHL, där han spenderat de två senaste säsongerna. På meritlistan har Forslund inte bara en uppflyttning med Tingsryd AIF från HockeyEttan till HockeyAllsvenskan 2015, utan också ett SM-guld med Växjö 2021. Högerskytten har fyra raka säsonger med SHL-spel i ryggen och har samlat ihop ca. 200 matcher i ligan. Det har även blivit 150 matcher i HockeyAllsvenskan, vilket innebär att 28-åringen bidrar med stor rutin från spel i de högre divisionerna.

Foto: Bildbyrån

 

Kimi Koivisto, forward

Den andra finländaren in i truppen är Kimi Koivisto, som senast kommer från spel med KooKoo i den finska högstaligan. 29-åringen har flertalet år i Liiga bakom sig och flytten till Jämtland och Östersunds IK blir Kimis första säsong utanför det finska seriesystemet. I sju raka säsonger har han huserat i Liiga och lämnar ligan med över 260 spelade matcher. Innan dess spelade Kimi i finska andraligan, Mestis, där totalt 140 matcher genomfördes.

Foto: Ella Taponen

 

Jeremias Lindewall, forward

Från ligakonkurrenten MoDo Hockey hämtas Sollefteåsonen Jeremias Lindewall. Han är, likt tidigare nämnda Samu Perhonen, NHL-draftad av Edmonton Oilers, då han draftades i den sjunde rundan av 2020 års draft. Gymnasietiden spenderas i just MoDo där 20-åringen redan efter ett par år fick chansen i representationslaget och har trots sin unga ålder redan gjort över 70 matcher i HockeyAllsvenskan. Den senaste säsongen blev den 187 centimeter långa ytterforwarden, efter 37 matcher med MoDo, utlånad till Örnsköldsvik HF i HockeyEttan. Där tog poängskörden rejäl fart och efter 26 poäng på 18 matcher i grund- och vårserien, var han en viktig kugge för ÖHF när man höll sig kvar i HockeyEttan, då Jeremias producerade 24 poäng på 10 matcher i kvalserien.

Foto: Mattias Mårdner

 

Fredrik Strömgren, forward

Det första nyförvärvet att skriva ett kontrakt i HockeyAllsvenskan med ÖIK var Jämtlänningen Fredrik Strömgren. Med IFK Strömsund som moderklubb och efter att ha spenderat gymnasietiden i ÖIK:s regi, blir övergången till oss alltså en hemkomst för 23-åringen, som senast kommer från spel med Nybro Vikings IF. Trots en yngre ålder har Fredrik under de två senaste av sina totalt fyra säsonger med Nybro varit assisterande lagkapten. Han är även erkänt duktig i tekningscirkeln, då han den gångna säsongen hade bäst tekingsprocent i hela södra HockeyEttan, med hela 60,92%.

Foto: Leif Hellerin

 

Guillaume Leclerc, forward

Fransmannen Guillaume Leclerc är det senaste nyförvärvet till truppen och kommer senast från spel i slovenska HK Olimoija Ljubljana i ICEHL. 26-åringen har hunnit med att spela juniorhockey i hemlandet Frankrike, spelat på college i USA, samt professionellt spel i Frankrike, Slovakien, Tyskland, Danmark och Slovenien. Nu går flyttlasset alltså till Sverige för första gången. Centern från Dijon har en imponerande poängskörd i såväl juniorlandslag som professionella ligor och har även representerat sitt Frankrike i över 80 seniorlandskamper. Det finns ett flertal pokaler i troféhyllan hos Guillaume, bland annat två franska U18-mästerskap med Amiens, VM-medaljer i både brons och guld i U20-landslaget, samt ett mästerskap i NCAA:s östra konferens. När man går igenom meritlistan sticker säsongen 2018/19 ut lite extra, då hans Grenoble blev franska mästare samtidigt som Guillaume vann poängligan och vart utsedd till bästa franska spelare i Ligue Magnus. Den gångna säsongen slutade han också som mästare, då han med sina 41 poäng på 44 matcher hjälpte Ljubljana till ett slovakiskt mästerskap.

Foto: X.Laine / FFHG

 

Sportchef Per Tagessons kommentar om lagbygget så här långt:

– Efter en lite trög start så känns det som vi har kommit igång med ett intressant lagbygge. Vi behåller en stabil stomme från fjolårstruppen, där det finns gott om potential att leverera även en nivå högre, kryddat med spännande nyförvärv. Vi har några pusselbitar kvar att hitta innan vi känner oss helt nöjda.

 

På våra sociala medier uppdateras lagbygget och mycket annat som sker i klubben löpande, så det enklaste och bästa sättet att hålla koll på alla nyheter är att följa oss där!

Facebook: Östersunds Ishockeyklubb

Instagram: @OstersundsIK

Twitter: @OstersundsIK

TikTok: @OstersundIK