Det var två stycken avgörande matcher i PlayOff 3 under lördagseftermiddagen. De sista två lagen till kvalserien till hockeyallsvenskan, skulle plockas fram. Vi fick se två högdramatiska matcher, där tillfälligheter avgjorde, innan VIK Västerås, och Piteå HC stod som vinnare.

Därmed får vi tacka Kristianstads IK, och Kallinge/Ronneby IF till en väl genomförd säsong, och välkomna åter i Hockeyettan till nästa säsong.

För Västerås, och Piteå fortsätter säsongen någon vecka till. Drömmen om hockeyallsvenskan lever vidare, tillsammans med Borlänge, Huddinge, Troja/Ljungby, och Västervik, gör lagen upp i kvalserien.

Piteå-Kallinge/Ronneby 2-1

Piteå gjorde en repris av fredagsmatchen, och besegrade KRIF med 2-1, igen. Även idag var det tillfälligheter som avgjorde, men överlag blev det ett rättvist resultat. Piteå var något mer behärskat, och styrde matchbilden i stora delar av matchen. August Tornberg blev matchvinnare, tillsammans med målvakten Joel Vännström.

Tornberg sköt 1-0 i början av den första perioden, och gav hemmalaget en drömstart. Ett inte så märkvärdigt skott från blålinjen, men med mycket trafik framför Oscar Malm, så smet pucken förbi, och in i mål. Bortalaget saknade inte chanser i den första perioden, men det saknades lite skärpa på avsluten.

Andra perioden började likt den första. August Tornberg fick ett gratisläge, när KRIFs Sebastian Owuya inte fick pucken ur zonen, drog Tornberg till direkt. En lite märklig puckbana, som helt ställde Oscar Malm, och det var 2-0-ledning för hemmalaget.

KRIF kom tillbaka snabbt. Laget fick ett powerplay strax efter 2-0, och där är KRIF sylvasst. En av KRIFs bästa backar den här säsongen, Josef Ingman, smög iväg ett handledsskott, som letade sig in bakom Joel Vännström. Efter 2-1-målet så hade bortalaget ytterligare två chanser i powerplay, men det redde Piteå ut, och Joel Vännström, och försvarsarbetet, kom upp stort. Perioden var väldigt händelserik, med chanser åt båda håll.

Tredje perioden var en kamp för bortalaget att försöka komma in på Piteås mål. I slutet av perioden gjorde bortalaget allt för att kvittera, Piteå var på rätt positioner, och kunde avstyra KRIFs försök. Hemmalaget höll undan, och kan nu se fram mot tio nya, spännande, omgångar i kvalserien. Vi gratulerar Piteå HC!

Kristianstad-Västerås 1-2

I Kristianstad var målproduktionen densamma som under lördagen. Men den här gången var det omvänt, det vill säga, VIK Västerås, som stod som segrare med 2-1.

Även i den här matchen var det små tillfälligheter som avgjorde. Lördagens match innehöll återigen mycket känslor, men det var VIK Västerås som fick matchen lite dit laget ville.

Redan efter 3.46 tog bortalaget ledningen, när firma Hetta, Cederberg och Holmberg dyrkade upp Kristianstads box, i powerplay.   Som så många gånger tidigare var det Fredrik Hetta, som var sist på pucken. VIK Västerås hade ett litet grepp under hela den första perioden, en stor skillnad jämfört med hur fredagens första period såg ut.

Det blev en händelserik tredje period, där hemmalaget gick hårt för en kvittering. Efter 7.33 kom det förlösande 1-1-målet genom poängkungen Johan Skinnars. Där och då, kändes det som Kristianstad skulle ta över matchbilden, och laget fick ett fint läge att ta ledningen genom ett powerplay.

VIK Västerås, och framförallt Marcus Dahlbom i målet, klev fram som en matchvinnare. När matchen stod och vägde som mest, med lite mindre än tio minuter kvar att spela, sköt Joel Gistedt, olyckligt pucken ut över plexiglaset. VIK Västerås har ett vasst powerplay, där Conny Strömberg styr och ställer. Laget vaskade fram chanser, och till slut var det just veteranen Strömberg, som klev fram. 1-2 petades in bakom Gistedt, och VIK Västerås var i förarsätet med knappt fem minuter kvar. Det var VIK Västerås tredje mål i powerplay under de här matcherna, av totalt fem gjorda mål.

Forceringen blev hård av Kristianstad, men det försvarsskickliga VIK Västerås, kunde hålla undan. Trots spel 6-5 redde det gulsvarta laget ut de sista minuterna, och det blev därmed VIK Västerås, som tog platsen till kvalserien till hockeyallsvenskan.

Så här tyckte lagens tränare efter matchen:

VIK Västerås, Thomas Paananen

– Det var en annan matchbild idag. vi fick matchen dit vi ville.

– Hela laget gör det bra idag. Ersättarna som kom in istället för de skadade spelarna gjorde det bra. Jag är grymt stolt över spelarna.

KIKs tränare, Mats Lusth

– Vi kom inte upp i den nivån vi ville. Vi föll in i Västerås spel, och vi fick inte till det, fast vi försökte förändra spelet.

– De är skickliga när de får spela back-back. De fick mycket tid att vända spelet på, och vi var inte tillräckligt nära dem.

– Vi gör en bra tredje period, riktigt bra. Vi försökte verkligen, och jag hyllar mina killar. Viljan fanns där i tredje.

– Conny Strömberg är en avgörande faktor, i powerplay har han varit dominerande. Han har erfarenhet och rutin.