De forna profilerna snackar upp den heta matchserien

Deras HA74 från Sävsjö befinner sig just nu i ett nervigt kval mot Hockeyettan, men assisterande sportchefen Viktor Torstensson och spetsforwarden Jonas Pontusson har mer gemensamt än så. Båda två har spelat i så väl Troja/Ljungby som i Mariestad.
Här snackar de upp mötet de två klubbarna emellan i playoff 3.

Spelarkarriären må vara över för Viktor Torstensson som numera är inblandad i lagbygget i det HA74-lag som kvalar mot Hockeyettan, men under sin tid ute på isen gjorde han sig känd som en enerverande retsticka med ett ständigt fladdrande munläder och inte helt tokiga handleder. Karriären inleddes i Troja/Ljungby där han figurerade under fem seniorsäsonger i allsvenskan (1999 till 2004) innan färden gick vidare ute i landet. Mellan 2008 och 2012 gjorde han fyra säsonger i Mariestad Bois och blev en publikfavorit i Katrinhallen med sin oömma spelstil.

Jonas Pontusson, som idag tillhör HA74s absoluta toppspelare, har en ännu mer sentida historik i de två föreningarna. Västeråsaren kom till Mariestad 2011 och gjorde fyra säsonger, varav de två sista som kapten, som firad poängspelare innan han under fjolårssäsongen var en del av det Troja/Ljungby-gäng som var snubblande nära att ta sig upp i Hockeyallsvenskan.

Det är två herrar som känner föreningarna väl och som följer dem på nära håll.

– Jag vill att det ska bli en tredje och avgörande match så jag kan åka till Ljungby och kolla, konstaterar Pontusson vars HA74 spelar egna kvalmatcher på så väl onsdag (Halmstad hemma) som fredag (Mjölby borta).

– Jag håller lite på båda lagen, jag har många kompisar i båda lägren. Jag vill egentligen inte heja på något, jag var där och kollade när lagen möttes i Allettan (Troja-seger 3-2 efter straffar /förf.anm), då gjorde Mariestad en klockren match.

Båda herrarna är ganska klara över hur matchserien kommer att se ut och vad som blir den stora nyckeln.

– Jag tror det kan bli en tight serie, Mariestad har mycket skicklighet i laget och de kan grisa på ett bra sätt, det sitter i väggarna där, säger Torstensson.

– Matchserien avgörs i Mariestad, de är hemmastarka i sin borg där de är riktigt grisiga och lite som Visby kan spela på gränsen. Men de måste vinna hemmamatchen, konstaterar Pontusson och tillägger med ett skratt:

– Jag har hunnit prata lite med båda lägren redan och jag vet att det finns några i Troja som inte uppskattar Filip Törnqvists spel.

 

Ettans mest underskattade spelare
Men som de flesta andra tror även de två herrarna att det i slutändan blir storfavoriten Troja/Ljungby som går segrande ur striden.

– De är så pass skickliga att de ska vinna, men jag tror inte att det blir enkelt. Att åka till Katrinhallen är svårt, det kan vara riktigt bra drag där. Troja ska vinna en sådan här matchserie, de har en så bra bredd, men samtidigt är det unga killar som ska bära Troja, varnar Torstensson.

– Det kommer bli roliga matcher att se på. Mariestad kommer få kämpa hårt. Det är stor press på Troja, men jag tror att de nyper den, menar Pontusson.

Hur tror du att laget påverkas av att komma in i den här matchserien som förlorare efter Hockeyettan-finalen?
– De tyckte själva att de var överlägsna i sista matchen men utan att få in pucken, jag känner igen det där, funderar forwarden och åsyftar fjolåret då Troja hade förtvivlat svårt att få in pucken.

– Men jag tror inte att det är något problem för Troja, de får ju en andra chans att komma till kvalserien. Att de förlorade finalen tror jag inte stör dem alls om jag ska vara ärlig. Men när jag var i Mariestad var det kul att åka och slå Vita Hästen, att slå storfavoriten, jag tror det är lite samma känsla för dem nu.

Så vilka blir egentligen nyckelspelarna i den här matchserien?
– Jens Holmström är den smartaste spelaren i hela ettan, han ser spelet bra och är placeringssäker. Jag tycker han är mest underskattad av alla, slår Viktor Torstensson fast.

– I Mariestad måste förstalinan producera och jag tror att det är viktigt att även bröderna Engqvist bidrar. Troja har ju bredden, är det bara en femma som gör mål borde de ta matchserien. Sebastian Benker och Stefan Söder är ju spets och Mattias Åkesson har varit grym i år har jag hört, menar Pontusson.

– Jag gillar Mariestads lag, de har verkligen fått till det. Det känns proffsigt där. Det är många som har klivit fram. Som Douglas Lögdahl, han är fruktansvärt skicklig. De har något bra på gång, summerar Torstensson.

Och för att stoppa in ytterligare en liten story i det hela, Viktor Torstensson har spelat tillsammans med Mariestad-tränaren Karl Helmersson. I både Mariestad och Troja/Ljungby.

– Han är ett kontrollfreak och väldigt noggrann. Det är kul att han har fått chansen och får göra sig lite av ett namn, han har alltid haft bra tankar.

 

//Mikael Mjörnberg