Ledarstab U16 Regional och Juniorlag

Juniorsportchef Christer Dahlén har sytt ihop en i stort sett färdig ledarstab för U16 Regional och samtliga juniorlag för säsongen 2022/23. Det är en del av förra säsongens ledare som blir kvar, samt några nya ansikten. Nedan kommer alla lags nuvarande uppsättning och även intervjuer med ett par nya ledare!

U16 Regional

Huvudtränare: Jonas Grip

Ass. tränare: Jerker Svensson Magnusson, Fredrik Olofsson & Markus Boije

Lagledare: Håkan Grafström

Materialförvaltare: Ulf Granqvist

Östersunds IK startar på nytt ett lag i den högsta serien inom U16-hockey, U16 Regional Norr och huvudtränare blir Jonas Grip, som har varit aktiv som ledare inom ÖIK i flertalet år. Säsongen 21/22 var Jonas huvudtränare för J18 Division 1. Med sig får han en kvintett ledare som följt laget under många år.

J18 Division 1

Huvudtränare: Christer Lidström

Ass. tränare: Peter Rosengren

Lagledare: Maria Wilén, Ann-Sofie Boman & Alicia Boman

Materialförvaltare: Jonas Magnusson & Jerry Norberg

Christer Lidström kom till ÖIK under förra säsongen genom sin utbildning på Birka Folkhögskola och var då med på olika sätt inom skol- och juniorverksamheten. Nu tar han över rollen som huvudtränare för J18 Division 1, efter tidigare erfarenhet som ledare för olika A-lag som Partille HK och Sollefteå HK. Med sig får han klasskamraten Peter Rosengren, som har tidigare erfarenhet av ledarskap i Malmö Redhawks J20-lag. Även här medföljer ett gäng ledare som varit med gruppen under tidigare säsonger.

J18 Regional

Huvudtränare: Anders Selin

Ass. tränare: Charlie Andersson & William Sandström

Lagledare: Cia Renner & Per Karlsson

Materialförvaltare: Niklas Andersson (Tillfälligt)

Huvudtränare för J18 Regional blir ett helt nytt ansikte för ÖIK i Anders Selin, som också kommer att vara ansvarig över skolverksamheten. En intervju med Anders där ni får veta mer om honom kommer längre ner i artikeln! William Sandström blir även han ett nytt ansikte, iallafall på ledarsidan. William har spelat ungdoms- och juniorhockey inom ÖIK, men går nu alltså över till en ledarroll för första gången och blir assisterande tränare tillsammans med Charlie Andersson, som gör sitt andra år med J18 Regional. Resten av staben gör också sitt andra år med laget.

J20 Regional

Huvudtränare: Kjell-Ivar Lundholm

Ass. tränare: Ej tillsatt.

Lagledare: Daniel Trapp

Materialförvaltare: Peter Eklund

Sist men absolut inte minst har vi J20 Regional, som även dem får ett helt nytt ansikte till huvudtränare i Kjell-Ivar “Kjelle” Lundholm. Kjelle kommer också att ha fler roller inom ÖIK, en intervju med honom kommer längre ner i artikeln! Det förs dialoger med olika kandidater till rollen som assisterande tränare, i skrivande stund finns det ännu ingen tillsatt på den posten. Daniel Trapp blir kvar som lagledare för andra säsongen i rad och Peter Eklund kliver upp från J18 Regional som materialförvaltare.

 

Nedan följer alltså intervjuer med två nya huvudpersoner inom ÖIK:s juniorverksamhet, samt kommentarer från Christer Dahlén!

Anders Selin

Kommentar från Christer Dahlén: Jag har haft kontakt med Anders över en lång tid och hela tiden bevakat hans intresse för att eventuellt flytta till ÖIK en dag. Nu när Jörgen Själin har valt att flytta till Leksand så passade det helt perfekt att konkretisera dialogen med Anders och jag är väldigt tacksam över att han valde att tacka ja till vårt erbjudande. Anders kommer passa väldigt bra in i vår verksamhet då han drivs av att utveckla ungdomar till att bli bra hockeyspelare och människor.

Välkommen till Östersunds IK Anders!

– Tack så mycket!

Berätta lite om dina första intryck av Östersunds IK och tankarna inför flytten upp?

– Första intrycket är att det är en klubb som är på gång och att det finns en enorm potential, både i faciliteter och i drivet och engagemanget hos folket som finns kring hockeyn här, så jag har fått en väldigt positiv bild av föreningen.

Du tar ju över rollen som ansvarig över skolverksamheten i ÖIK, kan du utveckla lite vad den rollen innebär?

– Det är ganska brett och varierar från klubb till klubb, men först och främst handlar det om att ta hand om eleverna på hockeygymnasiet, samt att scouta och rekrytera nya elever. Det handlar även om att träna eleverna i praktiken på morgnar och att sätta ihop lag av det på kvällstid till juniorverksamheten. Sedan ska man se till att dom mår bra, äter bra och ge dem förutsättningar för att utvecklas på bästa sätt. Det är riktigt roligt att hålla på med och det är verkligen något jag brinner för.

Du har tidigare erfarenhet av just den rollen i stockholmsklubbarna Huddinge och AIK, hur har dom åren varit för dig och hur kommer det sig att en Sollefteåbo hamnade i huvudstaden?

– Det har varit väldigt bra och utvecklande för mig. Det började med att jag gick på gymnastik- och idrottshögskolan, samtidigt som jag var aktiv som spelare i Huddinge, för att få alla utbildningar och legitimationer som behövs för att jobba med det här. Sedan fick jag tjänsten på Huddinges hockeygymnasium när han som hade den tidigare slutade, så mina tre sista år på högskolan kombinerade jag studierna med att vara ansvarig över skolverksamheten i Huddinge, innan jag drev det på heltid i två år. I en lite mindre klubb som Huddinge blir man lite mer allt-i-allo, vilket var väldigt utvecklande. Att sedan komma till AIK kändes som ett steg i rätt riktning. Det blev ett större utbyte praktiskt för mig själv då vi var fler ledare, vilket gjorde att man alltid kan bolla med andra ledare om olika saker. Det känns som att jag har fått det bästa av två världar och kan dela med mig av mina erfarenheter nu i ÖIK.

Vad fick dig att lämna stockholmsområdet och flytta upp till Jämtland och ÖIK?

– Jag är ju inte stockholmare egentligen utan både jag och min fru är födda och uppvuxna i Sollefteå. Vi har en son som fyller fyra år snart och vi kände väl att det var dags att komma lite närmare rötterna och en förhoppningsvis tryggare miljö. Sedan gillar vi vintern allihop och vintern i Stockholm är kanske ingenting att hurra över, så vi ville komma närmare snön, fjällen, skidåkning och allt vad det innebär. Frun fick ett jobberbjudande här och i samband med det hörde jag av mig till ÖIK och märkte att det fanns intresse, vilket gjorde beslutet enkelt för oss.

Du efterträder Jörgen Själin, som har haft den här rollen i ÖIK under många år och har varit väldigt uppskattad inom föreningen på flera olika plan, har ni haft någon dialog om verksamheten som har varit tidigare, isåfall hur ser du på den?

– Jag känner Jörgen sedan tidigare, då alla som jobbar med det här träffas minst en gång per år på utbildningar via förbundet. Vi har bollat lite hur det har varit både för mig och för honom, men något konkret snack om verksamheten har det väl inte riktigt blivit. Däremot har jag nu fått ta del av scheman och rutiner och de kommande dagarna ska jag börja sätta mig in i allting ordentligt.

Du blir också huvudtränare för ÖIK:s J18 Regional-lag, vilket du har varit även i Huddinge, hur ser du på den uppgiften och ser du redan nu några målsättningar för lagets säsong?

– Målsättningar för säsongen ska vi som ledarstab och lag komma överens om tillsammans, men spontant känns det som att vi kommer att sikta på J18 Allsvenskan. Sedan hur vi tar oss dit, delmål på vägen och så vidare får vi komma överens om när vi samlas hela gruppen.

Du som har jobbat i Huddinge som spelar i HockeyEttan och i AIK som spelar i HockeyAllsvenskan, vad är skillnaderna mellan föreningar som har lag i de olika serierna om man tittar just på juniorverksamheten?

– Av min egna erfarenhet i Huddinge och AIK blir man lite mer specialiserad när man jobbar i en förening som har ett lag i de högre serierna. Nu när ÖIK får ta på sig en större kostym och det kommer in någon till i staben kan vi bli lite spetsigare i det vi gör. Alltså att samma person inte behöver ha ett finger med i spelet överallt, som det enkelt kan bli i mindre föreningar. Det tror jag kan vara riktigt värdefullt. Sedan blir det såklart ett steg upp på alla plan när man har ett A-lag i en högre serie än tidigare.

Vad hoppas du få ut av din tid i ÖIK?

– Jag vill fortsätta utvecklas som ledare och människa först och främst. Det ska bli roligt att få ha ett lite större ansvar jämfört med det jag hade i AIK och få sätta lite av min prägel igen. Att få jobba med nya spelare, nya ledare, en ny playbook och mycket annat nytt är i sig väldigt utvecklande bara det. Som jag sa tidigare vill jag också komma lite närmare rötterna här uppe.

Anders Selin

Kjell-Ivar “Kjelle” Lundholm

Kommentar från Christer Dahlén: Då ÖIK fredagen den 29 april tog ett historiskt kliv upp i HockeyAllsvenskan förstod jag att vi var tvungna att förstärka vår juniorverksamhet. Via kontakter dök Kjelles namn upp och jag tog snabbt kontakt för att kolla intresse, därefter gick det fort. Kjelle är van att jobba i en mindre förening med många parallella uppgifter vilket passar oss väldigt väl. Han står för noggrannhet och kvalité och är otroligt seriös vilket är väldigt viktigt i en mindre förening med begränsade resurser. Jag är otroligt glad över att Kjelle valde att skriva på för Östersunds IK.

 

Välkommen till Östersunds IK Kjelle!

– Tackar tackar!

Vad är dina första intryck av ÖIK och hur går tankarna inför flytten?

– Första intrycket är att det är ett bra driv runt klubben. Jag har varit i regionen i flera år och har alltid haft intrycket av ÖIK att man vill någonstans både med junior- och seniorverksamheten. Det ska bli jättespännande att komma ner i augusti!

Du kommer att ha flera olika roller inom ÖIK, där du bland annat kommer att vara instruktör på skolverksamheten och huvudtränare för J20 Regional, vad säger du om dessa uppgifter?

– De bitarna är rätt familjära för mig, i och med att jag har gjort samma sak i Piteå i fem år. Det blir ett steg upp såklart nu när det är NIU-verksamhet och en allsvensk klubb. Det gäller för mig att vara på tå från start och vilja göra bra saker, vilket jag är väldigt motiverad till att göra.

Sedan kommer du även jobba med olika frågor på ungdomssidan också, kan du utveckla lite vad det innebär?

– Jag ska jobba som sportslig kompetens mot ungdomsverksamheten. Jag vet hur det är att vara i en mindre förening där man får ro med alla åror och det kan vara tajt med istider och så vidare. Jag tror att min erfarenhet kan hjälpa till att effektivisera ÖIK:s ungdomsverksamhet.

Du kommer senast från Piteå, där du hade en liknande roll till den du kommer att ha i ÖIK, vad fick dig att söka dig hit?

– Det är ett steg upp som jag sa tidigare, för mig är det framförallt NIU-verksamheten som drar hårt. Att vara i samma förening i fem år som jag har varit nu hör inte till vanligheterna heller så det kändes som rätt läge för mig att ta kliv framåt i karriären.

Hur noga följde du A-lagets resa upp till HockeyAllsvenskan?
– Jag har följt HockeyEttan i många år, inte minst för att A-laget i Piteå spelar där. Slutet av kvalserien var ju helt sjukt, även om jag inte var något ÖIK-fan då så satt jag och uppdaterade matchen frenetiskt. Det är roligt för hockeyn uppe i norr att få ett lag till i HockeyAllsvenskan, det behövs mer representation här uppe.

J20-laget är ju alltid en viktig pusselbit i den sportsliga verksamheten eftersom det ofta skickas upp spelare till A-laget av olika anledningar. Nu kanske den pusselbiten blir ännu viktigare med ett A-lag i HockeyAllsvenskan. Är det något du som tränare kommer försöka förbereda och jobba med spelarna för?

– Det är också en punkt som spelar in i att ÖIK var ett bra alternativ för mig, vi har haft ett arbetssätt i Piteå där vi har varit väldigt framgångsrika med att slussa spelare till A-laget och även till andra lag och ligor. Nu när jag kommer till en allsvensk klubb behöver ju mitt arbetssätt bli ännu mer effektivt och noggrant. Min utgångspunkt är att mina spelare ska vara tränade för att kunna spela i HockeyAllsvenskan.

ÖIK:s J20-lag har länge haft målsättningen att tävla om en plats upp till den högre serien, J20 Nationell. Det var några år sedan vi sist var med i kvalspelet upp, känner du så här tidigt att det kommer vara ett mål för er även kommande säsong?

– På rätt sätt ska det bli ett mål. Vi som lag och ledarstab ska inte vara där i augusti, utan det handlar om att vara skickliga på att utveckla varandra. Såklart är målsättningen att ta oss till J20 Nationell, men det ska göras på vårat sätt, genom att utveckla spelare och ledare så effektivt som möjligt.

Vad hoppas du få ut av din tid i ÖIK?

– Att vi ska ta steg sportsligt och att kunna utveckla spelare som klarar av att spela i HockeyAllsvenskan. Sportsliga resultat kommer från att du utvecklar spelarna, så kan vi göra den dagliga verksamheten så bra som det bara går kommer resultaten på köpet. Jag kommer ju med nya ögon och ett nytt arbetssätt, så jag tror och hoppas att vi kommer ha högt i tak och kan ha en dialog med varandra i hela föreningen. Att ledarna för A-laget och andra lag i föreningen kan hjälpa mig och jag kan hjälpa dem. Förhoppningsvis under mina två år som jag har skrivit på för kan J20-laget ta klivet upp till J20 Nationell, på grund av spelarutvecklingen, samtidigt som resten av juniorverksamheten tar steg och hockeygymnasiet blir ännu mer attraktivt. Som Lycksele-bo i grunden ska det också blir roligt att komma till en lite större stad än både Lycksele och Piteå!

Kjell-Ivar Lundholm

Östersunds IK önskar alla nya och gamla ledare ett stort lycka till under säsongen 2022/23!