Hänt i veckan: Allettan Norra #3

Ännu en intressant vecka i Norra Allettan med många spännande matcher och resultat.

Matcher i all ära men de stora snackisarna denna vecka är förstås Östersund och Kiruna som båda väljer att sparka sina tränare efter svaga inledningar på vårserierna. Östersunds Lars Molin var hyllad som succetränare efter lagets fina höst som ledde till serieseger i Norra serien. Efter en tung start med endast en poäng fyra matcher så väljer man att entlediga Molin och tills vidare tar Jörgen Själin över ledarskapet tillsammans med sportchefen Mikael Eriksson. – Den svaga starten på Allettan gör att vi anser att en förändring krävs för att nå föreningens målsättning, säger Klubbchef Kjell-Åke Andersson till lagets hemsida.

Sandlin får lämna Kiruna

Kiruna har även startat serien överraskande svagt och efter tre raka förluster i vårserien så väljer man att förändra ledarstaben. Tomas Sandlin lämnar föreningen och Joel Törmä tar över huvudansvaret. – Ett väldigt tråkigt slut på en annars framgångsrik och lärorik tid tillsammans. Den sportsliga situationen vi hamnat i är någonting som varken vi eller Tomas är tillfreds med vilket föranleder beslutet, säger Kirunas sportchef Mattias Älvero till lagets hemsida.

Målkalas för Väsby

Nu till det sportsliga och Östersund med ny tränare skulle väl kunna få till det på hemmaplan då man gästades av Väsby och Haninge. Östersund får verkligen en mardrömsstart då man redan efter tolv minuter ligger under med 0-3 mot Väsby. Resten av matchen handlar det verkligen om öppna svängdörrar där hemmalaget hämtar upp 0-3 till 3-3 och man har även ledningen med 6-5 men när slutsignalen går så står det osannolika 6-9 på resultattavlan. – Vi kan ge spelarna stöd men inte utföra det de ska göra ute på isen. Den delen måste de banne mig klara av själva, sa en mycket besviken sportchef Mikael Eriksson till Östersundsposten efter sin och Jörgen Själins första coachinsats. Calle Åsell noteras för sex poäng för Väsby. På söndagen tog Östersund äntligen sin första seger i AllEttan när man mötte tabelljumbon Haninge. Det var en kamp mellan två lag i stort poängbehov och spelet blev därefter. Östersund tog tillvara på en dubbelutvisning för Haninge där man gjorde två mål och därmed vände hotande förlust till en vinst med 2-1.

Två segrar för Sundsvall

Ett lag som haft en bra vecka är Sundsvall som efter debaclet mot Asplöven tog två raka segrar mot Kalix och Hudiksvall. Mot Kalix inledde man tveksamt och låg under med 0-2 efter första perioden. Två snabba mål i inledningen på andra perioden för hemmalaget vände på tillställningen och man kunde till slut glida ifrån till en trygg 5-2 vinst. Tuffare match på lördagen när man gästade Hudiksvall på lördagen. Efter en jämn drabbning kunde man till vinna med 3-2 där man hade greppet efter två perioder men Hudiksvall kom tillbaka starkt i tredje perioden och kunde mycket väl tagit poäng. Emil Fahlander matchvinnare för Sundsvall med två mål.

Tung helg för Asplöven

Asplöven hade en tung helg med endast en poäng hemma mot Huddinge och Visby. Efter förra helgens starka segrar mot Sundsvall och Hudiksvall kom det alltså ett bakslag för haparandagänget där man först blir nollad av Huddinge. – Vi gör ingen bra insats och bjuder på turnovers och spelar dem i händerna. De vinner fullt rättvist säger Asplövens tränare Urban Lahti till lagets hemsida efter 0-5 förlusten mot Huddinge. Mot Visby på söndagen så inleder man bra men Visby har bra moral och kämpar till sig oavgjort vid full tid och tar därefter hem bonuspoängen då man vinner straffläggningen. – Vi måste jobba hårdare och sätta målchanserna. Tufft att åka på förlust i den här matchen avslutar Lahti.

Olsson ny målvakt i Piteå

Piteå gjorde processen kort med Haninge och sex minuter in på andra perioden hade man ledning med 5-0. Resten av matchen transportsträcka då slutresultatet skrivs till 6-1. Piteå inleder matchen mot Väsby med klar dominans första perioden men då man inte får hål på gästerna så tar de för sig allt mer i matchen och det hela slutar med ett avgörande i förlängning där Isak Ahrling ser till att två poäng hamnar hos hemmalaget Piteå. Lånet från Modo, Marcus Olsson gör sina två första matcher i målet för Piteå.

Kalix har haft en tuff vecka då men efter förlusten mot Sundsvall förlorade sina hemmamatcher i helgen mot Visby(0-1) och Huddinge(1-3). Matchen mot Visby var en jämn tillställning med bra målvaktsspel där Sammy Gustavsson höll nollan för Visby. Mot Huddinge hade man inte mycket att hämta utan det blev en säker vinst för Huddinge.

Lagen från Östra seriens starka start

Huddinge har kommit igång bra och helgens bortasegrar mot Asplöven och Kalix imponerar. Visby har visat att man tänker vara med i racet och laget har spelat jämnt med lagen från norr med bra poängutdelning. Hudiksvall startade starkt men i hemmamatcherna mot Asplöven och Sundsvall blev det tufft även om man spelmässigt gör två bra insatser. Väsby åker på långresa och får med sig fyra poäng från matcherna mot Östersund och Piteå. En riktig boost för Väsby som därmed visade att de starka insatserna mot Huddinge inte var en tillfällighet.

Kirunas första seger

I den norra fortsättningsserien så tog Kiruna sin första seger när man med nya tränaren Joel Törmä vann med 4-2 mot Väsby. – Vi är väldigt nöjda med sättet som gruppen hanterar den här matchen. Vi var bestämda, jobbade hårt och höll oss till de ramar som vi kommit överens om. Vi var inte prickfria men definitivt ett steg i rätt riktning, konstaterar Törmä till Kirunas hemsida efter matchen.
Lejon har startat vår serien bra med 6-2 vinsten i onsdags som en rejäl skalp. Mot Teg borta var man på en väg mot en ny vinst då man hade en 3-0 ledning men Teg gjorde en stark vändning och vann till slut med 5-4. Sollefteå åkte på två tunga förlängningsförluster i veckan mot Teg och Brunflo och läget i tabellen börjar bli prekärt för ångermanlänningarna.