Stark vändning när 0-2 blev 3-2

I 15 minuter och 44 sekunder slets 1394 åskådare i Glysishallen mellan hopp och förtvivlan i en gastkramande förlängning innan det förlösande segermålet kom.

Fotograf: Peter Scott.

Det var #11 Sebastian Manberg som fick sista ordet när han i power play sköt HHC till seger mot Östersund och fastställde 3-2 (0-1, 2-1, 0-0, 1-0) i den inledande matchen i play off 3. Därmed måste nu Östersund vinna två raka på hemmaplan fredag och lördag för att ta platsen i den allsvenska kvalserien.

HHC vände matchen från 0-2 till 3-2 och fick betalt för sitt övertag i skott (33-23), men där de heta chanserna ändå var rätt jämnt fördelade. Avgörandet kom sedan Östersunds David Westlund dragit på sig 5+20 minuter för en open ice-tackling mot huvudet på #18 Erik Flood och där HHC länge hade väldigt svårt att komma in på mål, men där #24 Conny Strömberg till slut ändå hittade Manberg som sköt direkt och prickade in segermålet.

– Vi blev lite krampaktiga när vi inte fick igång vårt power play i början av utvisningen, så det var skönt att vi lyckades till slut. Vi gjorde ju ändå två power play-mål ikväll, och det måste man vara nöjd med, menade ”Lillis” Lövblom.

– Vi får räkna med att det kommer att se ut så här där uppe också och Östersund kommer säkert att gå hårt på sin hemmaplan. Det är ett bra lag med ett tätt försvarsspel och det är väldigt små marginaler det handlar om som det gjort i hela play off-spelet, tyckte HHC-tränaren.

Första perioden var länge helt jämn spelmässigt, men HHC hade de hetaste chanserna och fick inte heller hål på duktige Tim Juel i matchens första power play. Och så gick det som det brukar när man inte får utdelning. Östersund gjorde istället matchens första mål efter 17.12 när HHC tappade en närkamp vid kortsargen och pucken gick ut rakt framför HHC:s mål där Kristoffer Jonsson fanns på plats och tryckte in 0-1.

Och inte blev det bättre av att HHC missade två hundraprocentiga frilägen i början av andra perioden och Östersund istället kunde göra 0-2 (6.31) genom Jonas Nyman.

Någonstans här bestämde sig HHC-spelarna för att ändå göra match av det hela och resten av perioden gick helt till hemmalaget som med mod, energi och fart både reducerade och kvitterade innan perioden var över. Med ett skottövertag på 12-4 i perioden var det HHC som bestämde det mesta och då kom också utdelningen.

1-2 (9.43) gjorde #10 Jonas Lindström påpassligt vid bortre stolpen efter starkt förarbete av #20 Henrik Marklund och #9 Filip Lander och kvitteringen till 2-2 (12.04) bombade Lander själv in från blå linjen i power play med assist från #20 Henrik Marklund och #18 Erik Flood.

När HHC i slutet av perioden hamnade i numerärt underläge och höll tätt var det förstås en nyckelsekvens för matchen att inte behöva inleda tredje perioden i målmässigt underläge.

I den mållösa tredje perioden stod det hela tiden och vägde. Det fanns chanser åt båda håll och här kunde matchen ha tagit vilken väg dom helst.

Förlängningen blev sedan en gastkramning. Det var egentligen bara tack vare de två målvakterna Åkerlund och Juel som det inte kom ett avgörande åt något håll redan under de första minuterna.

Östersund fick nu betala priset för en vårdslös tackling, men kunde lika gärna ha vänt hem med en seger, så liten skillnad var det. Nu kunde till slut ändå #40 Markus Kinisjärvi och #24 Conny Strömberg bädda för Manbergs segermål som placerar HHC i förarsätet inför returen och en eventuell tredje match. Precis som det var i mötet med Piteå…

– Ja, nu får vi ta det här med oss upp till Östersund. Det kommer att bli små marginaler där också, underströk ”Lillis” Lövblom.

Resultaten i första matcherna i play off 3:

Hudiksvall-Östersund 3-2 (övertid)
Tranås-Kallinge/Ronneby 4-3
Huddinge-Boden 1-3
Vimmerby-Kristianstad 3-4 (övertid)

Skribent: Lars Gösta Larsson