Skövde straffade Kalix & Piteå besegrade Västerås

Skövde – Kalix 4-3 (straffar)

I Skövde var det kamp om placeringarna 6-8 när hemmalaget tog emot Kalix och det blev en jämn match där hemmalaget började bäst, gästerna tog över och hemmalaget kunde kriga sig tillbaka in i matchen.
Skövde satte rejält tryck mot Jacob Carlsson i Kalixmålet under de inledande minuterna men burväktaren stod för några riktigt svettiga räddningar och fredade sin kasse.
Ju längre perioden gick desto mer tog Kalix över tillställningen men det var Skövdes Pontus Wikström som kunde göra matchens första mål efter dryga kvarten av inledningsperioden.
I den andra perioden var det däremot spel mot ett mål under stora delar. Gästerna gjorde en riktigt bra bortamatch och kunde tidigt i mittenakten kvittera genom Dmitri Likhachyov och när de sedan fick chansen i powerplay kom även ledningsmålet, Felix Olsson hittade en lucka hos David Persson-Thorsell och bara minuten senare kunde Sebastian Hansson öka på till 3-1 för Kalix.
I den tredje perioden kom så hemmalaget tillbaka och redan efter en minuts spel kunde Oscar Forsmark reducera till 3-2 och Skövde blev mer desperata desto längre perioden gick.
Med dryga minuten kvar valde Skövdes lagledning att plocka ut Persson-Thorsell för en extra utespelare och med 16 sekunder kvar tryckte Carl-Johan Sjögren in kvitteringen.
Matchen gick till en mållös förlängning och fick istället avgöras på straffar.
Där var det hemmalaget som var kyligast och satte två av sina fyra straffar (Oscar Forsmark & Carl-Johan Sjögren) medan Kalix bara hittade nätet bakom Persson-Thorsell en gång (Leonard Forselius). Bonuspoängen därmed till Skövde som därmed ligger på samma poäng som Kalix och har två poäng upp till Boden på sjätteplatsen i tabellen med tre omgångar kvar att spela.

Mariestad – Boden 3-1

I Katrinhallen var hemmalaget på jakt efter att närma sig topplagen men den första perioden var en sömnig historia. Inget av lagen skapade speciellt många målchanser och att det var mållöst efter inledningsperioden kändes logiskt.
I den andra perioden tog Mariestad över mer och mer av tillställningen och redan efter en minuts spel kunde Oskar Norlöv ordna ledningsmålet för Skaraborgarna.
Men trots ett massivt spelövertag lyckades inte Mariestad gå ifrån målmässigt och istället kunde Alfons Nordberg kvittera med knappt sju minuter kvar.
Utdelningen för hemmalaget kom i den avslutande akten, i powerplay fixade Lucas Larsson 2-1 efter 14.23 och efter det kändes ledningen aldrig hotad.
Med dryga minuten kvar kunde dessutom Filip Engqvist fastställa slutresultatet till 3-1 och för Bodens del väntar nu en riktig sexpoängsmatch mot Skövde under söndagen.

Lindlöven – Örnsköldsvik 3-8

I Lindesberg möttes bottenlagen i serien och det verkade som att gästerna var aningen hungrigare än Bergslagsgänget. Örnsköldsvik tog ledningen efter tre minuters spel genom Oscar Johansson.
Kvitteringen dröjde knappt tre minuter och det var kapten Johan Persson som fixade kvitteringspucken.
Men det var gästerna som var effektivast framför målet i den första perioden. OskarSöderberg hängde 2-1 i powerplay för gästerna efter 12.53 och med drygt två minuter kvar av perioden ökade Linus Öst Pettersson på till 3-1.
Den andra perioden var det gästerna som dominerade spelmässigt men de hade stora bekymmer att överlista Daniel Marmenlind. Perioden slutade 1-1 efter att Oskar Söderberg först gjort 4-1 och Albin Gunnarsson reducerat i powerplay.
Hoppet tändes en aning för Lindlöven när Niklas Rigelius satte 4-3 dryga tre minuter in i den avlutande perioden men när Sebastian Magnusson ordnade 5-3 för Örnsköldsvik kändes det som att luften gick ur Lindlöven.
Johan Nilsson ökade dessutom på till 6-3 efter 12.31 men trots det satsade Lindlöven på att plocka ut Marmenlind för en extra utespelare med sex minuter kvar att spela men det gick som det så ofta brukar göra, Oscar Frestadius skickade in 7-3 i tom kasse och med knappa tre minuter kvar av matchen fastställde Nicklas Nordenberg slutresultatet till 8-3 för Örnsköldsvik.

Västerås – Piteå 2-4

I Västerås möttes de två lagen som av de flesta experter tippades skulle slåss om seriesegern under lördagen.
Gästerna stod för en chocköppning när de tog ledningen redan efter en minuts spel. Isak Ahrling gjorde sitt första mål i Allettan Norra när klockan tickat upp på 1.04 i ABB Arena Nord.
Tre minuter senare fick Marcus Dahlbom kapitulera på nytt. Carl Becker fick stå helt ensam framför Dahlbom och styrde in pucken bakom Dahlbom.
Västerås dominerade spelet under stora delar av den första perioden men hade svårt att få hål på Filip Eriksson i Piteåkassen.
I powerplay kom dock reduceringen, Jesper Appel tryckte in pucken bakom Eriksson och det kändes som att hemmalaget var på väg att ta över tillställningen och vända på matchen.
Men drygt halvvägs in i perioden kunde Oscar Öhman öka på gästernas ledning till 3-1.
Halvvägs in i mittperioden kom även 4-1 för Piteå när Carl Becker på nytt överlistade Dahlbom.
Thomas Paananen tog sin timeout för att väcka liv i sitt Västerås och spelet blev stundtals bättre men pucken ville inte in bakom Eriksson.
Det dröjde en knapp kvart in i den tredje perioden innan Johan Skiöld fick in pucken bakom Filip Eriksson men närmare än så kom aldrig Västerås.