Stefan Kask siktar högt

24-årige Stefan Kask numera i Forshaga IF är spelaren som spåddes en lysande framtid som junior men på grund av motivationsproblem tog aldrig karriären riktigt fart förrän nu. Kask har bestämt sig för att satsa och målen är högt uppsatta för värmlänningen.

Stefans karriär tog fart i den lilla bruksorten Grums där han gick på hockeygymnasium och som 17-åring fick han debutera i Grums A-lag.

– Tiden i Grums var utvecklande för mig och jag fick komma upp i A-laget i hyfsat tidig ålder.  Grums har betytt otroligt mycket för mig och min utveckling trots att det är en liten klubb men samtidigt är det ändå en väldigt proffsig förening.

Nästa steg i karriären blev storklubben Färjestads BK som handplockade Kask till sitt J20 SuperElit-lag. Stefan skulle inte göra någon besviken i FBK där han var en av de mest talangfulla spelarna vilket också statistiken visade.

– Jag fick träna med Färjestads A-lag men jag visste att ett A-lagskontrakt var långt borta. Istället hade jag förhoppningar om ett Allsvenskt kontrakt även om jag visste att hoppet mellan J20 SuperElit och Allsvenskan är stort.

Efter en bra säsong i Färjestad valde Stefan en annorlunda väg via Norge och Kongsvinger vilket han idag ångrar.

– Jag tänkte väl inte riktigt till när jag valde att flytta till Norge och det blev inte riktigt som jag hade tänkt mig. Med facit i hand så borde jag gått till ett Hockeyettanlag vilket jag tror hade varit bättre för min karriär i det skedet.

Efter tiden i Norge tappade Stefan Kask motivationen och talangen valde då att flytta hem med ett stukat självförtroende i bagaget. Det blev division 2 klubben Arvika som tog emot 24-åringen där han fullständigt öste in poäng under två säsonger.

Efter många om och men kom det så efterlängtade samtalet från Hockeyettanklubben Forshaga och Stefan var inte sen med att ta chansen. Poängmässigt var första säsongen i Hockeyettan helt okej för värmlänningen. Under den andra säsongen skulle han drabbas av en skada och ännu ett bakslag var ett faktum.

– Jag drog sönder några ledband i handleden och tappade suget för hockeyn igen. Då valde jag av någon märklig anledning att gå till division 3 klubben Nor IK eftersom jag inte riktigt visste var jag stod och vad jag ville med hockeyn.

Det blev dock en kort sejour och inga matcher i division 3 laget Nor. Stefan förstod att det är hockey på så hög nivå som möjligt han vill spela. Siktet är nu högt inställt och Stefan har denna säsongen öst in poäng för sitt Forshaga. Målen är uppsatta för 24-åringen och det är allsvenskan som gäller.

– Jag vill lägga ner den tid som krävs för att gå så långt det bara går. Självklart är Allsvenskan ett mål som jag har och det hade vart roligt och se om man kan mäta sig på den nivån. Jag tror det kan bli svårt att gå direkt ifrån Forshaga till allsvenskan men det är självklart ingen omöjlighet. Man kanske inte syns lika mycket när man inte är med och spelar i Allettan så det hade varit ett bra första  steg för mig att ta.

Stefan Kask har helt klart stärkt sina aktier denna säsong för att nå sin dröm att en dag spela i Allsvenskan. Det är en glad och trevlig kille vi träffar i Forshaga som vi kommer få se mer av i framtiden. Just nu bär han sitt Forshaga som kämpar i de nedre regionerna av Hockeyettan. Vart vi finner värmlänningen nästa säsong återstår att se men vad som är säkert är att karriären är på väg uppåt.

// Niklas Karlsson och Jonas Wallin