Ny serie – nya möjligheter

I Allettan Norra har lagen spelat sex eller sju omgångar och serien börjar sätta sig, att sia om utgången är dock minst sagt svårt då resultaten så här långt inte helt gått enligt förhandstipsen.

Ny serie innebär nya möjligheter och det har verkligen visat sig. Innan Allettan startade var det mycket snack om att norrlagen skulle köra över lagen från Östra serien, med undantag för Huddinge. Så har det de facto inte alls blivit, istället har lagen från Östra serien visat sig hålla hög klass och har utifrån de matcher jag sett all möjlighet att konkurrera med norrlagen även framöver.

Tittar vi på resultaten i den norra Allettan har hemmaplan än så länge inte varit en fördel så här långt, då 18 av 31 matcher slutat med bortaseger. Tittar vi på inbördes möten mellan de sex första lagen i tabellen så har alla matcher utom en slutat med bortaseger, enda hemmasegern kom till efter förlängning.

I de toppmatcher jag sett då bortalagen vunnit har gästerna helt enkelt spelat smartare än hemmalaget. Matcherna har med några få undantag bjudit på underhållande spel och mycket spänning, något som kan garanteras även i fortsättningen då varje poäng och placering gäller så mycket för att skaffa sitt lag en bra position inför playoff. Som ni säkert vet går vinnarna i de båda Allettorna till Hockeyettanfinalen medan tvåan och trean går direkt till playoff 2. Lag 4-8 börjar i playoff 1 och högre tabellplacering innebär fördel då man både får välja motstånd och har hemmaplansfördel.

Östersund vann Norra grundserien efter en suverän avslutning där man tog klara segrar mot flertalet toppkollegor. En serievinst som skapar förväntningar hos fans, media, sponsorer och inte minst dem själva. Östersund blev väldigt upphaussade inför starten av Allettan tack vare sin förstaplats och de ska såklart hyllas för sin rättmätiga serieseger, men hur intresserade var egentligen Piteå, Sundsvall och Asplöven av att vinna norra grundserien? Piteå tappade poäng här och där på slutet, Sundsvall ställde upp med ett halvt juniorlag i sista omgången och Asplöven hade en del skadeproblem där man säkert valde att vila en del spelare som kunde spelat om det hade gällt lite mer.

Östersund målades därför möjligen lite felaktigt upp som den stora favoriten från norr hos många, och dem själva verkar ha köpt det med hull och hår. Jag såg själv deras premiärmatch mot Hudiksvall där ett piggt bortalag enkelt vann mot Östersund som inte såg förberedda på att Hudiksvall var så pass bra som de är, ÖIK var nog mentalt inställda på en bekvämare resa.

Man hörde besvikelsen hos de duktiga kommentatorer som kommenterade matchen på webb-tv, de hade förmodligen, liksom lagets fans, laddat för denna premiärmatch flera veckor och hade nog räknat med en bättre premiärinsats, för matchen mot Hudiksvall skulle bara vara ett litet steg på vägen mot det stora målet, Allsvenskan. Finns väl inte mycket som är värre än att se sitt favoritlag underprestera. Att åka på en sådan käftsmäll i premiären kan vara tufft för en förening att hantera och kan även sätta sin prägel på resten av säsongen.

Nu gjorde man några spelmässigt ganska bra insatser de tre efterföljande matcherna, men när det skulle till att avgöras så saknades självförtroendet, och det var motståndarna som fick med sig poängen. Från föreningens sida valde man att entlediga Lars Molin, och nya tränaren Jörgen Själin fick i sin första match en mardrömsstart med ett tidigt 0-3 underläge mot Väsby, en motståndare som man bara ska slå men som man istället förlorar mot och släpper in hela nio mål. Det är en sak att förlora mot en taktisk driven motståndare där målvakten har sin dag, men nio insläppta mål på hemmaplan för Östersund oavsett motstånd i denna serie är ett hockeymässigt fiasko av stora mått.

Nu har Östersund repat sig och tagit två segrar där man endast släppt in ett mål. Jämtlänningarna har åtminstone tillfälligt fått lite andrum även om de fortfarande har mycket kvar att jobba med. Segern mot Sundsvall var dock oerhört viktig för dem rent självförtroendemässigt, inte minst inför fortsättningen!

Redan nu på söndag har ÖIK en tuff uppgift då man ställs mot Piteå i en match där laget måste höja sig en nivå till för att vinna. Ska bli intressant att följa Östersund och se om de kan hitta tillbaka till det spel och sköna känsla i laget som man hade i höstas, då blir man en farlig joker när det vankas playoff i början på Mars!

 

//Mathias Jonsson