sön 21 okt Slut
Hockeylag BHF 3
Hockeylag KÖP 2
sön 21 okt Slut
Hockeylag SIK 3
Hockeylag MAL 5
sön 21 okt Slut
Hockeylag ARB 2
Hockeylag GRU 4
sön 21 okt Slut
Hockeylag TRA 10
Hockeylag FOR 3
sön 21 okt Slut
Hockeylag VHC 5
Hockeylag ASP 4
sön 21 okt Slut
Hockeylag THO 8
Hockeylag KIR 5
sön 21 okt Slut
Hockeylag ÖRN 3
Hockeylag BOD 1
sön 21 okt Slut
Hockeylag HUD 2
Hockeylag HHC 4
sön 21 okt Slut
Hockeylag NYK 2
Hockeylag ESK 1
sön 21 okt Slut
Hockeylag VBK 3
Hockeylag SEG 2
sön 21 okt Slut
Hockeylag HAN 0
Hockeylag VSB 7
sön 21 okt Slut
Hockeylag TYR 7
Hockeylag HAL 1
sön 21 okt Slut
Hockeylag MRM 3
Hockeylag HLS 5
sön 21 okt Slut
Hockeylag KAL 4
Hockeylag HEL 1
ons 24 okt 19:00
Hockeylag LIN -
Hockeylag BHF -
ons 24 okt 19:00
Hockeylag KÖP -
Hockeylag SUR -
ons 24 okt 19:00
Hockeylag MAR -
Hockeylag TRA -
ons 24 okt 19:00
Hockeylag FOR -
Hockeylag ARB -
ons 24 okt 19:00
Hockeylag GRU -
Hockeylag SIK -
ons 24 okt 19:00
Hockeylag MAL -
Hockeylag KUM -
ons 24 okt 19:00
Hockeylag SKL -
Hockeylag KAL -
ons 24 okt 19:00
Hockeylag ESK -
Hockeylag HUD -
ons 24 okt 19:00
Hockeylag HHC -
Hockeylag SHC -
ons 24 okt 19:00
Hockeylag TIF -
Hockeylag HAN -
ons 24 okt 19:00
Hockeylag HIF -
Hockeylag VBK -
ons 24 okt 19:00
Hockeylag SEG -
Hockeylag NYK -
ons 24 okt 19:00
Hockeylag KRF -
Hockeylag DAL -
ons 24 okt 19:00
Hockeylag KRI -
Hockeylag KAL -
ons 24 okt 19:00
Hockeylag HEL -
Hockeylag MRM -
ons 24 okt 19:00
Hockeylag HLS -
Hockeylag TYR -
ons 24 okt 19:00
Hockeylag HAL -
Hockeylag VIM -
fre 26 okt 19:00
Hockeylag PIT -
Hockeylag KAL -
fre 26 okt 19:00
Hockeylag NYB -
Hockeylag TRO -
fre 26 okt 19:00
Hockeylag VRH -
Hockeylag SHC -
lör 27 okt 16:00
Hockeylag KIR -
Hockeylag ÖST -
sön 28 okt 15:00
Hockeylag VSB -
Hockeylag VRH -
sön 28 okt 16:00
Hockeylag KAIF -
Hockeylag SKL -
sön 28 okt 16:00
Hockeylag NYK -
Hockeylag HAN -
sön 28 okt 16:00
Hockeylag ASP -
Hockeylag ÖST -
sön 28 okt 16:00
Hockeylag MAL -
Hockeylag LIN -
mån 29 okt 19:00
Hockeylag BOD -
Hockeylag PIT -
fre 02 nov 19:00
Hockeylag ARB -
Hockeylag KÖP -
fre 02 nov 19:00
Hockeylag GRU -
Hockeylag FOR -
fre 02 nov 19:00
Hockeylag PIT -
Hockeylag ÖST -
fre 02 nov 19:00
Hockeylag VRH -
Hockeylag HHC -
fre 02 nov 19:00
Hockeylag HAL -
Hockeylag TRO -
fre 02 nov 19:00
Hockeylag DAL -
Hockeylag VIM -
fre 02 nov 19:00
Hockeylag KAL -
Hockeylag NYB -
fre 02 nov 19:00
Hockeylag TYR -
Hockeylag KRI -

Lasse Sandlin: 2 x VIK = RÄTT LAG UPP

Plötsligt sa det STOPP och SLUT. I den kvalserie som vi hade trott skulle pågå ända in i straffläggningen i den tionde omgången… Kvar i Hockeyallsvenskan: VIK Hockey – Västervik. Tillbaka i Hockeyallsvenskan efter ett år i Hockeyettan: VIK Hockey – Västerås. Ingen kan väl protestera mot att det till slut ändå är de två rätta lagen som i höst kommer att spela i Hockeyallsvenskan?

Egentligen tycker jag att det bara var ett enda lag som slarvade bort sin chans: Troja/Ljungby. Man besegrar Västerås hemma, 5–1 – och igår slog man Västerås borta, 3–2 efter straffar. Ändå är man hopplöst efter Västerås i tabellen…

Det andra Smålands-laget, Västervik, har däremot varit kvalseriens genomgående bästa lag. Årets vinnare. Men hur bygget av den klubben ser ut till hösten är däremot ingen lätt fråga. Två av mina favoriter – den lille backen Oskar Drugge och den interna poängkungen centern Patrik Blomberg – försvinner båda till Timrå, Dan Pettersson lämnar för Södertälje, Christopher Fish och Lukas Löfquist drar norrut till Vita Hästen, Victor Öhman flyttar söderut till Oskarshamn, Alexander Wiklund sägs jagas av både Leksand och Björklöven, och Emil Georgsson lägger rören på hyllan för att bli sportchef.

Håhåjaja, nog kommer sportchef Emil att ha ett gigantiskt jobb framför sig.

Grattis Västervik, säger vi – och så kan vi ägna resten av denna krönika åt det andra VIK; Västerås.

Grattis Västerås, alltså!

SOM PAPPA TOMMY SA…

– Det finns inget större än att gå upp med ett lag! Det är VIK Hockeys Niclas Lehmann som säger detta, och han citerar bara pappa Tommy – som två gånger var med om att föra upp AIK i högsta serien; 1987 och 1994.

De 4 505 på läktarna i ABB Arena Nord den här torsdagskvällen är ett bevis så gott som något om att staden Västerås behövs som värdstad för ett hockeylag högre upp än Ettan. Ett kvalseriesnitt på 3 903 har man. Nu är det inte så lätt att ta det där steget uppåt, och Sportbladets MARCUS LEIFBY hade en djupanalys i ämnet i tisdags sedan han varit just i Västerås och sett VIK 6–0-besegra Huddinge:

”Om vi räknar ihop samtliga lag som ställde upp i Hockeyallsvenskan, Hockeyettan och landets alla division II-serier så pratar vi om 150 lag som inför säsongen alla hade chansen (och kanske drömde om) att avancera en division.

25 spelare i varje trupp (lågt räknat) ger en kvantitet på 3750 spelare.  Så här långt har Timrå IK (till SHL), Kalmar HC, Segeltorps IF och Kiruna AIF (alla till Hockeyettan) lyckats med bedriften att kvala sig uppåt i seriesystemet.

Västerås kan göra samlingen till en kvintett vilket skulle betyda att 125 (cirka) spelare av 3750 (tre procent!) i tre svenska hockeydivisioner får fira ett avancemang med folköl och DJ Bobo den här säsongen. ”

Nu vet vi. Västerås fixade det. Vi hamnar då på 3,33 %.

Här är Niclas Lehmanns förklaring till Västerås avancemang: – Vi har hela tiden hitttat nya sätt att vinna. Det är den största styrkan, Lagmoralen. Sammanhållningen. Den här kvällen vinner VIK genom att spela oavgjort (vid full tid). Den poäng som räcker. Säsongen har varit fylld av skador och sjukdomar och tränaren Thomas Paananen har fått laborera med vad han haft tillgängligt.

”GARVIS”, PENNEMO OCH OVE STENLUND…

Det är nu 18 år sedan VIK Hockey åkte ur elitserien, 2000. Klubben, som bildats 1913, gjorde konkurs samma år och det fick bli en nystart. Att hockeyintresset fortfarande är stort i Sveriges sjätte stad har man minsann märkt under den här kvalserien. Helt överlägset! Västerås har publiken.

”Idrott är mer än idrott, i alla fall när gemenskapen växer fram mellan rätt lag och rätt åskådare”, som gamle VLT-journalisten Pasi Hiirikoski idag skriver i en gästkrönika i sin gamla tidning.

Som med de flesta klubbar är det med Västerås Hockey för mej ett antal namn, de flesta äldre (spelare och ledare) som man förknippar med klubben: Uno ”Garvis” Öhrlund, Ove Stenlund, Curre Lundmark, Stig Pennemo, Nicklas Lidström, Pär Mårts, Patrik Berglund och Bosse Wallin – några grabbar man haft mycket roligt ihop med. Allt håller inte att berätta här. Naturligtvis…

Att det är länge sedan det gamla hockeyfästet Västerås befann sig högst däruppe i hierarkin fattade jag, när jag besökte den gamla Rocklunda-hallen för någon vecka sedan.

MARCUS SÖDERKVIST ?

Det hängde två tröjor i taket: nr 5 ”Garvis” Öhrlund och nr 82 Marcus Söderkvist.

”Garvis” med sina 85 landskamper och egentligen större än hela VIK Hockey under sin storhetstid. Bildade en klassisk Tre Kronor-kedja med Sven Tumba och Eilert ”Garvis” Määttä och hyllar själv Ulf Sterner som den störste han spelat med. Bäste svenske målgörare vid silvret i Innsbruck-OS 1964 med tio mål på sju matcher. Självklar i taket.

Men Marcus Söderkvist?

Hade faktiskt ingen aning innan jag började googla. Och fann då ett bevis på att det är länge sedan VIK Hockey var ett lag att bry sig om för oss som inte bor i närområdet.

Nämligen: Marcus Söderkvist, från Nittorps IK, har spelat fler matcher än någon annan i Västerås. Över 700 matcher åren 2000–2015. Som man idag säger om ”Mackan”: ”En grovjobbare med ett hjärta större än hela Rocklundahallen”.

MINNS NI? TIPSET…

Inför första kvalserieomgången insåg jag hur hopplöst det var att själv försöka tippa detta getingbo. Jag avstod och lät i stället sex kolleger (med nära anknutnng till de sex lagen) tippa de två allsvenska lagen. Nu ska vi kolla hur det gick.

Tre stycken hade Västervik: Bosse Lundkvist, Piteå-Tidningen, Oskar Magnusson, Dalarnas Tidningar och Jonathan Åhman, Västerviks-Tidningen.

Tre stycken hade också Västerås: Daniel Enestubbe, Smålandstidningen, Oskar Magnusson, Dalarnas Tidningar och Jonathan Åhman, Västerviks-Tidningen.

Två man med båda rätt: Oskar Magnusson och Jonathan Åhman.

Grattis, Oskar och Jonathan!

Till sist: firandet. Jo, efter Västerås seger skulle man ju ut och fira. Hörde Conny Strömbergs kommentar i direktsändning:

– En torsdag i Västerås? Det lär väl inte finnas alltför många nattklubbsmöjligheter… Sorry, Conny! Där har du allt fel. För en lirare finns alltid möjligheter. Även i Västerås.

/LASSE SANDLIN