Norrlagen Kalix och Boden klara för PlayOff 2, liksom KRIF Hockey.

Det blev tre lag av de sex som hade möjligheter att avgöra sin matchserie idag, som lyckades. Det innebär att Kallinge/Ronneby (KRIF Hockey), Boden samt Kalix är lagen som redan nu kan ställa in sig på PlayOff 2 som väljs på måndag kl 12:00.

Hudiksvall-Kalix 1-3 – 0-2 i matcher Kalix vidare till PO2

Som de skrällde Kalix och vilken neslig tidig sorti på säsongen för Hudiksvall. Trots 40-18 i skott för Hudiksvall så var det inte den stora dominans som man tror från hemmalaget, men målvakten i Kalix Jacob Carlsson gör förstås en fantastisk match och blir stor matchvinnare efter de båda mötena. 78 skott sköt Hudiksvall på de här två matcherna men endast två mål gick förbi Carlsson som likt sin tidigare kollega Christoffer Rifalk, bör få ögonen på sig från högre divisioner. Hudiksvalls skärpa på avsluten var inte de bästa idag och Jacob Carlsson jobbade lugnt och metodiskt i målet.

När Johan Pettersson sköt 0-1 för Kalix så kändes det som luften gick ur Hudiksvall vars axlar sjönk mer och mer. När 0-2 kom i powerplay 5-3 i den andra perioden så var det spiken i kistan. Trots att Tommy Stenqvist reducerade innan perioden var slut så var inte Hudiksvall på den nivån vi har sett dem i flertalet matcher under säsongen.

Kalix gör två mycket bra insatser och ska hyllas, deras defensiva styrkor blev för svårt för Hudik att luckra upp, och Kalix hittade tillbaka till de spelet som gjort att laget varit svårslaget under stora delar av säsongen. Hudiksvalls tidiga uttåg är inget annat än ett misslyckande för klubben som satsade högt den här säsongen.

Kallinge/Ronneby-Köping 3-0 – 2-0 i matcher Kallinge/Ronneby vidare till PO2

Det högst rankade laget inför PO1 var KRIF, och de gjorde vad de flesta förväntade sig genom att besegra uppstickaren Köping i två raka matcher, dessutom nollade de Västmanlänningarna. Intressant att KRIF matchade båda sina målvakter i mötena, Oscar Malm i torsdags medan Isak Edman fick chansen idag och båda var alltså 100%-iga.

Matchhjälte idag offensivt var Albin Storm med två mål och Andreas Nordfeldt gjorde ett i den täta kampen som var i Soft Center Arena. Köping var nämligen med i matchen i allra högsta grad och stod för en härlig kämpainsats trots att målen uteblev. Men laget ska vara nöjda med sin säsong och sin avslutningsmatch där man bitvis pressade de mer rutinerade KRIF-laget. Målvakten Tomas Rydén ska nämnas efter att på nytt gjort en stor match i Köpings mål.

Kallinge/Ronneby går vidare till PlayOff 2 och valet som direktsänds på Hockeyettan måndag kl 12:00

Dalen-Visby/Roma 2-3 – 1-1 i matcher

Visby/Roma kom tillbaka efter förlusten i torsdags och lyckades få till en avgörande match på söndag efter att man vunnit efter förlängning med 3-2.

Dalen inledde starkast och fick med sig 1-0 efter den första perioden som överlag var väldigt jämn. I den andra perioden hade bortalaget övertaget och det resulterade, både i en kvittering och ett ett ledningsmål via Adam Rachidi. Skotten vanns klart av Visby där 18-10 och det speglar stora delar av hur perioden såg ut.

Lite mer ställningskrig i den tredje perioden även om Dalen hade svårt att utnyttja de powerplay man fick. Till slut kunde i alla fall Julius Selle Larsson kvittera, med fem minuter kvar av matchen. I slutet av matchen fick även Dalen ett bra läge men Sammy Gustavsson avvärjde och det blev förlängningsspel.

Förlängningen blev händelserik, det blev inte mindre än fyra numerära överlägen totalt varav tre stycken för Visbys räkning. Men de tre första reddes ut av de båda lagen, på det fjärde, powerplay för Visby/Roma, så blev Einar Engström matchvinnare ca 12 minuter in i förlängningen. Nu väntar en avgörande match imorgon söndag kl 16:00 eftersom matchserien är kvitterad till 1-1.

Boden-Nybro 3-1 – 2-0 i matcher Boden vidare till PO2

Boden följde upp sin förlängningsseger i torsdags med att avgöra matchserien under lördagen mot Nybro efter 3-1 på hemmaplan.

Nybro började bra och försökte ta tag i taktpinnen, därför blev det än längre uppförsbacke när Boden gjorde 1-0 och 2-0 i den första perioden, Sebastian Harila och Lucas Hedlund målskyttar.

Reduceringen kom i den andra perioden av Johan Järlefelt och Nybro fick lite vittring, men överlag så hade Boden ganska bra kontroll på händelserna.

Pavel Krajcovic stod för 38 räddningar och var på nytt en av matchvinnarna för Boden när Nybro skapade som mest. Men det blev Johan Ceder som satte punkt i matchen med sitt 3-1 mål, som skickade nykomlingarna Boden vidare till PlayOff 2.

Östersund-Tranås 6-2 – 1-1 i matcher

Östersund hade pressen på sig i mötet med Tranås, men det var bortalaget som inledde bäst och fortsatte på det övertag man skaffat sig på hemmaplan i torsdags. Tim Juel i målet fick bekänna färg direkt men gjorde det bra och blev uppvärmd tidigt. Till slut kom 0-1, strax innan perioden var över. Då kändes det som att Tranås hade ett bra grepp om matchen.

Andra perioden blev Östersunds, och det blev också en målexplosion då hela fem mål föll i perioden. Sebastian Fakt kvitterade och Per Tagesson och Anton Grenholm utökade Östersunds ledning till 3-1. Tranås reducerade en gång innan Östersund gjorde sitt andra mål i powerplay för dagen till 4-2. När Kristoffer Jonsson gjorde 5-2 och Nils Bergström 6-2 var matchen redan över och båda lagen väntade in den avgörande matchen som spelas på söndag kl 16:00.

Mariestad-Skövde 1-3 – 1-1 i matcher

När det som bäst behövdes så kom då den efterlängtade derbysegern för Skövde. Smått överraskande vann de borta mot Mariestad i en tät drabbning.

Filip Törnqvist gjorde 1-0 till BoIS  ganska tidigt i matchen, men Skövde slet sig tillbaka i matchen och fick ett powerplay i slutet av perioden som Pontus Wikström utnyttjade. 1-1 stod sig efter den första perioden.

Efter att Skövde åkt på ett matchstraff i den andra perioden och tvingats till boxplay i fem minuter så skapade bortalaget flera farligheter utan utdelning. Men när man fick ett powerplay så var Anton Blomberg sist på pucken som ledde till 1-2 för Skövde inför den tredje perioden.

Väl i den sista perioden så hade Skövde kontroll på händelserna inför de 2000 personerna på läktaren och Henrik Thegel fick göra 1-3 i tom kasse. Det innebär en avgörande match på söndag kl 16:00 i Katrinhallen.

Där kan Mariestad få klara sig utan några spelare som fick utgå idag, frågan är om det spelar så stor roll, även fast truppen såklart inte blir lika bred. Men imorgon kl 16:00 vet vi svaret. Ska Skövde skrälla och ta sin blott andra seger mot Mariestad i vinter, eller gör favoriten de alla tror de ska lyckas med, går vidare till PO2?