Halmstad slog serieledarna – sammanfattning Hockeyettan södra

Halmstad – Kallinge/Roonneby 3-2.

Halmstad blev andra lag att ta tre poäng mot Kallinge/Ronneby den här säsongen efter att ha besegrat serieledarna med 3-2 på hemmais. Efter en mållös förstaperiod tog Halmstad ledningen tidigt in den andra perioden och man gjorde det i power play. Alfred Andersson, på lån från Troja/Ljungby, hittade in till Björn Hjärpe som stod parkerad i den vänstra tekningscirkeln. Hjärpes skott satt i mål via stolpen, men det var ett skott som KRIF:s målvakt Oscar Malm borde ha räddat.

Halvvägs in i matchen fick Halmstad chansen i fem mot tre och den chansen tog man tillvara på. I en rörig situation framför Malm i KRIF-kassen var Halmstad lite hetare och hetast var Erik Borg som slog in en retur till 2-0 för Halmstad. Kallinge/Ronneby svarade dock omgående med ett mål i numerärt underläge. Erik Santesson jobbade till sig pucken bakom Halmstads mål och serverade en fristående Karl Olofsson, som inte gjorde något misstag. Olofsson skickade distinkt upp pucken i nättaket på Adam Ohre. Olofssons mål gjordes efter 31.42, men bara 45 sekunder senare small det igen. Halmstad var ännu en gång lite hetare framför KRIF:s mål och Jesper Johansson kunde peta in 3-1 som också stod sig till den andra pausvilan.

Halmstad hade alltså två mål att gå på inför den tredje perioden, men en KRIF-reducering kom efter åtta minuter av perioden. Alexander Lunsjö stod för en fin soloprestation när han dribblade sig igenom KRIF-försvaret och lite märkligt fick in pucken i mål.

Med tre minuter kvar av matchen drog Albin Storm på sig ett matchstraff för Checking to the head och därmed hamnade Kallinge/Ronneby i en knepig situation när man tvingades spela matchens sista minuter en gubbe kort. Det blev ingen kvittering för serieledarna, trots att man plockade ut Malm med halvminuten kvar, utan Halmstad kunde vinna och ta tre imponerande poäng.

I och med segern är Halmstad nu ny sexa i tabellen, men avståndet upp till Vimmerby på rätt sida strecket är sju poäng.

Vimmerby – Kristianstad 4-1.

Vimmerby tog tre viktiga poäng efter 4-1 hemma mot Kristianstad. Målkungen Markus Modigs öppnade matchens målskytte när han satte 1-0 ur en snäv vinkel efter åtta minuters spel. 1-0 stod sig perioden ut, men fem minuter in på den andra perioden kunde Vimmerby dubbla sin ledning. Ett passivt KIK-försvar tillät Hampus Harlestam att glida igenom och det utnyttjade Harlestam som skickade upp pucken i nättaket på Joel Gistedt. Publiken var halvvägs till kiosken för att köpa pauskaffe när Kristianstad reducerade. Med bara 20 sekunder kvar av perioden tryckte Acke Ringström iväg ett direktskott från blålinjen som letade sig hela vägen in i mål. 2-1 efter två perioder och det var uppdukat för dramatik i den tredje perioden.

Väl i den tredje perioden kunde Jesper Kokkonen ge Vimmerby en tvåmålsledning på nytt. Kristianstadförsvaret skickade en indianpass rätt i gapet på Jakob Karlsson och Karlsson serverade Kokkonen som direktsköt i mål.

Med knappt två minuter kvar av matchen plockade KIK ut Gistedt ur sitt mål för att jaga reducering och kvittering, men när Jakob Karlsson snodde åt sig pucken av Tobias Björklund i mittzon och spelade fram Mathias Wigley var matchen över. Wigleys 4-1 i tom kasse blev matchens sista mål.

Tranås – Hanhals 2-3.

Det skulle dröja innan publiken i Stiga Arena fick se några mål. Matchens första mål kom inte förens efter 31.37 och det var gästerna som gjorde det. Kristoffer Wikner tog sig förbi en Tranåsförsvarare och skapade ett två mot ett-läge tillsammans med David Stenbacka. Wikners passning i sidled till Stenbacka var fin och Stenbackas avslut var klinikst. Tranås skulle dock kvittera en stund senare och man gjorde det i power play. Filip Peterson hittade in till Marcus Schelin i slottet. Schelin fick iväg ett lågt skott som Hanhals målvakt Fredrik Bergvik räddade. Victor Jigmalm var dock först framme på returen och satte 1-1 i en snäv vinkel. 1-1 stod sig perioden ut.

Knappt sex minuter in på den tredje perioden tog Hanhals ledningen på nytt. Johan Holmberg åkte sig till ett friläge och lade iskallt pucken mellan benen på Tranås målvakt Hampus Alexandersson. Med knappt två minuter kvar av matchen plockade Tranås ut Alexandersson ur sitt mål, men det slutade med att Kristoffer Wikner kunde sätta pucken i tom bur. Målet innebar utöver 1-3 även Wikners tredje poäng i matchen. Tranås lyckades trots det att få till en reducering och i slutsekunderna fick Filip Peterson också ett gyllene läge att kvittera, men Fredrik Bergvik stod pall och räddade.

I och med förlusten har Tranås nu satt sig i ett prekärt läge när det gäller sina möjligheter att ta sig till  Allettan. Efter 16 omgångar har laget åtta poäng upp till Vimmerby på rätt sida strecket.

Nybro – Helsingborg 4-0.

Nybro tog tre väntade poäng hemma mot Helsingborg och knappar därmed in på Kallinge/Ronneby i kampen om seriesegern. De 1107 i publiken fick vänta till slutskedet på den andra perioden innan matchens första mål gjordes. Robin Wengdahl spräckte Helsinborgs nolla efter 38.19.

I den tredje perioden trampade Nybro på och kunde gå ifrån till 4-0, tack vare två mål i öppen kasse. 2-0 gjorde Sebastian Borg och Nybros båda mål i tom bur gjordes av Johan Järlefeldt och Robin Wengdahl.

I och med segern är Nybro två poäng bakom serieledande KRIF.

Dalen – Tyringe 1-0.

Dalen har vunnit mängder av matcher med uddamålet under säsongen och hemmasegern över Tyringe var inget undantag. I en målsnål affär blev Kalle Hults mål halvvägs in i matchen, matchens enda. Målet var dock vackert. Victor Romfors fick tag i pucken i anfallszon och höll i, höll i och höll i pucken innan han serverade Kalle Hult vid den bortre stolpen.

Några fler mål blev det som sagt var inte, utan Dalen kunde vinna och ta tre poäng. Tyringes försvar har varit tveksamt under säsongen, men de senaste två matcherna har man bara släppt in tre mål. Nu är det istället offensiven som strular då laget gått mållöst av isen två matcher i rad. För Dalens del ser det bättre ut och laget har nu skapat sig ett avstånd på nio poäng ner till Halmstad på fel sida strecket. Mycket talar för att Dalen kommer att nå Allettan för första gången sedan man klev upp i Hockeyettan.

Grästorp – HA74 1-6.

Grästorp åkte på en stjärnsmäll hemma mot HA74. 1-6 är inga roliga siffror för GIK som nu är ny jumbo i serien. 0-1 kom redan efter 2.11 genom Oliver Hoffbauer, som gjorde sitt första mål för säsongen. 0-2 kom i power play efter elva minuters spel och det var ett vackert mål. Mikael Roslund fick tid på sig att ladda och sikta och stänkte upp pucken i ett av Robin Wallins kryss. HA74 fortsatte att göra mål i den andra perioden och 0-3 kom tidigt. Jonathan Karlsson stod för en fin prestation när han cirklade runt i Grästorps zon och hittade en fristående Simon Lantz som inte hade några problem med att sätta dit pucken.

HA74 gjorde 0-4 i slutet av den andra perioden och 0-5 i inledningen av den tredje innan Grästorp snyggt kunde reducera genom Hugo Johansson. Närmre än så kom aldrig GIK utan HA74 kunde spika slutresultatet till 1-6 genom Filip Bergkvist med tio minuter kvar att spela.

HA74 tog tre poäng och kliver därmed förbi Grästorp, som nu ligger sist i tabellen.