Inför premiäromgången av Hockeyettan Norra

En lång sommar följt av en utdragen försäsong lider mot sitt slut när tio av den norra seriens elva lag i helgen spelar sina premiärmatcher. Sollefteå står över den första omgången och spelar sin första match på onsdag.

Lördag 16/9 16.00 Östersund-Teg

Det råder inget som helst tvivel om vilket lag som är storfavorit i mötet när serien tjuvstartar under lördagen. Östersund vann samtliga möten lagen emellan den gångna säsongen och faktum är att Teg inte tagit poäng av Östersund sedan 2013. Östersunds har möblerat om i truppen efter fjolårets misslyckande i Allettan och ska ställa ett yngre och hungrigare lag på isen i år. Man behåller dock storstjärnan och den meriterade lagkaptenen Nils Bergström, som är Östersunds absolut viktigaste spelare. Under försäsongen har man spelat tre matcher mot Hudiksvall, där en av matcherna slutade med vinst. Försäsongsvinst blev det även mot Brunflo, samt förluster mot Timrå och Borlänge. En längre intervju med Östersunds sportchef Mikael Eriksson finns att läsa här.

Teg hade idel förluster under försäsongen innan man förra helgen avslutade med att vinna mot Vännäs i förlängning. Positivt för Teg är att man fått behålla större delen av stommen från fjolårets trupp, inklusive tränare Håkan Virtala. Sannolikheten är stor att Teg kommer husera i botten av tabellen, och lagkapten Kim Sehlstedt berättar här att man satsar på att vara som bäst i fortsättningsserien efter jul. För att Teg ska lyckas överraska under vintern krävs även starka insatser från målvakten Joakim Andersson, som har potential att bli ett utropstecken i vinter.

 

Söndag 17/9 16.00 Kalix-Kiruna

Hett Norrbottenmöte väntar när Kiruna gästar Kalix i den första omgången. Kalix vann båda mötena ifjol med uddamålet och får ses som favoriter inför söndagens match, detta trots att Kiruna vann mötet lagen emellan i distriktsmästerskapen för mindre än två veckor sedan med 3-1. Utöver DM-spel kan Kiruna se tillbaka på en stark försäsong. Man har vunnit två av tre möten med norska andradivisionslaget Narvik, vunnit ett dubbelmöte mot Luleå J20 och slagit Brooklyn Tigers med 8-2. Man har precis som förra säsongen en ung trupp kryddat med rutinerade pjäser i form av lagkapten Joni Liljeblad och nyförvärvet Heikki Puustinen.

Om Kiruna har imponerat under försäsongen har det sett aningen skakigare ut i Kalix. Man inledde med ett dubbelmöte mot finska Mestislaget RoKi som slutade med en seger på hemmaplan och förlust på bortaplan. Detta följdes upp av två förluster mot Asplöven, DM-förlust mot Kiruna och förlust på hemmaplan mot Piteå innan man slutligen vann returmötet med Piteå på bortais i tisdags. Trots de blandade resultaten under försäsongen kommer Kalix garanterat bli att räkna med när man nu börjar spela om poäng. I tränartrion Niklas Dahl, Petter Kristoffersson och Robin Lindqvist har man en imponerande kunskap på tränarbänken. Detta i kombination med seriens kanske bästa målvakt Christoffer Rifalk och seriens stabilaste back de senaste åren Johan Pettersson gör att Kalix inte kan räknas bort mot något motstånd.

 

Söndag 17/9 16.00 Boden-Piteå

På tal om hett möte i Norrbotten så blir drabbningen mellan Boden och Piteå utan tvivel premiäromgångens höjdpunkt. Att nykomlingen Boden får ta emot den stora antagonisten Piteå inför vad man kan anta blir en storpublik hemma i Björknäshallen blir en kickstart in i Hockeyettan för klubben. Lagen har mötts två gånger under försäsongen, dels i en träningsmatch och dels i finalen av poolspelet i distriktsmästerskapet. Båda matcherna vanns av Piteå, som tippades vinna serien på upptaktsträffen tidigare i veckan.

Utöver mötena med Piteå har Boden under försäsongen vunnit ett dubbelmöte mot SK Lejon, förlorat mot Mestislaget RoKi, Asplöven och Luleå samt vunnit mot Luleå J20. Boden må vara nykomlingar men på pappret mönstrar man ett imponerande lag. Från säsongen i division två tar man bland annat med sig Tommy Wargh, med meriter från både KHL och SHL, samt att man lyckats få etablerade spetsspelare som Viktor Sandberg, Johannes Tornberg, Christian Nyman, Henri Snäll och Sebastian Harlia att lämna sina seriekonkurrenter och flytta till Boden. Som om inte det vore nog har Viktor Lindgren, senaste i SHL-laget Rögle, i veckan blivit klar för klubben.

De senaste årens stabilaste topplag i den norra serien Piteå har gått som tåget på försäsongen, där den enda förlusten kom mot Kalix i tisdags. Man är favorit till att vinna serien och ställer återigen ett imponerande lagbygge på isen där hemvändande artisten Joakim Högberg sticker ut bland nyförvärven. Mer läsning om Piteå med sportchef Jonatan Glader finns här.

 

Söndag 17/9 16.00 Vännäs-Örnsköldsvik

Mötet mellan Vännäs och Örnsköldsvik blir intressant ur flera aspekter. Satsande Vännäs vill utmana om en placering högt upp i tabellen och Örnsköldsvik tippades som ett av dom absoluta topplagen av tränarna under upptaktsträffen. Under den gångna säsongen vann man två möten var och under försäsongen har Örnsköldsvik gått segrande ur båda träningsmatcherna.

Utöver matcherna mot Örnsköldsvik har Vännäs vunnit dubbla möten med Sollefteå, förlorat mot Björklöven samt vunnit ett av mötena mot Teg. Truppen är starkare än någonsin med nyförvärv som Joakim Törnqvist, Gustav Grundström, Gustaf Burström, Markus Hägglund och Petter Segersten. Man har ett stabilt målvaktspar och en intakt stomme av spelare från tidigare år, vilket fick nya tränaren Mattias Lund att på upptaktsträffen deklarerade att man satsar på att bli ett topplag. En längre intervju med Mattias Lund finns här.

I Örnsköldsvik menar man att i år äntligen ska bli året man kniper en plats i Allettan. Man har kvar samtliga sina offensiva toppspelare från tidigare år med Johan Nilsson, David Gunnarsson, Sebastian Magnusson och Anton Byström i spetsen, i år ackompanjerade av nyförvärvet Michal Zajkowski, som blir en av seriens stora attraktioner. Under försäsongen har man bortsett vinsterna mot Vännäs vunnit dubbla möten med Valbo och Sollefteå, samt förlorat finalen i distriktsmästerskapet mot MODO med 7-3. Mer läsning om Örnsköldsvik och årets satsning finns här.

 

Söndag 17/9 16.00 SK Lejon-Asplöven

SK Lejon och Asplöven säsongsdebuterar i vad som på förhand tippas bli toppen mot botten. Lejons trupp är för den utomstående ung och oerfaren, men sportchefen Tobias Carlsson anser här att man snarare bör se på truppen som hungrig, driven och utvecklingsbar. Lejons viktigaste spelare den kommande säsongen blir utan tvekan målvakten Oskar Sehlstedt som flyttar hem till Skellefteå efter spel både i allsvenskan med Oskarshamn och i den södra Hockeyettan med Nybro. Under försäsongen har Lejon vunnit ett dubbelmöte med Teg, förlorat två matcher mot Boden och en mot Piteå.

Asplöven har haft en hög spelaromsättning och satsar i år på en yngre och mindre namnkunnig trupp. Bland nyförvärven sticker dock Olov Lundqvist ut, som är tillbaka i klubben efter spel i Mora och Södertälje. Blir Haparandalagets finske stjärna Jarkko Hattunen poängkung? Det tippar åtminstone sportchef Urban Lahti här. Asplöven har varit aktiva under försäsongen och spelat många träningsmatcher mot blandat motstånd. Man har spelat dubbelmöten mot finska JHT och RoKi, som resulterade i en seger mot JHT och tre förluster. Utöver det har man vunnit dubbla möten mot Kalix samt mot Boden, Luleå J20 och Haparanda Hockey.

 

//Marcus Malmsten

 

Foto: SK Lejon