Vita Hästen nollade HHC igen

HHC hade behövt en seger för att hålla liv i kvalserien. Nu slutade det istället 0-3 (0-0, 0-2, 0-1) i Glysishallen sedan Vita Hästen definitivt stängt matchen med ett mål i tom kasse i slutet av matchen.

Fotograf: Peter Scott.

Det är naturligtvis klara och odiskutabla siffror, men bortsett från några korta sekvenser i den andra perioden – där Vita Hästen gjorde två mål inom 24 sekunder – var det ingen större skillnad mellan lagen.

Därmed också sagt att HHC nu gjorde ett helt annat intryck än i matchen mot Tranås senast. Den här gången fanns det både vilja, energi och målchanser, men lite oflyt och en riktigt tät målvakt (Viktor Kokman) såg till att HHC inte heller den här gången kunde spräcka nollan mot Vita Hästen, som nu skaffat sig ett utmärkt läge att behålla sin plats i HockeyAllsvenskan.

Även om HHC nu kom tillbaka starkt efter den något bleka insatsen mot Tranås, så måste man ändå konstatera att HHC nu spelat sex raka perioder mot Vita Hästen utan att göra mål. Mot ett lag som har erfarenheten från matcher mot bland annat Leksand, Oskarshamn, AIK, MoDo och Västerås blir det lite svårare, lite tätare och betydligt större risker bakåt om man missar i markeringen eller tappar pucken på fel ställe.

– Vi gör två starka perioder, men tappar koncepten lite under en kort stund i andra, och det blir vi hårt straffade för. Vi måste nog göra första målet för att vinna en sådan här match och sedan gäller det också att flera spelare måste bidra, tyckte ”Lillis” Lövblom efter matchen.

– Vi gör några små misstag och felval när det går lite för fort. Man måste förstå att många av våra spelare aldrig tidigare spelat på den här nivån och att misstagen går lite hand i hand med att motståndarna individuellt är lite skickligare. Nu får vi ta det här som en erfarenhet, menade HHC-tränaren.

Matchens stora snackis kom efter bara nio minuters spel i den första perioden när Vita Hästens Erik Borg utan bestraffning rammade #1 Magnus Åkerlund, som efter kollisionen länge blev liggande på isen och sedan fick hjälpas av banan med en befarad knäskada. Det här betydde att #25 Andreas Bosson på nytt oförberedd fick hoppa in mellan stolparna.

De 833 som betalat entré till HHC:s näst sista hemmamatch för säsongen fick se hemmalaget komma ut med både fart och fysik till den första perioden, som var helt jämn och där det klart framgick hur liten skillnaden är mellan de bästa från HockeyEttan och lagen från den nedre delen av HockeyAllsvenskan. Det var en av säsongens bästa perioder från HHC:s sida.

Efter den mållösa första perioden hände allt sedan under några tunga sekunder i den andra när Vita Hästen effektivt gick upp till 0-2-ledning efter mål av Mattias Beck (5.48) och Linus Andersson (6.12). Första målet kom på ett snabbt direktskott när HHC helt tappade markeringen framför egna målet och det andra på en spelvändning och en riktig projektil upp i krysset. Små, små skillnader i några få avgörande situationer gav stort utslag.

HHC kom tillbaka starkt i den tredje perioden och hade också chanser som kunde ha skapat en helt annan press på Vita Hästen. Den hetaste chansen hade #24 Conny Strömberg, men skottet ur fritt läge från några meter träffade målvaktens benskydd. HHC hade behövt ett mål där för att kunna ta sig tillbaka i matchen och nu blev det istället en mer desperat jakt i lite drygt tre minuters spel utan målvakt, något som istället gav ytterligare ett baklängesmål när Jesper Samuelsson fastställde slutresultatet i tom kasse.

Tisdagens resultat i kvalserien:

Hudiksvall-Vita Hästen 0-3

Kristianstad-Boden 3-0

Tranås-Almtuna 1-7

Skribent: Lars Gösta Larsson