Hänt i veckan: Norra #8

Det har varit en intensiv vecka med tre omgångar i HockeyEttan Norra.

Onsdagens omgång kändes mest som en liten förrätt till vad som komma skall. De sex överst placerade lagen i tabellen vann mot lagen på den nedre halvan av tabellen. Värt att notera där är Kalix 1-0 seger borta mot Kiruna. En tung förlust för hemmalaget Kiruna som därmed är borta från kampen om platserna till AllEttan. Piteå hade svårt att ladda om efter segern mot Asplöven utan besegrade SK Lejon först efter förlängning. Asplöven, Sundsvall och Östersund gjorde det de behövde för att ta sina tre poäng och inte mycket mer i sina matcher. Örnsköldsvik fortsatte vara målglad då man vann med 6-2 mot Brunflo.

Tre raka nollar för Tim Juel

Det var helgens matcher som var huvudrätten då många av topplagen mötte varandra i heta möten. Östersund och Sundsvall är helgens vinnare då man vann båda sina hemmamatcher och är mer eller mindre klar för AllEttan. Östersund imponerar stort då man först besegrar Asplöven med 4-0 och följer upp det med hela 7-0 mot normalt försvarsstarka Kalix. Lägg till där 3-0 segern mot Teg i onsdags så har Tim Juel hållit nollan tre matcher i rad. -Det är ingen konst att spela bra när alla hjälps åt som i helgen, säger Tim Juel till Östersundsposten.

Sundsvall visade också klass i helgen när man besegrar tabellettan Piteå med 5-2 och följer upp det med en stabil 2-0 seger mot Kiruna. – Skönt. Vi visste att vi var tvungna att vinna de här två matcherna, säger lagkaptenen Tommy Stenqvist till Sundsvalls Tidning.

Fyra lag mot AllEttan

Piteå är kvar i tabelltopp trots att man fick med sig endast två poäng i helgens bortamatcher mot Sundsvall och Örnsköldsvik. Asplöven hämtade sig snabbt efter 0-4 förlusten mot Östersund och körde över Brunflo med 8-0. Piteå är helt klara för AllEttan. Östersund lär säkra sin plats mot formsvaga Brunflo i nästa omgång. Sundsvall och Asplöven har tuffa matcher mot Örnsköldsvik samt Kalix i nästa omgång men i sista omgången tar Sundsvall emot Teg på hemmaplan och Asplöven möter SK Lejon. Det räcker med en poäng för både Asplöven och Sundsvall i de två kommande matcherna och det bränner dem inte så vi kan räkna med dem båda i AllEttan.

Sista platsen till AllEttan

Kampen om den sista platsen till AllEttan står då mellan Örnsköldsvik och Kalix. Kalix vann på lördagen mot Brunflo med stabila 4-2. Söndagens match mot Östersund gick i moll då man föll med klara 0-7. Så här sammanfattar Kalix coach Petter Christoffersson matchen på Kalix hemsida: – Hockey är en sport med små marginaler! Marginalerna var inte på vår sida.  I inledningen av perioderna var vi ängsliga och släpper in mål.

Stökigt i Örnsköldsvik

Örnsköldsvik gick en rejäl holmgång mot Piteå på söndagen med matchstraff för båda lagen och ett avgörande först efter straffläggning där Johannes Tornberg sätter den avgörande straffen för Piteå.  Viktig poäng för Örnsköldsvik som ligger två poäng efter Kalix med en match mindre spelad. Den matchen spelar man på Måndag då man möter Kiruna i veckans Match.. Örnsködsvik saknar tre viktiga spelare mot Kiruna. Niklas Nordenberg och Oscar Johansson som är avstängd samt David Gunnarsson som åkte på en befarad hjärnskakning efter att ha blivit tacklad av Piteås Marcus Sandström.

Örnsköldsvik är det lag med klart mest femmor i serien, sex stycken har det blivit och man har nästan dubbelt så många utvisningsminuter i snitt än Sundsvall som är det lag som varit minst utvisad.

Örnsköldsvik och Kalix har i de två sista omgångarna likvärdigt motstånd då Örnsköldsvik avslutar med matcher mot Sundsvall, hemma och Östersund, borta. Kalix möter Asplöven, borta och Piteå, hemma.

Sollefteå bröt förlustsvit

I de nedre regionerna så har Sollefteå efter fjorton raka förluster  tagit två raka vinster när man i helgen vann mot Vännäs och SK Lejon. SK Lejon är ny tabelljumbo då man i helgen förlorade mot sina bottenkolleger Teg och Sollefteå.

 

// Mathias Jonsson.