Äntligen är vi igång

På måndagskvällen var det äntligen dags för våra killar i a-laget att dra på sig skridskorna och kliva ut på isen igen. Ispremiären ägde rum i Köpings ishall sent på kvällen och det var många möra ben som skulle väckas till liv

När sommaren känns passerad och vädret mer och mer antar höstlika former och färger så passade det ganska bra att under måndagskvällen få inleda säsongen 2019/20 med ”höstens” första ispass. Premiärträningen under måndagen fick i brist på is ske i Köpings Ishall och när webredaktionen kom till Köping möttes vi av ett 20-tal rätt slitna och svettiga killar som precis avslutat ett fysträningspass.

Fystränare Fredrik Lindberg sparade uppenbarligen inte på krutet och det var nog en och annan andfådd stackare som tog sig en rejäl funderade om försommarträningen på egen hand varit tillräckligt ambitiös.

Efter lite andhämtning började sen uppladdningen för isträningen. Många nya killar, blandat med många gamla bekantskaper passerade förbi i omklädningsrummet. Det var lite kollokänsla i luften med god stämning, högt i tak och många skratt, men också en viss anspänning. Osäkerheten kring hur formen skulle vara i kombination med en för många i stort sett helt ny utrustning väckte nog en del oro i många kroppar. Alla som har spelat ishockey vet hur ont ett par helt nya skridskor kan kännas.

Roligt i alla fall att se killarna på plats och det var tydligt att de längtat efter att säsongen skulle dra igång. Lördagens upptaktsträff med efterföljande teambilding och tacomys hade helt klart haft en bra inverkan på kemin som redan efter några få dagar verkar riktigt bra. Kul att se hur alla så tydligt var ”en i gänget” redan från start.

Eric Viklund, Joakim Landkvist, Charlie Hellström var några av fjolårets profiler som fanns på plats den här kvällen. Det gjorde också våra nya killar i laget. Målvakten Christoffer Hanning, Marcus Ejdergård, Jesper Hedman, Jonathan Karlsson och Oscar Onsmar. Däremot saknades Conny Strömberg som varit hemma i Örnsköldsvik över sommaren och ansluter senare i veckan.

Tränarduon Grundström och Carlsson kände som de övriga att det var skönt att komma igång och förväntningarna på lagets första isträning var lågt ställda. Det viktiga var nu att få igång alla och låta de skaka igång benen och försöka hitta en bra känsla ute på isen.

Träningen inleddes med några överlämningsövningar där killarna med hög fart skulle bygga anfall 3 mot 2. Det gick väl inledningsvis lite knackigt men allt eftersom träningen pågick så ökade såväl tempot som kvaliteten i övningarna. Träningen avslutades strax före 22:30 med lite tvåmål.

 

Eric Viklund var trött efter träningen men glad över att vara igång igen.

– Det var jobbigt men riktigt kul. Efter en sommar utan hockey var det roligt att träffa killarna igen och det kändes bättre än jag trodde det skulle göra ute på isen. Okej, kanske ingen vidare kvalitet men så är det alltid på första träningen.

Tränaren Conny Grundström delade Eric Viklunds tankar kring den första träffen på is tillsammans.

– Det var jäkligt kul att träffas igen och det känns skönt att vara igång. Sen är det som Eric säger, inte toppkvalitet rakt igenom men så är det alltid. Säsongens första träning ser alltid likadan ut.  Man är lite ringrostig och det är ny utrustning som skall köras in och det tar några dagar. Nu hade killarna dessutom fått en rejäl fyskörare innan vi gick på is så det var nog en och annan som var lite sliten innan vi ens hade börjat.

– Jag tycker dock att man ser på den dryga timme vi tränar att det sakta blir bättre och bättre och avslutningen tyckte jag såg riktigt bra ut. Nu är vi igång och det är det viktigaste. Nu blir det fem ispass per vecka blandat med fysträning så det skall nog bli bra till slut även om jag misstänker att det kommer vara många ömma kroppar på trötta killar när helgen kommer.

Filip Kondys i suratröjan

Webredaktionen noterade att det var ett nytt ansikte med på isen i Köping. Slovaken Filip Kondys som senast spelade i Malung fanns med på isen. Enligt tränare Grundström är Filip en intressant spelare som man haft ögonen på ett tag. En slitvarg som nu får vara med som tryout och köra med laget ett tag framöver. Stämmer kemin och Filip visar upp det som lagledningen vill se så kan det bli aktuellt med ett kontrakt. Kanske får vi se Filip Kondys på isen i Suratröjan i vinter.

När det gäller träningarna innan seriestarten så kommer Surahammars IF fram till 4/9 träna fem kvällar per vecka och träningarna kommer då (i brist på is i Surahallen) äga rum både i Köping, Arboga och Västerås.

Förhoppningsvis skall laget kunna träna i Surahallen från den 4-5/9 och fram till seriestarten.

Mattias Forsberg